Τράπεζες: Πάνω από 3,89 δισ. ευρώ οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Τράπεζες: Πάνω από 3,89 δισ. ευρώ οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ούτε η αναβάθμιση των τραπεζών από την Fitch δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί για μία ακόμα μέρα των «σάκο του μποξ».

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 2,61%, στις 641 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχουν να δουν οι επενδυτές από το 2016, ενώ ως προς τις τράπεζες και ειδικά την Πειραιώς, πλέον κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά. Η αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο Fitch στην κατηγορία CCC+ για την Εθνική και την Alpha από την κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας και CCC από επιλεκτική χρεοκοπία για την Eurobank και την Πειραιώς, θα τιμολογηθεί από την συνερίαση της Τρίτης και στις επόμενες, σχολιάζουν, χρηματιστηριακοί αναλυτές. Για σήμερα, το «παρήγορο» είναι ότι η πτώση δεν έγινε με μεγάλο τζίρο, μόλις 52 εκατ. ευρώ, όταν στο sell off της περασμένης Τετάρτης, η κατρακύλα της αγοράς συνοδεύτηκε από συναλλαγές μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του Χ.Α., η σημερινή πτώση βασίστηκε στην απουσία ενεργού ενδιαφέροντος, γεγονός που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ξεψάχνισμα των συναλλαγών του τελευταίου διαστήμτος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Που σημαίνει ότι οι κερδοσκόποι αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν και το 1 εκατ. ευρώ…

Όπως και να ‘χει πάντως, η χασούρα από την αρχή του χρόνου είναι μεγάλη. Σύμφωνα με την Alpha Trust, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά την λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του 2017 (29/12) διαμορφωνόταν στα 54,3 δισ., ενώ μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης έχει υποχωρήσει στα 47,4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι από την αρχή του χρόνου έχουν χαθεί 7,2 δισ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών στις 29/12/2017 διαμορφωνόταν στα 8,876 δισ. ευρώ.

Σήμερα και μετά το κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Τραπεζών διαμορφώνεται στα 4,986 δισ. Που σημαίνει ότι από τα συνολικά 7,2 δισ. που έχουν χαθεί από την αρχή του χρόνου, τα 3,89 δισ. ευρώ αφορούν τις τέσσερις Τραπεζικές μετοχές.

Ο λόγος της πτώσης συνδέεται – τουλάχιστον για σήμερα- με την απόρριψη του σχεδίου προύπολογισμού της Ιταλίας από την Κομισιόν, παρασύροντας τα 10ετή ομόλογα της γειτονικής χώρας πάνω από το 3,5%. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν και τα Ελληνικά 10ετή, αγγίζοντας και το 4,6%. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter