Τρέξιμο: Πέντε λάθη που κάνουμε στις μεγάλες αποστάσεις

Τρέξιμο: Πέντε λάθη που κάνουμε στις μεγάλες αποστάσεις

Eίναι πολύ συνηθισμένο να κάνετε μερικά λάθη στο τρέξιμο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ακόμα και αν είστε έμπειρος δρομέας.

Τα λάθη μας βοηθούν να μαθαίνουμε, να αναπτυσσόμαστε και να διαμορφώνουμε μια στρατηγική επιτυχίας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει πάντα να αποφεύγουμε να κάνουμε και ειδικά κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής μακράς διάρκειας.

Το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις είναι μια συνήθεια που μας επιβαρύνει σε φυσικό επίπεδο και αυτό δεν είναι μυστικό. Ωστόσο με το σωστό πρόγραμμα προπόνησης και την κατάλληλη ψυχική προετοιμασία, είναι δυνατό για σχεδόν όλους τους δρομείς να ανταποκριθούν σε μεγάλες διαδρομές.

Ακολουθούν μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη που είναι αναγκαίο να αποφεύγουμε στις μεγάλες διαδρομές:

Ξεκινάτε με πολύ γρήγορο ρυθμό

Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείτε να κάνετε σε μια μεγάλη διαδρομή ξεκινήσετε πολύ γρήγορα από την αρχή. Όχι μόνο είναι λάθος, αλλά θα πρέπει να κάνετε το ακριβώς αντίθετο: αρχικά πρέπει να έχετε χαλαρό ρυθμό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι στις μεγάλες διαδρομές ο σκοπός είναι κατακτήσετε κάποια συγκεκριμένα χιλιόμετρα και όχι να φτάσετε κάποια ταχύτητα. Συνεπώς, πρέπει να διευκολύνετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μιας μεγάλης απόστασης με σύμμαχο τον χρόνο. Ξεκινήστε χαλαρά και εύκολα και απολαύστε τον χαλαρό ρυθμό των πρώτων χιλιομέτρων όσο μπορείτε.

Δεν τρώτε και δεν πίνετε τίποτα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουν οι δρομείς κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής μεγάλης απόστασης είναι να μην τρώνε ή να μην πίνουν τίποτα κατά τη διάρκειά της. Οι περισσότεροι δρομείς αφιερώνουν χρόνο για να ενισχύονται με υδατάνθρακες και γενικά, να ασχολούνται με τη διατροφή τους πριν από το τρέξιμο και υποθέτουν ότι αυτό είναι αρκετό. Όμως καθώς τα χιλιόμετρα θα αυξάνονται, το σώμα σας θα χρειάζεται τακτικά ενίσχυση ενέργειας για να συμβαδίσετε με τις απαιτήσεις της διαδρομής.

Το να περιμένετε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με υγρά ή με τροφή μέχρι να διψάσετε ή να πεινάσετε σημαίνει ότι όταν θα το κάνετε θα έχετε ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειάς σας. Θα πρέπει λοιπόν πάντα να σχεδιάζετε να τρώτε κατά τη διάρκεια μιας μακράς διάρκειας.

Δημιουργήστε μια στρατηγική ενυδάτωσης και τροφοδοσίας που να παρέχει στο σώμα σας νερό και ενέργεια τουλάχιστον κάθε κάθε μια ώρα. Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων παίρνοντας μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, καθώς και ένα σνακ που να μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας.

Χρησιμοποιείτε νέα εξαρτήματα για πρώτη φορά

Η προπόνηση είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε νέα εξαρτήματα, gadget και προϊόντα γυμναστικής αλλά αυτό θα πρέπει να αφορά τις εύκολες διαδρομές. Η δοκιμή νέων παπουτσιών ή ρούχων κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος μακράς διάρκειας είναι η τέλεια συνταγή για τραυματισμούς και φουσκάλες στο σώμα σας.

Αποφύγετε αυτό το λάθος στο τρέξιμο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει τα καινούρια σας πράγματα πριν από την ημέρα μιας διαδρομής μεγάλης διάρκειας και το πιο σημαντικό: βεβαιωθείτε ότι αντέχουν στα χιλιόμετρα.

Τρέχετε την επόμενη μιας σκληρής προπόνησης

Η ολοκλήρωση μιας μακράς διαδρομής είναι αρκετά ακόμα δύσκολη όταν τα πόδια και το μυαλό σας αισθάνονται φρέσκα. Η προσπάθεια λοιπόν για ένα τρέξιμο μακράς απόστασης ακριβώς την επόμενη μέρα μιας σκληρής προπόνηση ή ενός έντονου τρεξίματος προσθέτει νέα επίπεδα δυσκολίας που για το σώμα σας είμαι περιττά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μεγάλης διάρκειας.

Διαμορφώστε το πρόγραμμά σας ώστε να περιλαμβάνει ένα εύκολο τρέξιμο και στη συνέχεια, μια ημέρα ανάκαμψης ή ξεκούρασης πριν από το μακρύ σας τρέξιμο. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε ένα μακρύ τρέξιμο αμέσως μετά από μια σκληρή προπόνηση δύναμης ή μια έντονη προπόνηση ταχύτητας.

Τρώτε αμέσως πριν το τρέξιμο

Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγάλες διαδρομές απαιτούν πολλές θερμίδες. Πολλοί δρομείς απολαμβάνουν την προπόνηση μεγάλων αποστάσεων επειδή τους παρέχει την ευκαιρία να απαλλάσσονται από υδατάνθρακες πριν την προπόνηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε σωστά την διαχείριση των υδατανθράκων.

Το να τρώτε αμέσως πριν από ένα τρέξιμο, ειδικά ένα μακρύ τρέξιμο, συνήθως δημιουργεί μια κάποια πεπτική δυσφορία αφού το σώμα σας δεν είναι σε θέση να χωνέψει ενώ τρέχει. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα με κράμπες.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter