Τρεις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες σώζουν την τιμή της δημοσιογραφίας

Τρεις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες σώζουν την τιμή της δημοσιογραφίας

Τώρα που ταυτόχρονα με τον πολιτικό τυφώνα Τραμπ σαρώνει ο αληθινός τυφώνας Χάρβει, τρεις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες, οι New York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal, πήραν μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Για όσο διαρκεί η θεομηνία στο Τέξας έχουν γκρεμίσει το «τείχος της πληρωμής» (paywall). 

Επιτρέπουν δηλαδή τη δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες των ιστοτόπων τους για τη σχετική ειδησεογραφία, ώστε να μαθαίνουν έγκαιρα και – κυρίως αυτό -, έγκυρα τα νέα, να διαβάζουν τις αναλύσεις των ειδικών, να παρακολουθούν τα ρεπορτάζ των ανταποκριτών και των απεσταλμένων. Το ίδιο έκαναν και για τις ιστοσελίδες τους με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις οδηγίες για θέματα πολιτικής προστασίας.

«Σε περιόδους που κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια, έχει μεγάλη σημασία η πρόσβαση των πολιτών σε ακριβή και επίκαιρη πληροφόρηση» εξήγησε εκπρόσωπος των New York Times μιλώντας στον ιστότοπο politico.com

Τρεις «συστημικές» εφημερίδες σώζουν την τιμή της δημοσιογραφίας. Κι αυτό, τώρα που οι σαλτιμπάγκοι των ψευδών ειδήσεων έχουν καταλάβει το Λευκό Οίκο, ισοδυναμεί με μάχη για τη δημοκρατία.

Ιδού ένα πρακτικό παράδειγμα: προ ημερών οι μετεωρολόγοι υποβίβασαν τον τυφώνα από την «κατηγορία 4» και τον χαρακτήρισαν τροπική καταιγίδα. Αμέσως πολίτες και τοπικές Αρχές, αλλά και πηγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, συντονίστηκαν σε έναν επικίνδυνο εφησυχασμό. Τεχνικά, με την επιστημονική ορολογία, πρόκειται για «υποβιβασμό» της θεομηνίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιδείνωση !

«Αυτή η αλλαγή στην τεχνική ορολογία μάλλον προκάλεσε σύγχυση στην κοινή γνώμη και είχε ως αποτέλεσμα τοπικοί αξιωματούχοι στο Τέξας να μην εστιάσουν στην μεγαλύτερη απειλή: την πολυήμερη αδιάκοπη βροχόπτωση» εξήγησε ο Τζ.Μάρσαλ Σέφερντ, διευθυντής του Προγράμματος Επιστημών της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Πού ; Μιλώντας στους New York Times, σε συνέντευξη που κανονικά θα ήταν «κλειδωμένη» για τους μη συνδρομητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλό δημοσιογραφικό παράδειγμα έδωσαν πρώτες πολιτειακές εφημερίδες του Τέξας, όπως η Houston Chronicle και άλλες, οι οποίες έσπευσαν πρώτες να γκρεμίσουν τα δικά τους paywalls.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter