Τρέξιμο: Γιατί είναι καλό να κάνετε δύο προπονήσεις σε μια μέρα;

Τρέξιμο: Γιατί είναι καλό να κάνετε δύο προπονήσεις σε μια μέρα;
photo pixabay

Η πρακτική των δύο προπονήσεων μέσα σε μια μέρα είναι συνηθίζεται μόνο από αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου. Για τους ερασιτέχνες δρομείς κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, τόσο επειδή δεν έχουν χρόνο όσο και επειδή με δυο προπονήσεις σε μια μέρα θα φλέρταραν έντονα με τραυματισμούς. Προσοχή: έτσι φαντάζει. Είναι όμως έτσι;

«Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η συγκεκριμένη πρακτική αφορά μόνο δρομείς μακρινών αποστάσεων, δρομείς που ανήκουν στην ελίτ. Αλλά είναι πολλοί οι δρομείς που μπορούν να επωφεληθούν από αυτή», λέει ο Στιβ Μάγκνε, φυσιολόγος και προπονητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Συγκεκριμένα, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ο διπλασιασμός των προπονήσεων ανά την ημέρα μπορεί να ενισχύσει την καύση λίπους, να «εκπαιδεύσει» τον οργανισμό να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το γλυκογόνο και να τονώσει την παραγωγή μιτοχονδρίων.

Μην το παρακάνετε…

«Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η χρονική απόσταση ανάμεσα στις δυο προπονήσεις, τόσο πιο εύκολη και η ανάκαμψη του σώματός σας. Βέβαια, αν το παρακάνετε μπορούν να υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις», λέει ο φυσιολόγος Γκρεγκ Μακ Μίλαν.

«Τα συνολικά χιλιόμετρα ανά ημέρα έχουν σημασία, ανεξάρτητα από το πώς τα συμπληρώνεις», λέει ο Μπραντ Χάντσον. Μπορείτε να αυξήσετε τα συνολικά χιλιόμετρά σας κάνοντας διπλή προπόνηση μία φορά την εβδομάδα και να συνεχίσετε να κρατάτε μια μέρα ξεκούρασης. Η καλύτερη μέθοδος είναι τέσσερις με 10 ώρες μετά από τη βασική σας προπόνηση, να κάνετε ένα χαλαρό τρέξιμο διάρκειας 20 έως 45 λεπτών.

Το αποτέλεσμα είναι πως θα έχετε πιο φρέσκα πόδια για την επόμενη σας πορεία. Μερικές φορές, «το καλύτερο μασάζ που μπορείτε να πάρετε είναι από μια δεύτερη διαδρομή», λέει ο Χάντσον. Τις μέρες που δεν μπορείτε να αντέξετε καν τη σκέψη να το κάνετε, δοκιμάστε την πισίνα ή το ποδήλατο: τέτοιες επιλογές προσφέρουν παρόμοια οφέλη ανάκτησης χωρίς να χτυπάει.

Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε δυο σετ προπονήσεων την ημέρα χωρίς αμφιβολία. Μπορείτε λοιπόν να σπάσετε τον συνολικό όγκο της προπόνησής σου στα δύο καθώς και αυτό είναι προωθητικό για τον οργανισμό σας. Για παράδειγμα, η καταγραφή δύο διαδρομών 40 λεπτών παρέχει μια διπλή ώθηση της αυξητικής ορμόνης, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των μυών.

«Μερικές φορές είναι καλύτερο να παίρνετε από δύο διαφορετικά σετ τρεξίματων αυτά που παίρνεις από ένα», λέει ο Χάντσον που τονίζει πως με αυτή τη μέθοδο είναι πιο εύκολη η οικοδόμηση της αντοχής, της μυϊκής δύναμης και της ψυχικής ετοιμότητας, ειδικά εάν έχετε μπροστά σας έναν μαραθώνιο.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter