Tρέξιμο: Οι 7 λόγοι που ένας προπονητής μπορεί να σας βελτιώσει

Tρέξιμο: Οι 7 λόγοι που ένας προπονητής μπορεί να σας βελτιώσει

Όπως και στο γυμναστήριο, έτσι και στο τρέξιμο δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Σίγουρα το τρέξιμο είναι πιο «ελεύθερο» και το να ακούς το σώμα σου είναι σημαντικό, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που δεν πρέπει να παραβαίνεις.

Επιμέλεια: Ηλίας Μπαντούνας

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες δρομείς ξεκινούν δειλά, αλλά στη συνέχεια παθιάζονται και επιζητούν συνεχώς τη βελτίωση των χρόνων τους. Εκεί είναι που γίνονται τα περισσότερα λάθη, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε τραυματισμούς.

Οι δρομείς κάθε επιπέδου μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσληψη ενός προπονητή. Ίσως να έχετε θέσει έναν νέο στόχο που χρίζει βελτίωσης ή να χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το τρέξιμο ή να μην είστε βέβαιοι για το πρόγραμμα προπόνησης που θα πρέπει να επιλέξετε.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για την πρόσληψη προπονητή για το τρέξιμο:

1. Για κάποιον που ξενικά τώρα

Ένας έμπειρος προπονητής είναι σε θέση να λύσει τις απορίες ενός αρχάριου και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα προπόνησης με στόχο την επιτυχία μακροπρόθεσμα. Οι δρομείς που θέλουν να αυξήσουν τις αποστάσεις που διανύουν ή που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο αθλητικό γεγονός (πχ. από κανονικό έδαφος να τρέξουν σε ανώμαλο), μπορούν να ωφεληθούν από τις συμβουλές ενός προπονητή που θα τους εκπαιδεύσει για να πετύχουν τους νέους τους στόχους.

2. Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, φόρμα και τεχνική

Δρομείς με συνεχόμενους τραυματισμούς ενδέχεται να έχουν κάποια ατέλεια στην τεχνική ή στο πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθούν. Ένας ικανός προπονητής μπορεί να αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα και να παράσχει συμβουλές για βελτίωση.

3.Για βελτίωση της ταχύτητας

Οι δρομείς που θέλουν να βελτιωθούν συχνά θα πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμα που ακολουθούν σε καθημερινή βάση. Ο προπονητής μπορεί να προγραμματίσει τις απαραίτητες αλλαγές στην ένταση και να επικεντρωθεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένας επιμελής προπονητής θα καταγράψει την πρόοδο που παρουσιάζει ο αθλητής, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση.

4. Εξατομικευμένες συμβουλές

Οι δρομείς ενδέχεται να «βομβαρδιστούν» από την απεριόριστη ποσότητα πληροφοριών και διαθέσιμων προγραμμάτων προπόνησης τα οποία έχουν ως στόχο την βέλτιστη απόδοση. Ένας personal trainer μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση του εκάστοτε αθλητή και να παράσχει συμβουλές ανάλογα με τις ανάγκες του

5. Υπευθυνότητα

Όταν έναν δρομέας δεσμεύεται στο να είναι υπεύθυνος, αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην προπόνηση και την απόδοσή του. Ένας έμπειρος προπονητής μπορεί να παράσχει πληροφορίες, καθοδήγηση και υποστήριξη με στόχο την συνεχή βελτίωση του δρομέα.

6. Διατροφή, cross – training, συντήρηση

Ο σωστός προπονητής είναι σε θέση να συμβουλεύσει για πολλά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με το τρέξιμο αυτό καθεαυτό και μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της απόδοσης του αθλητή, όπως είναι η διατροφή, το cross training, η ισορροπία και η ευκαμψία.

7. Νοοτροπία

Η νοοτροπία ενός δρομέα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του. Ένας προπονητής που δίνει έμφαση στην ψυχολογία του αθλητή, μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της νοοτροπίας για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Πηγή: educatedrunning.com

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter