Τραμπ: Πληρώστε για τη ΝΑΤΟϊκή άμυνα

Τραμπ: Πληρώστε για τη ΝΑΤΟϊκή άμυνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφής ως προς την δέσμευσή του στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της, εκφράζοντας όμως και την «ωμή» απαίτησή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες–μέλη του Οργανισμού.

Κατά την πρώτη του συνάντηση σήμερα με τους αρχηγούς κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε ρητά στην δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού (Άρθρο 5) να θεωρούν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δρουν αναλόγως.

Εντούτοις, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ο Τραμπ ήταν «σαφής» και «δήλωσε με έντονο τρόπο» την δέσμευσή του από κοινού στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της.

«Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος στην δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν επίσης ξεκάθαρος στο μήνυμα που έστειλε σε όλους τους αρχηγούς των κρατών της Συμμαχίας ότι πρέπει να εκπληρώνουμε την δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

«Εξέφρασε ωμά το μήνυμά του αυτό σήμερα και έχουμε δει στο παρελθόν τον πρόεδρο Τραμπ να μιλά με αυτή την ευθύτητα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter