Τρένα: Με βαρύ κατηγορητήριο το ευρωπαϊκό πόρισμα για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ

Τρένα: Με βαρύ κατηγορητήριο το ευρωπαϊκό πόρισμα για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ

Τα συμπεράσματα της έρευνας των ευρωπαίων εισαγγελέων για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου των 106 σελίδων φέρνει στο φως δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Μάλιστα, επισημαίνεται ο ρόλος που διαδραμάτισε ανώνυμος πληροφοριοδότης, ο οποίος δέκα μήνες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη τον Μάιο του 2022, μετέβη στο γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων στην Αθήνα και παρείχε πληροφορίες για τη σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας. Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης παρέδωσε τις πληροφορίες μέσω δεκασέλιδης επιστολής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προειδοποιώντας από τότε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στο σύστημα ασφαλείας.

Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αξιολόγησαν ως αξιόπιστο το περιεχόμενο της επιστολής, ξεκινώντας από την άνοιξη του 2022 τη σχετική έρευνα. Έναν χρόνο αργότερα, στις αρχές Ιουλίου του 2023 η έρευνα ολοκληρώθηκε, τα συμπεράσματα της οποίας αποτυπώνονται σε σχέδιο κατηγορητηρίου 106 σελίδων, που φέρει την υπογραφή της εντεταλμένης εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

«Συνολικά 26 μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom κλήθηκαν ως ύποπτα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις. Η πρώτη προθεσμία που έχουν πάρει είναι για την 1η Σεπτεμβρίου. Θεωρούνται ύποπτοι για πέντε αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος: απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη, ψευδή βεβαίωση, απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, κατηγορούνται τα 26 πρόσωπα για το ότι «ενώ δεν προσκόμιζαν όπως όφειλαν εγκεκριμένες μελέτες για την εκτέλεση του έργου ζητούσαν και τελικά πετύχαιναν την πληρωμή τους από την αρμόδια διαχειριστική αρχή (…) Ποινικές ευθύνες εντοπίζονται στο εισαγγελικό πόρισμα και αναφορικά με το θέμα των παρατάσεων».

Τα 26 αυτά πρόσωπα, έχουν κληθεί να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις στους ευρωπαίους εισαγγελείς την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter