Τραπεζικό αφόρητο

Τραπεζικό αφόρητο

Τον όρο «στρατηγικός κακοπληρωτής» είχε χρησιμοποιήσει ο Γιάννης Στουρνάρας γι’ αυτούς που συστηματικά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους ενώ έχουν τη δυνατότητα, προσδοκώντας να επωφεληθούν εκβιαστικά από τις (εκάστοτε) ρυθμίσεις. Αυτό που δεν είχε πει ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ότι αυτοί οι επιμελώς τζαμπατζήδες ανήκουν στην τάξη του και την ευρύτερη κατηγορία εκείνων που τον συμπαθούν και τους συμπαθεί. 

Με αυτούς μοιράζεται το σούσι του και δοκιμάζει το φουαγκρά του. Από τους ολιγάρχες του Τύπου που αποθέωναν και αποθεώνουν τον Στουρνάρα (όποια θέση και αν αναλάβει, είτε παρά τω Γιάννω Παπαντωνίου είτε υπό τον Αντώνη Σαμαρά) και δανείζονταν με αέρα κοπανιστό μέχρι τους επιχειρηματίες που παραμένουν ομοτράπεζοί του, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν αρκετά φωτογραφικά άλμπουμ που αποδεικνύουν τη φιλία τους. Φταίει γι’ αυτό ο Στουρνάρας; Το σίγουρο είναι πως δεν φταίει ο Πολάκης, ο οποίος στον δικό του τομέα ευθύνης έχει στείλει αρκετούς στον εισαγγελέα και μεταξύ άλλων οδήγησε στην εισαγγελική έρευνα και την οικογένεια Στουρνάρα για το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στον κύκλο του Γιάννη Στουρνάρα ανήκει αναμφίβολα η εκδοτική ομάδα του «Πρώτου Θέματος». Οι παλιοί τρεις καμπαλέρος της εφημερίδας (Αναστασιάδης, Τριανταφυλλόπουλος και Καραμήτσος) –το έχουμε γράψει αλλά ας το επαναλάβουμε για να εμπεδωθεί η κομπίνα την οποία ο Στουρνάρας μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ως κομπίνα– έφτιαξαν μια εφημερίδα. Στη συνέχεια πούλησαν τις μετοχές τους σε μια εταιρεία που ανήκε και πάλι στους ίδιους. Η αγοραπωλησία έγινε με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Τίτλος της εφημερίδας, σήματα, μελλοντικές πωλήσεις και αέρας φρέσκος πλην όμως κοπανιστός μπήκαν ως εγγυήσεις για να πάρει η νεοσυσταθείσα εταιρεία δάνειο και να πληρώσει τους εκδότες, οι οποίοι έγιναν εκατομμυριούχοι. Αυτά τα δάνεια που σήμερα φτάνουν τα 33 εκατ. ευρώ πρέπει να αποπληρώσει η εταιρεία, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει καθότι δεν παράγει πετρέλαιο αλλά εκδίδει ένα φύλλο εφημερίδας που συνεχώς φθίνει.

Η εν λόγω τράπεζα την οποία ελέγχει ο Στουρνάρας ως κεντρικός τραπεζίτης πρέπει κανονικά να «σκάσει» το δάνειο. Ερχεται λοιπόν ο στρατηγικός κακοπληρωτής και υπόσχεται στην τράπεζα ότι θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ζητά ρύθμιση. Η τράπεζα, με το επιχείρημα πως «καλό είναι να πάρει ό,τι δώσουν, αλλιώς δεν θα πάρει τίποτα», δεν καταγγέλλει το δάνειο και περιμένει τον άγνωστο χρηματοδότη όπως περίμενε η Γεωργία Βασιλειάδου γαμπρό για τις ανιψιές στη «Θεία απ’ το Σικάγο». Ας πούμε λοιπόν ότι βρίσκεται χρηματοδότης για να βάλει έστω 10 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα κουρεύει το δάνειο κατά 15 εκατομμύρια και μένουν άλλα τόσα. Δηλαδή όσα έπρεπε να δοθούν στην τράπεζα τα εμφανίζουν ως κεφάλαιο και γλιτώνουν και 15 εκατομμύρια.

Θα μου πείτε, πώς θα γίνει τέτοιο κούρεμα; Γιατί; Ποιος θα το ελέγξει; Ο Στουρνάρας; Ή μήπως θα δώσει η τράπεζα απαντήσεις σε κάποιον; Και δυστυχώς αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο το «Πρώτο Θέμα».

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σήμερα σε όλη τη χώρα έχουν στήσει δεύτερο πάρτι. Πάνε στις τράπεζες, κουρεύουν τα δάνεια, κάνουν ρυθμίσεις ενώ δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Τα πρωτόκολλα και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μια σχετικότητα και αυτοί που είναι οι διεκπεραιωτές των τραπεζικών εκκρεμοτήτων τα κάνουν ακόμη πιο σχετικά.

Πάρτε ένα ακόμη παράδειγμα στρατηγικού κακοπληρωτή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού επί 11 χρόνια δεν πλήρωνε το δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων», κατάφερε να κάνει ρύθμιση με την τράπεζα σαν φτωχαδάκι της γειτονιάς παρά τη δημοσιότητα και τον ρόλο του. Αφού εξυπηρέτησαν τον Κυριάκο που είναι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, μπορούν να το κάνουν για τον καθένα, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει όχι δημοσιότητα αλλά ούτε χαραμάδα για να μπει φως.

Οι τράπεζες χρεοκόπησαν επειδή οι τραπεζίτες έδωσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις όπου ήθελαν και στη συνέχεια μετέτρεψαν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Εβαλαν εμάς να τις ανακεφαλαιοποιήσουμε με το επιχείρημα πως διαφορετικά θα καταρρεύσουν και μαζί τους θα καταρρεύσει και η οικονομία. Τώρα με ένα άλλο επιχείρημα, της ανάγκης να αποκτήσουν ρευστό και κεφάλαια, κάνουν ρυθμίσεις για «να μη χάσουν τα λεφτά τους». Κουρέματα, κλαδέματα και χαριστικές ρυθμίσεις γίνονται εν κρυπτώ, με αόριστες επικλήσεις στην κεντρική τράπεζα και την ανεξαρτησία της. Αυτοί που τα έφαγαν άλλα τα χώνεψαν και άλλα τα έχουν στην Ελβετία και διαμορφώνουν μεθοδικά μια ψευτοθεσμική πραγματικότητα για να γλιτώσουν.

Ο κόσμος αισθάνεται και δαρμένος και με πολλούς ακόμη τρόπους κακοποιημένος. Είναι έτοιμος να κατασπαράξει αλλά όχι απαραίτητα να καταλάβει. Είναι ακριβώς η στιγμή που μπορείς να του πεις πως το δάνειο του Πολάκη είναι σκάνδαλο και ο ίδιος ο Πολάκης ένα τέρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης θα διατάξει έρευνα και το «Πρώτο Θέμα» θα κάνει ένα ωραίο πρωτοσέλιδο. Γιατί το «Πρώτο Θέμα» νοιάζεται για τα λεφτά μας. Εχει φάει τόσο πολλά που τα νιώθει σαν δικά του. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter