Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκε το κόστος του χρήματος

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκε το κόστος του χρήματος

Αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων τον Ιανουάριο ενώ των καταθέσεων παρέμεναν αμετάβλητα, με αποτέλεσμα το “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ τους να διευρυνθεί στο 4,54% από 4,50% που ήταν στο τέλος του 2016.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενω το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,69%.

Από την άλλη πλευρά το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,86%.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,51%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 1,23% και διαμορφώθηκε στο 7,70%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,66%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο 7,29%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 0,19% έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,80%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 5,27%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο 5,01%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 0,19% και διαμορφώθηκε στο 4,72%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στο 2,57%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter