Τράπεζα της Αγγλίας: Ζοφερές προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία – Οι δείκτες για στασιμοπληθωρισμό

Τράπεζα της Αγγλίας: Ζοφερές προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία – Οι δείκτες για στασιμοπληθωρισμό

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αυτή την Πέμπτη τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την γενικότερη εικόνα της οικονομίας της Βρετανίας, απεικονίζοντας ένα ζοφερό μέλλον για τους πολίτες της χώρας. Η Τράπεζα προέβλεψε ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023, ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 13%, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η βρετανική οικονομία τους επόμενους 18 μήνες θα μπει σε τροχιά ύφεσης.

Μείωση εισοδημάτων, αύξηση τιμών

Σε μια δυσάρεστη για το οικονομικό μέλλον της χώρας ανακοίνωση, η τράπεζα αναφέρει ότι: «η αύξηση του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνεται» ενώ η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και η πτώση της εμπορικής δραστηριότητας ορίζονται ως οι κύριες αιτίες για την είσοδο σε περιβάλλον ύφεσης. Επίσης επεσήμανε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών, μετά τους φόρους, αναμένεται να μειωθεί δραστικά το 2022 και το 2023, ενώ η τελική κατανάλωση θα γίνει αρνητική, δηλαδή το εισόδημα των Βρετανών δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων τους. Οι πραγματικοί μισθοί στην χώρα έπεσαν 2,8% το 2022, με πληθωρισμό της τάξης του 9%. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τότε άρχισαν οι καταγραφές το 2000, ενώ –όπως φαίνεται από τις προβλέψεις της ΤτΑ- τα χειρότερα είναι μπροστά.

Η Τράπεζα επίσης αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσεις, διαμορφώνοντας το στο 1,75%, φοβούμενη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις γίνονται «περισσότερο επίμονες και διευρύνονται». Ο πληθωρισμός έχει αναγκάσει τις εταιρείες να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής στην τελική τιμή, ενώ παράλληλα η Τράπεζα φοβάται για το λεγόμενο σπιράλ τιμών-μισθών, δηλαδή τον φαύλο κύκλο στον οποίο οι αυξημένες τιμές αναγκάζουν τους εργαζόμενους να ζητούν μεγαλύτερους μισθούς, που με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος παραγωγής κοκ.

Κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους λιγότερο ευκατάστατους, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας, Άντριου Μπέιλι. Εάν η Τράπεζα δεν ενεργήσει για να σταματήσει ο πληθωρισμός να γίνει επίμονος, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον, που σημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να είναι υψηλότερα, λέει ο διοικητής στη συνέντευξη Τύπου στην ΤτΑ. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα μειώσουν τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, τη βασική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού, στα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter