Τρεις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες προτείνουν Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Τρεις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες προτείνουν Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 προτείνουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι ηγέτες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ αντίστοιχα, με κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη δήλωση, που συνυπογράφουν οι επικεφαλής των τριών ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων, και έχει γνώση το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ σημειώνουν μάλιστα ότι η συμφωνία των Πρεσπών που επικυρώθηκε από τη Βουλή της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, «Αποτελεί επίσης πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και αμοιβαίων συμβιβασμών. Οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στη συμφωνία παρά την εθνικιστική αντιπολίτευση».

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Νομπελίστριας Wided Bouchamaoui για να δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019».

Παρουσιάζοντας την πρότασή της στα Σκόπια στις 18/12/2018, η Τυνήσια νομπελίστρια είχε πει ότι η συμφωνία συνιστά μοντέλο για την υπέρβαση των προβλημάτων στο μέλλον. Από την στιγμή που θα κυρωθεί, «θα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι ο διάλογος είναι δυνατός» είχε τονίσει η κα Bouchamaoui.

Στην πρωτοβουλία αυτή, σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένεται να συνυπογράψουν την κοινή αυτή δήλωση για να δοθεί το εφετινό Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Δήλωση Τσίμερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγέτις της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, συγχαίρει επίσης τους δυο πρωθυπουργούς για την ισχυρή πολιτική τους βούληση να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, για τη δέσμευσή τους και την ισχυρή πολιτική βούλησή τους να υπογράψουν και να ολοκληρώσουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία επιλύει ένα από τα πιο μακροχρόνια και ευαίσθητα προβλήματα στην περιοχή» ανέφερε η κα Τσίμερ και τόνισε: «Αυτό το ιστορικό επίτευγμα εμπεδώνει την ειρηνική συνύπαρξη και σταθερότητα, και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών.

Είναι επίσης μια ξεκάθαρη ήττα των εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Ανυπομονώ να δω τους δύο λαούς να εργάζονται μαζί, με αμοιβαίο σεβασμό για την ιστορία και την ταυτότητά τους, προς ένα καλύτερο μέλλον».

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες: Καλωσορίζουμε την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου

Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το οποίο οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», την οποία συνήψαν τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Επιτέλους, τώρα θα μπορούμε να πούμε: Καλωσορίσατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον κ. Μπούλμαν, το επιτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιλύσουν μακρόχρονες διαφωνίες και να προβαίνουν σε δύσκολους συμβιβασμούς, τους οποίους δεν κατάφεραν οι εθνικιστές ή οι συντηρητικοί, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για αυτή την ιστορική συμφωνία την οποία τώρα θέτουν σε ισχύ, είπε ο κ. Μπούλμαν.

Έχω επίγνωση των τεράστιων εντάσεων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας στην Ελλάδα, σημείωσε ο επικεφαλής των Σ&Δ και συνέχισε: Αξίζει έπαινος σε όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από τα βραχυχρόνια κέρδη στις δημοσκοπήσεις. «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι, επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, και να προσκαλέσουν τα Σκόπια για να αρχίσουν της διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2019».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter