«Τρέμει» η γη στην Ελασσόνα: Δεκάδες μετασεισμοί, ανάστατοι οι κάτοικοι – Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα (Photos)

«Τρέμει» η γη στην Ελασσόνα: Δεκάδες μετασεισμοί, ανάστατοι οι κάτοικοι – Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα (Photos)

Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας καθώς περίπου 20 δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποκορύφωμα τον μετασεισμό 5,9 Ρίχτερ που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους.

Σχεδόν δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή, οι μετασεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη. Οι κάτοικοι πέρασαν μία ακόμα νύχτα έξω από τα σπίτια τους, σε σκηνές, καθώς πολλά έχουν καταρρεύσει ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς θεωρούν πως ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος που έδωσε και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό.

«Καινούριος κλάδος του ρήγματος»

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι το επίκεντρο του νέου ισχυρού σεισμού εντοπίστηκε πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του σεισμού της Τετάρτης.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η νέα σεισμική δραστηριότητα δεν ήταν αναμενόμενη και πως οι σεισμολόγοι θα προχωρήσουν σε αποτίμηση του φαινομένου τις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε να κάνουμε με καινούριο κλάδο του ρήγματος και το ευτύχημα είναι ότι αποχωρεί από τις κατοικημένες περιοχές. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετασεισμός αλλά να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να δούμε εάν ενεργοποιείται άλλος κλάδος του ίδιου ρήγματος», τόνισε.

«Είναι ένας ισχυρός μετασεισμός του κυρίου σεισμό όπως τα είπαμε για αρκετό καιρό θα διαρκέσει. Η μετασεισμική ακολουθία γι’ αυτό και συνέστησα στους κατοίκους να αποφεύγουν τα σπίτια τους αν δεν έχει προηγουμένως περάσει μηχανικός», τόνισε σε ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χλμ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Χωρίς ρεύμα τρία χωριά του Δήμου Ελασσόνας

Από τον νέο μεγάλο μετασεισμό, χωρίς ρεύμα έμειναν το βράδυ της Πέμπτης τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον κύριο σεισμό.

Στα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.


Μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ

Όσον αφορά τον μεγάλο μετασεισμό 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ, η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου αναφέρει ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της Ελασσόνας και των γύρω περιοχών, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο έχουν αντιμετωπίσει τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά και την ισχυρή μετασεισμική ακολουθία των επόμενων ωρών.

Αναστάτωση σε Βόλο και Τρίκαλα

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η ισχυρή δόνηση το βράδυ της Πέμπτης είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter