Τραβάει το σχοινί η Τουρκία για το επεισόδιο με τη Γαλατάσαραϊ – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία για το επεισόδιο με τη Γαλατάσαραϊ – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό  με την αποστολή της Γαλατάσαραϊ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τραβάει το σχοινί εκδίδοντας μια προκλητική ανακοίνωση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωσή της, η Άγκυρα βρίσκει την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για «αυθαίρετες ενέργειες» και «κακομεταχείριση» αλλά και αγενή συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατάσαραϊ πήγε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο χθες (12 Ιουλίου) για να παίξει έναν φιλικό αγώνα με την ομάδα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Ελλάδας το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2021. «Απέχει πολύ από την καλή πρόθεση και την ευγένεια τα PCR τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας και τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά να μην θεωρούνται έγκυρα και να ζητείται από ολόκληρη την ομάδα να υποβληθεί πάλι σε τεστ. Λόγω αυτής της αυθαίρετης προσέγγισης και άσχημης συμπεριφοράς, η ομάδα μας με το δίκιο της επέστρεψε στη χώρα μας χωρίς να εισέλθει στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού».

Δήλωση μέσω Twitter έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» στάση της Ελλάδας.

 

Τερίμ: «Τα φιλικά είναι με φίλους, κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο»

Καυστικές δηλώσεις έκανε και ο προπονητής της Γαλατασαράι Φατίχ Τερίμ κατά την επιστροφή της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη μετά την ματαίωση του φιλικού με τον Ολυμπιακό, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Τρίτης. Ο Τερίμ περιέγραψε όσα έγιναν κατά την άφιξη της ομάδας του στο «Ελ. Βενιζέλος»

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε.

Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. «Για όλους το ίδιο συμβαίνει», ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που έφυγαν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ», είπε αρχικά ο Τούρκος προπονητής. Και συμπλήρωσε: «Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική.

Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός εξωτερικών, ο υπουργός αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας, και ο γενικός πρόξενος μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο Υπουργός εξωτερικών και ο Πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί, όταν ακούγεται η φωνή τους».

Και ο Τερίμ κατέληξε: «Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε δώσει ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον Πρόεδρό μας».

Η απάντηση του Νίκου Χαραδαλιά

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου».

«Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».

«Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας» αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter