Τρεις πλανήτες γύρω από δύο ήλιους: Σημαντική ανακάλυψη από αστρονόμους

Τρεις πλανήτες γύρω από δύο ήλιους: Σημαντική ανακάλυψη από αστρονόμους

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τρίτο εξωπλανήτη στο διπλό αστρικό σύστημα Κέπλερ-47, που βρίσκεται σε απόσταση 3.340 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα σύστημα όπου τρεις πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά ταυτόχρονα γύρω από δύο ήλιους.

Ο νέος εξωπλανήτης Kepler-47d είναι μεγαλύτερος από τους άλλους δύο, που είχαν ήδη ανακαλυφθεί, έχοντας μέγεθος μεταξύ του Ποσειδώνα και του Κρόνου. Οι αστρονόμοι δήλωσαν έκπληκτοι που έως τώρα τους είχε διαφύγει η ύπαρξη του μεγαλύτερου από τους τρεις εξωπλανήτες.

Η μέση θερμοκρασία του Kepler-47d εκτιμάται σε περίπου δέκα βαθμούς Κελσίου. Ο Kepler-47c έχει 32 βαθμούς, ενώ ο πιο εσωτερικός και μικρότερος από τους τρεις είναι πιο καυτός με μέση θερμοκρασία 169 βαθμών.

Οι τρεις εξωπλανήτες -ο εσωτερικός, ο μεσαίος (αυτός που μόλις ανακαλύφθηκε) και ο εξωτερικός- έχουν αντίστοιχα τριπλάσιο, επταπλάσιο και πενταπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τη Γη, ενώ χρειάζονται 49, 87 και 303 μέρες αντίστοιχα για να κάνουν πλήρεις περιστροφές γύρω από τους ήλιους τους (αυτή είναι και η διάρκεια του έτους κάθε πλανήτη).

Τα άστρα τα ίδια χρειάζονται μόνο 7,5 μέρες για να κάνουν το ένα μια πλήρη περιφορά γύρω από το άλλο. Το ένα άστρο είναι σε μέγεθος σαν τον Ήλιο μας, ενώ το άλλο αρκετά μικρότερο (με μόνο το ένα τρίτο της ηλιακής μάζας). Όλο το σύστημα των δύο άστρων και των τριών πλανητών τους είναι αρκετά «σφιχτοδεμένο» και θα χωρούσε μέσα στην τροχιά της Γης από τον Ήλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζερόμ Όροστζ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας “Astronomical Journal”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter