Τράπεζα Πειραιώς: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό το ζήτημα της αποπληρωμής τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό το ζήτημα της αποπληρωμής τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ερώτηση προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το ζήτημα της αποπληρωμής τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ύψους 2 δισ. ευρώ (CoCos).

«Ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγούσε στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με σημαντική απώλεια αξίας για το Δημόσιο λόγω διαφοράς της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της τράπεζας σε σχέση με την τιμή κατά το έτος ανακεφαλαιοποίησής της», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διερωτάται εάν «επιβεβαιώνεται ότι η Τράπεζα οφείλει να καταβάλει τους τόκους για τα CoCos» βάσει του άρθρου 141 της «Οδηγίας περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων», αλλά και για το εάν «επιβεβαιώνονται ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ δεν περιορίζουν την καταβολή των τόκων των CoCos αφού αναφέρονται μόνον στην καταβολή μερισμάτων». 

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης διερωτάται: «γιατί έχει υποβληθεί ερώτημα στον SSM σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των τοκομεριδίων των CoCos αφού με ανακοίνωσή της η Τράπεζα χαρακτηρίζει ως πλήρως διαχειρίσιμη την πληρωμή των τόκων σε μετρητά».

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο «παράδοσης» της Πειραιώς σε ξένους επενδυτές

Αναβάλλονται (για ένα εξάμηνο;) οι κακές λύσεις στο θέμα της Πειραιώς

Γιατί καταρρέει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς;

Η ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποφασίσει εντός των επομένων εβδομάδων εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει κανονικά τους τόκους ύψους 165 εκ. ευρώ για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015. Η απόφαση θα ληφθεί βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ. Ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγούσε στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με σημαντική απώλεια αξίας για το Δημόσιο λόγω διαφοράς της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της τράπεζας σε σχέση με την τιμή κατά το έτος ανακεφαλαιοποίησής της.

Επειδή στις 2 Δεκεμβρίου υπάρχει υποχρέωση πληρωμής των τοκομερίδιων προς το Ελληνικό Δημόσιο και στον ελληνικό τύπο διοχετεύονται διαρκώς σενάρια μη αποπληρωμής των οφειλόμενων τοκομερίδιων, ερωτάται ο SSM:

1) Επιβεβαιώνεται ότι η Τράπεζα οφείλει να καταβάλει τους τόκους για τα CoCos βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων;

2) Επιβεβαιώνεται ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ δεν περιορίζουν την καταβολή των τόκων των CoCos αφού αναφέρονται μόνον στην καταβολή μερισμάτων;

3) Γιατί έχει υποβληθεί ερώτημα στον SSM σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των τοκομεριδίων των CoCos αφού με ανακοίνωσή της η Τράπεζα χαρακτηρίζει ως πλήρως διαχειρίσιμη την πληρωμή των τόκων σε μετρητά; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter