Τραμπ vs Μπάιντεν: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και η ιδιαιτερότητα της «μάχης» για τον Λευκό Οίκο

Τραμπ vs Μπάιντεν: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και η ιδιαιτερότητα της «μάχης» για τον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη και ήδη, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ καταθέτουν τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τη «μάχη» των δύο ανδρών με φόντο… μια θέση στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπέρνι Σάντερς απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στον Τζο Μπάιντεν να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κόντρα Μπάιντεν – Τραμπ αναμένεται να απασχολήσει αρκετά την αμερικανική κοινή γνώμη σε βάθος χρόνου, καθώς για την ώρα η αντιμετώπιση του Covid-19 αποτελεί την κύρια προτεραιότητα των Αμερικανών. Φυσικά, η πανδημία έχει διαμορφώσει διαφορετικούς όρους στην προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με τη νέα πραγματικότητα να αποτρέπει τις κλασικές συγκεντρώσεις / ομιλίες, δίνοντας χώρο στα social media και γενικά στις… παρεμβάσεις εξ αποστάσεως.

Πώς φαίνονται όμως οι δύο υποψήφιοι στα μάτια των Αμερικανών; Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία έφερε στη δημοσιότητα το CNN, λίγες ώρες μετά την απόσυρση του Μπέρνι Σάντερς, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 53% της προτίμησης των συμμετεχόντων στο γκάλπο, ενώ ο Τραμπ το 42%. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και φανερώνουν μια ροπή προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι… δεν φτάνει μόνο η λαϊκή ετυμηγορία για να οδηγήσουν τον «εκλεκτό» τους προς τον Λευκό Οίκο. Χρειάζεται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο σώμα των εκλεκτόρων, οι οποίοι το 2016 έδωσαν τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ, αν και ο νυν πρόεδρος υπολειπόταν της Χίλαρι Κλίντον σε αριθμό ψήφων.

Πάντως, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του CNN, εμφανίζονται… μοιρασμένοι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον οι υποψήφιοι χειρίζονται, ή αναμένεται να χειριστούν, ορισμένα «καυτά» ζητήματα. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε τομείς όπως η αντίδραση στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού (52% των ερωτηθέντων τον επέλεξαν, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει το 43%), στην υπόθεση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (57-39%), αλλά και στην προσέγγιση της μεσαίας τάξης (57-38%). Αντίθετα, ο Τραμπ φαίνεται καταλληλότερος να χειριστεί τα οικονομικά ζητήματα της χώρας (50% έναντι 46% του Τζο Μπάιντεν).

Οι δύο υποψήφιοι φαίνεται ότι συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους του κόμματός τους, με τον Μπάιντεν να έχει στο πλευρό του το 91% των Δημοκρατικών και τον Τραμπ το 96% των Ρεπουμπλικανών. Υπερ του Μπάιντεν κλίνει και η γυναικεία ψήφος (62% έναντι 38% του Τραμπ), ενώ οι άνδρες τείνουν προς τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ (52% για τον Τραμπ, 44% για τον Μπάιντεν). Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει έρεισμα στις νεότερες ηλικίας, καθώς το 62% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών φαίνεται να τον στηρίζει, ενώ ο Τραμπ έχει σαφές προβάδισμα στη μέση ηλικία (55%).

Αυτή δεν ήταν παρά μια πρώτη εικόνα όσον αφορά τη «μάχη» των δύο υποψηφίων. Τα δεδομένα δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν αρκετά, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά στους μήνες που ακολουθούν μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη «σκιά» μιας πανδημίας η οποία ανέτρεψε τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες αναταραχές και στο μέλλον, μέσω των οικονομικών συνεπειών…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter