Τρέξιμο: Πόσος χρόνος αποχής σε βγάζει εκτός φόρμας

Τρέξιμο: Πόσος χρόνος αποχής σε βγάζει εκτός φόρμας

Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό όταν δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής: όποτε έρχονται τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή οι καλοκαιρινές διακοπές, όποτε -με άλλα λόγια- προκύπτει μια περίοδος κατά την οποία το κλίμα γύρω σου σε προτρέπει να σταματήσεις την συστηματική άσκηση, τότε η επαναφορά σε αυτήν μοιάζει δύσκολη κατάσταση.

Φυσικά, αυτό έχει και διαβαθμίσεις. Το πόσο καιρό έχεις μείνει χωρίς άσκηση παίζει μεγάλο ρόλο. Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: σε πόσο καιρό χάνεις τη φόρμα σου όταν σταματάς τη γυμναστική ή το τρέξιμο;

Σύνθετη απάντηση

Η απάντηση δεν έρχεται μόνο σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα της αποχής αλλά και σε συνάρτηση με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης πριν την αποχή. Αν ασκείσαι συστηματικά, δηλαδή 3 με 4 φορές την εβδομάδα και για πάνω από έναν χρόνο, είναι πολύ πιο εύκολο να επανέλθεις. Όπως συνηθίζεται να λέγεται άλλωστε, το σώμα «θυμάται» και κατ’ επέκταση, προσαρμόζεται.

Στην αποχή από την προπόνηση ότι χάνεις τη δύναμη που έχεις όταν τηρείς το προπονητικό σου πρόγραμμα. Όπως τονίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Medicine and Science in Sports and Exercise» και η οποία προέκυψε έπειτα από μελέτη σε δρομείς, κωπηλάτες και αθλητές αντοχής, έπειτα από ένα μήνα χωρίς άσκηση δεν φάνηκε καμία διαφοροποίηση στις μυϊκές ίνες δύναμης. Ωστόσο, εξειδικευμένες μυϊκές ίνες, όσες δηλαδή σχετίζονται άμεσα με το κάθε άθλημα, άρχισαν να διαφοροποιούνται έπειτα από μόλις δυο εβδομάδες χωρίς προπόνηση.

Αναφορικά με την αντοχή σου, αυτή χάνεται ακόμα πιο γρήγορα σε σχέση με τη δύναμη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω σε ποδηλάτες ή δρομείς αντοχής βρήκε πως ένας μήνας αδράνειας μειώνει κατά κατά 20% την ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ταυτόχρονα, μια άλλη μελέτη, τονίζει πως έπειτα από 12 ημέρες αδράνειας, τα αντίστοιχα ποσοστά έπεσαν κατά 7% και τα ένζυμα του αίματος που σχετίζονται με την επίδοση αντοχής κατά 50%.

Εν κατακλείδι λοιπόν, αν θες να κάνεις διαλείμματα από τη σωματική άσκηση, φρόντισε αυτά να μην υπερβαίνουν τις 2 βδομάδες αν δεν θες να χάσεις τη φόρμα σου.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter