Τράπεζες: Χάντρες και καθρεφτάκια στους πολίτες

Τράπεζες: Χάντρες και καθρεφτάκια στους πολίτες

Ξαφνικά οι τράπεζες εμφάνισαν κοινωνικό πρόσωπο! Παγώνουν για ένα έτος τα επιτόκια σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών. Ολα αυτά μετά την αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα για τους σχεδιασμούς του για το ιδιωτικό χρέος που περιλαμβάνουν γενναίο κούρεμα και δοσοποίηση. Είναι εύκολο να οδηγηθούμε σε συνειρμούς. Οι τράπεζες, που είδαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας του να τους χορηγεί «γη και ύδωρ» εις βάρος της κοινωνίας και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προσπαθούν τώρα να του δώσουν σανίδα σωτηρίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συστημικές τράπεζες με βάση το ύψος των επιτοκίων όπως ίσχυε στις 31.3.23 δημιουργούν νέο επιτόκιο αναφοράς που συμπεριλαμβάνει όλες τις αυξήσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, απομειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης και επαυξημένο με το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών. Το νέο επιτόκιο αναφοράς θα κινείται περίπου στο 2,8%, το οποίο αυξάνεται με το spread των τραπεζών. Αν αυτά σας φαίνονται πολύ τεχνοκρατικά, έχετε δίκιο. Είναι κλασική επικοινωνιακή συμπεριφορά ώστε να παραχθεί θολούρα και να γιγαντωθεί για προεκλογικούς σκοπούς, υπέρ της υπερδανεισμένης ΝΔ, μια παροχή που μπορεί να χαρακτηριστεί «χάντρες και καθρεφτάκια προς τους ιθαγενείς».

Ας δούμε τα δεδομένα αυτής της κίνησης των συστημικών τραπεζών και γιατί αποτελεί ασπιρίνη για την αντιμετώπιση του καρκίνου: 01 Το παγωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για περίπου ένα χρόνο.

02 Το συγκεκριμένο πάγωμα αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ.

03 Το κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, όταν η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχεται μόνο για το 2022 στα 3,7 δισ. ευρώ! Στην πράξη, λοιπόν, θα διαθέσουν το 5,4% των κερδών τους για να μπορεί η ΝΔ να υπερμεγεθύνει μια προεκλογική παροχή, μια επικοινωνιακή φούσκα μηδενικού αποτυπώματος.

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2022 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποτύγχανε να πείσει τους τραπεζίτες να δεχτούν μείωση της τάξης του 50% στην αύξηση των δόσεων (και όχι 100% του κόστους των επιτοκίων) μόνο για τα «ευάλωτα νοικοκυριά», με μάξιμουμ αποδέκτες 30.000 δανειολήπτες και για χρονική περίοδο έξι έως εννέα μηνών. Τώρα ο κ. Σταϊκούρας με την πλάτη στον τοίχο λόγω του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος χαρακτηρίζει σημαντική πρωτοβουλία το πάγωμα των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, με στοιχεία του 2022, η αρπακτικότητα των τραπεζών έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή Μητσοτάκη.

• Το επιτόκιο ταμιευτηρίου στο τέλος του περασμένου έτους βυθίστηκε στο 0,04%. Αυτό σημαίνει, αν το συγκρίνουμε με τον πληθωρισμό του 2022 που κυμάνθηκε στο 9,6%, ότι υπήρξε εξαΰλωση αποταμιεύσεων αντίστοιχης ποσόστωσης.

• Οσο για το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια, στο τέλος του 2022, όπως οι ίδιες οι συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει, ανερχόταν στο 4,4%.

• Από την άλλη, με την ανοχή του Κυρ. Μητσοτάκη οι τράπεζες έχουν επιβάλει δώδεκα διαφορετικές «προμήθειες» σε συναλλαγές που είναι υποχρεωτικό να διεξάγονται μέσω τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις! Χωρίς να μιλήσουμε για το τι αντιμετωπίζουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες από τα όρνεα του τραπεζικού συστήματος. Τα στοιχεία βοούν! Ο Κυρ. Μητσοτάκης ακόμη και τώρα ζητά ψίχουλα από τις τράπεζες για τους πολίτες ώστε να παίξει τον ρόλο του κοινωνικά ευαίσθητου!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter