Τραμπ όπως… ISIS

Τραμπ όπως… ISIS

Οι απειλές που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος για επιθέσεις σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον Ιράν δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο αδαής και επικίνδυνος είναι.

Στους 52 στόχους τους οποίους, σύμφωνα με τα τιτιβίσματα του εμπρηστικού Τραμπ, θα πλήξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περίπτωση που το Ιράν προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, περιλαμβάνονται και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όπως θέλησε να διευκρινίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μόνο που η δήλωσή του αυτή μαρτυρά επί της ουσίας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο τις επιθέσεις κατά των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι έντονες αντιδράσεις για τις απειλές Τραμπ, ο οποίος φάνηκε να μην καταλαβαίνει την ουσία των λεγομένων του – δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε – δεν περιορίστηκαν στους αξιωματούχους του Ιράν. Η επικεφαλής της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, διευκρίνισε ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση του 1972 για την προστασία της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη σύμβαση του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

Παρότι το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Unesco κατ’ εντολήν Τραμπ, παραβίαση της δεδομένης συνθήκης θα εξίσωνε την Ουάσιγκτον με τις πρακτικές των τζιχαντιστών του ISIS, οι οποίοι στο πέρασμά τους κατέστρεψαν τζαμιά, εκκλησίες και πασίγνωστους αρχαιολογικούς χώρους όπως η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία.

Ο Τραμπ ενώνει τους Ιρανούς

Αυτό που κατάφερε ο Αμερικανός πρόεδρος με τις ευθείες απειλές του προς την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν – παρά τις μετέπειτα πυροσβεστικές προσπάθειες των συμβούλων του να διαβεβαιώσουν ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο – είναι, σύμφωνα με αναλυτές, να τονώσει το αντιαμερικανικό αίσθημα των Ιρανών και να τους ενώσει σε μια γροθιά στην απαίτηση από την ηγεσία τους αντιποίνων για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, η οποία σε πρώτο χρόνο δεν τους είχε όλους δυσαρεστήσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter