Τρέξιμο και απώλεια βάρους: Γιατί δεν πετυχαίνει πάντα;

Τρέξιμο και απώλεια βάρους: Γιατί δεν πετυχαίνει πάντα;

Οι λόγοι για τους οποίους ο καθένας επιλέγει να τρέξει ποικίλουν: διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, πρόληψη ασθενειών, καταπολέμηση του άγχους, νέα πρόκληση. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων φαίνεται ότι επιλέγει το τρέξιμο με μοναδικό σκοπό την απωλεια βάρους. Αν και αποτελεί λογικό στόχο, δεν είναι πάντα επιτεύξιμος.

Θεωρητικά, για να κάψει κάποιος 3.500 θερμίδες θα πρέπει να τρέξει γύρω στα 56 χιλιόμετρα. Στην πράξη, όμως, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Ένας από τους εντυπωσιακότερους μηχανισμούς του ανθρωπίνου σώματος ανακαλύφθηκε μόλις πριν 40 χρόνια και ρίχνει φως σε αυτό το ερώτημα. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο περισσότερο το σώμα σας προσπαθεί να φέρει ισορροπία, αλλάζοντας το μεταβολισμό σας μέσα από μια σειρά μηχανισμών σχεδιασμένων να αποτρέπουν τον υποσιτισμό και την ακατάσχετη μείωση του βάρους.

Ο καθηγητής Glenn Gaesser του Arizona State University υπογραμμίζει πως «το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το βάρος του».

Το σώμα αλλάζει ρυθμό

Αμέσως μετά το τρέξιμο, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στους ιστούς του σώματος, οι οποίες έχουν σαν σκοπό να μειώσουν το ρυθμό του μεταβολισμού, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνεπώς, όσο μειώνεται το βάρος σας, τόσο λιγότερες θερμίδες θα καταφέρετε να κάψετε την επόμενη φορά που θα τρέξετε. Επιπλέον, υπαίτιες φαίνονται να είναι και κάποιες ψυχολογικές μεταβολές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καίνε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, με αποτέλεσμα, είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα, να αυξάνουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν.

Ωστόσο, ίσως ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν χάνουν τα κιλά που επιθυμούν όταν τρέχουν είναι διότι μετά την προπόνηση αδρανούν για το υπόλοιπο της ημέρας. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αυξήσετε τις πιθανότητες να κάψετε περισσότερες θερμίδες; Πολύ απλά αυξάνοντας την ένταση της προπόνησής σας.

Το συμπέρασμα…

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως ακόμα και αν τριπλασιάσετε τον αριθμό των θερμίδων που καίτε τρέχοντας, δε θα καταφέρετε απαραιτήτως να τριπλασιάσετε το χάσιμο βάρους. Κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει έως ένα βαθμό. Ύστερα ο οργανισμός σας θα αρχίσει να προσαρμόζεται και να αντιστέκεται στη νέα πραγματικότητα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Τέλος, οι επιστήμονες συμφωνούν πως το τρέξιμο είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για οποιονδήποτε επιθυμεί να χάσει κιλά, καθώς ενεργοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες. Για να είναι αποτελεσματικό, όμως, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε μέτρο.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter