Τρεις συν μια αυξήσεις βάζουν «φωτιά» στο ρεύμα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τρεις νέες αυξήσεις στο ρεύμα έρχονται μέσα το καλοκαίρι για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ μια τέταρτη παραμένει σε εκκρεμότητα έως τον Σεπτέμβριο.

Από πού θα προέλθουν οι αυξήσεις; Εχουμε και λέμε: πρώτον, από τις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις, την αύξηση δηλαδή των τιμών ανά κιλοβατώρα που πληρώνουν οι καταναλωτές στις εταιρείες παροχής από όπου αγοράζουν το ρεύμα, δεύτερον, από την κατάργηση των εκπτώσεων χωρίς προϋποθέσεις που έδινε μέχρι σήμερα μόνο η ΔΕΗ στα πράσινα τιμολόγια για τους πελάτες της, τρίτον, από την αύξηση των σταθερών χρεώσεων του ΔΕΔΔΗΕ και, τέταρτον, από τις αυξήσεις που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ για τα καλώδια Κρήτης – Αττικής και Κύπρου – Κρήτης, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη.

Τα τιμολόγια μηνός Ιουλίου ανακοινώνονται την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιουλίου, οπότε δεν ξέρουμε ακόμη το ύψος των αυξήσεων που θα περιλαμβάνουν. Ξέρουμε ωστόσο ότι οι αυξήσεις δεν θα προκύπτουν από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος τον Ιούνιο –αφού έως τη Δευτέρα 24/6 ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής Ιουνίου ήταν στα 83,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ελάχιστα πάνω από το μέσο όρο του Μαΐου (81,9 ευρώ)– και μόνο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού και οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου επιδείκνυαν συμπεριφορά ασανσέρ λόγω των γεγονότων στο Ιράν, άρχισε να ανεβαίνει, ξεπερνώντας ακόμη και τα 110 ευρώ.

Προκαταβολική άνοδος

Με δεδομένο όμως ότι τα χρηματιστηριακά παράγωγα δείχνουν χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 130 ευρώ για Ιούλιο και Αύγουστο (επειδή αρχίζουν οι καύσωνες και ανεβαίνει η ζήτηση, επειδή το φυσικό αέριο συμμετέχει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας κατά 40%, επειδή υπάρχει άγχος για τη Μέση Ανατολή) οι εταιρείες αναμένεται –όπως έχουν κάνει κι άλλες φορές– να αυξήσουν τις τιμές τους προκαταβολικά.

Η δεύτερη κατηγορία αυξήσεων αφορά τη ΔΕΗ, που από την 1η Αυγούστου αλλάζει ριζικά την τιμολογιακή πολιτική της καταργώντας τις εκπτώσεις χωρίς όρους τους οποίους, μόνο αυτή ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες, πρόσφερε στους πελάτες της που είχαν πράσινα τιμολόγια. Η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική ήταν σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2024, όταν η ΔΕΗ, προφανώς σε συνεννόηση με το υπουργείο Ενέργειας, αποδέχτηκε να λειτουργήσει τότε ως πολιορκητικός κριός μείωσης των τιμών στα πράσινα τιμολόγια που ο Θόδωρος Σκυλακάκης τότε προωθούσε με το σκεπτικό ότι μπορούν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό. Τελικά όμως τα πράσινα τιμολόγια αποδείχτηκε ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν και τις πιο χαμηλές τιμές και η μάχη εγκαταλείφθηκε. Ετσι, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου εφαρμόζει νέα τιμολογιακή πολιτική με βασική χρέωση 14,5 λεπτά για τις πρώτες 200 κιλοβατώρες κάθε μήνα και πρόσθετες εκπτώσεις για τους πελάτες της που θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της την πρώτη μέρα κάθε μήνα, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης πληρωμής (έκπτωση συνέπειας) και της εγγραφής στην ηλεκτρονική υπηρεσία MyΔEH. Βεβαίως, γι’ αυτές τις αλλαγές κάποιοι θα έχουν κόστος, πληρώνοντας περισσότερα: οι οικονομικά ασθενέστεροι που δυσκολεύονται να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς και οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η τρίτη κατηγορία αυξήσεων ξεκινά από την 1η Ιουλίου και αφορά τις σταθερές χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ οι αυξήσεις που θα ισχύσουν θα είναι χαμηλές, της τάξης του 4% ως 6%, ανάλογα με τον τύπο παροχής. Τα νοικοκυριά π.χ. θα πληρώνουν στο εξής στον ΔΕΔΔΗΕ 2 ευρώ παραπάνω τον χρόνο (η χρέωσή της θα αυξηθεί από 47,64 ευρώ σε 49,68 ευρώ), αλλά για τις επαγγελματικές συνδέσεις (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία) και το κοινόχρηστο ρεύμα των πολυκατοικιών η αύξηση θα είναι 25 ευρώ τον χρόνο (η χρέωσή τους θα αυξηθεί από 372 στα 397 ευρώ). Ακόμη υψηλότερες θα είναι οι αυξήσεις βέβαια του ΔΕΔΔΗΕ για ενεργοβόρες χρήσεις (αποθήκες, ψυγεία, βιοτεχνίες) και για τη βαριά βιομηχανία.

Η τέταρτη κατηγορία αυξήσεων που επί του παρόντος είναι σε εκκρεμότητα αφορά τα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ για το καλώδιο Κρήτης – Αττικής που κατασκευάστηκε και έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και 250 εκατ. ευρώ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, του οποίου η κατασκευή σταμάτησε πριν καλά καλά αρχίσει όταν κατέπλευσαν τουρκικά πολεμικά έξω από την Κάσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε αδιευκρίνιστο το αν και πότε θα συνεχιστεί. Τα δύο αυτά αιτήματα του ΑΔΜΗΕ αφορούν συνολικά ποσό 650 εκατ. ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το φθινόπωρο, ώστε να μην πέσουν όλες οι αυξήσεις μαζί και αντιδράσει ο κόσμος.

Η μπάλα στις… Βρυξέλλες

Αυτά τα ολίγα λοιπόν έρχονται από αυξήσεις στο ρεύμα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με απόλυτη χαλαρότητα το θέμα, δεδομένου ότι το έχει παραπέμψει πλέον στις Βρυξέλλες. Επειτα από αίτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το πρόβλημα της υψηλής ελληνικής χονδρεμπορικής τιμής ανέλαβε να το λύσει μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας, που θα συνεδριάσει μέσα στο καλοκαίρι για να διαπιστώσει γιατί η Ελλάδα και μαζί της κι άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης έχουν πάντα υπερδιπλάσιες τιμές από τις χώρες του βορρά και να προτείνει, υποτίθεται, τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Ας κοιμηθούμε ήσυχοι! Κατά τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, το 2026 θα πέσουν οι τιμές του ρεύματος.

Διαβάστε επίσης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραίτηση του πρώην συνεργάτη του Αθανασίου μετά το δημοσίευμα του Documento

Το διαβιβαστικό της Ευρ. Εισαγγελίας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίκτυο με κίνητρο το πολιτικό συμφέρον και την πελατεία

Καρασαρίνης: Στις συνομιλίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρώην σύμβουλος του Χαράλαμπου Αθανασίου

Ο Μητσοτάκης ως Βλαντ Τσέπες

Ο Βορίδης έγινε βαρίδης για τον Μητσοτάκη

Ξανά σε αργία η εκπαιδευτικός Χρύσα Χοτζόγλου – Η κυβέρνηση δεν αντέχει τους ανυπότακτους

Ετικέτες