Τράπεζες

Τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια το 2009 ήταν 20 δις. ευρώ. Το 2014 ανέβηκαν στα 40 δις. ευρώ και το 2018 εκτινάχθηκαν στα 86 δις. ευρώ. «Κρόσο μόντο» αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις, επίσης, δεν ήταν τρεις, ήταν τέσσερις, αν περιληφθεί κι εκείνη του Αλογοσκούφη, όταν έσκασε το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του θέματος στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2007. Οι τράπεζες, ναι, είναι αλήθεια, χρειάστηκαν σχεδόν ένα ΑΕΠ μέσα σε μία δεκαετία, κοντά στα 200 δις. ευρώ συνολικά, για να υπάρχουν. Να μπαίνουν το πρωί οι καθαρίστριες στο γραφείο, ν’ ανάβουν τα φώτα και να κάνουν τη δουλειά τους, αντί να έχει μπει εκκαθαριστής…

Από τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας να θυμίσω ότι πέρασαν και τραπεζίτες. Ο κ. Λ. Παπαδήμος, με επικεφαλής την περίοδο εκείνη στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το think tank του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, τον κ. Τσακλόγλου, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2012. Η καχυποψία του κόσμου και με το Grexit να παπαγαλίζεται από την Citigroup και τις υπόλοιπες «αξιοσέβαστες» τράπεζες, που, επίσης βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας το 2008, μεγάλη, με αποτέλεσμα την έναρξη της απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες. Θυμάμαι, ότι τότε γράφαμε στις εφημερίδες, ότι μειώνονται οι καταθέσεις, δηλαδή βγαίνουν τα λεφτά από τις τράπεζες ή σπάνε τα ομόλογα οι ραντιέρηδες, για να μην «κουρευτούν», αλλά και για να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους που είχε κληροδοτήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τότε, αλήθεια, τι έγινε για την προστασία των τραπεζών και τι είχε εισηγηθεί στον προϊστάμενό του υπουργό Οικονομικών ο κ. Τσακλόγλου την περίοδο εκείνη; – το θυμήθηκα γιατί συμμετείχε στο χθεσινό πάνελ…

Από το πόστο του υπουργού Οικονομικών πέρασε στη συνέχεια ένας ακόμα τραπεζίτης, βεβαίως σε κρατική τράπεζα, την Εμπορική, την περίοδο Σημίτη, ο κ. Ι. Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος σήμερα. Από το ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης, δεν θυμάμαι να ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, έστω την υιοθέτηση μίας νόρμας που να πατάνε σήμερα οι τραπεζίτες, ει μη μόνο, big business με τα funds που αγοράζουν τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια με πραγματική αξία μερικών σεντς.

Προφανώς, ήταν μία «χρήσιμη» πολιτική βόμβα, αυτή των κόκκινων δανείων, να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Ο κ. Καραμούζης είπε χθες ότι αν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων τώρα, που, όπως φαίνεται οδεύει στη λύση του, από το 2020 οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους, αυτόν της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Παρ’ όλ’ αυτά ο κ. Στουρνάρας που κάνει τόοοσο καλά τη δουλειά του σήμερα, επιτρέπει να υπάρχουν μη συστημικές τράπεζες που δίνουν καταναλωτικά δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter