Τρέξιμο: Τι τύπο μασάζ χρειάζεται το σώμα σου για αποκατάσταση;

Τρέξιμο: Τι τύπο μασάζ χρειάζεται το σώμα σου για αποκατάσταση;

Όταν ακούμε τη λέξη «μασάζ», το μυαλό μας πηγαίνει σε πολυτελείς καταστάσεις: δωμάτια φωτισμένα από κεριά, χαλαρή μουσική και εμείς ντυμένοι απλά με ένα μπουρνούζι να απολαμβάνουμε ένα μασάζ υπό τη συνοδεία ενός ποτηριού σαμπάνιας.

Αν και αυτός είναι ένας τρόπος για να γίνεται μασάζ, δεν είναι και ο μόνος τρόπος. Ειδικά αν είστε δρομέας.

«Στους αθλητικούς κύκλους, το μασάζ μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια χαλαρωτική, καταπραϋντική και πολυτελής εμπειρία», εξηγεί η Έμιλι Κουίν, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια μασάζ. «Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προπόνηση ενός αθλητή – πριν από τον αγώνα, μετά τον αγώνα και στη διαδικασία αποκατάστασης», συνεχίζει.

Υπάρχουν τέσσερις συνήθεις τύποι μασάζ: το σουηδικό, το περιτοναϊκό, το αθλητικό και το χαλαρωτικό. Ανάλογα με το τι χρειάζεται το σώμα σου μπορείς και να επιλέξεις τον αντίστοιχο τύπο μασάζ.

Σουηδικό μασάζ

Η μέθοδος που είναι πιο γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες. «Με αυτό το είδος μασάζ, οι θεραπευτές συνήθως χρησιμοποιούν μακριές, ολισθηρές κινήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη γενική υπερτονικότητα —ή την ένταση— στους μύες», λέει ο χειροπράκτης Κιμ Ντέιβις. «Η επικρατούσα σκέψη είναι ότι το σουηδικό μασάζ βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη χαλάρωση των μυών», τονίζει. Αυτή η χαλάρωση επηρεάζει επίσης το μυαλό σας, κάτι που σημειώνει ο Ντέιβις, είναι σημαντικό για αθλητές που προσπαθούν να συνδυάσουν την προπόνηση με μια ζωή ανάμεσα σε σπίτι και εργασία.

Περιτοναϊκό μασάζ

Αυτή η μέθοδος μασάζ σας ανακουφίζει επίσης από την ένταση αν και όχι στον ίδιο βαθμό με το σουηδικό. «Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι βαθιοί μύες και η περιτονία – ένας τύπος συνδετικού ιστού – είναι οι στόχοι του συγκεκριμένου μασάζ», λέει η φυσιοθεραπεύτρια Σαμάνθα Γκρέις. Αυτό το είδος μασάζ χρησιμοποιεί γενικά πιο έντονη πίεση σε σύγκριση με άλλα μασάζ. Να είστε προετοιμασμένοι να πονέσετε λιγάκι όταν σας το κάνουν. Καλό είναι βέβαια αν πονέσετε πολύ να το επικοινωνήσετε σε αυτόν που σας κάνει το μασάζ.

Αθλητικό μασάζ

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το αθλητικό μασάζ έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα τους αθλητές. Χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών για την αντιμετώπιση του πόνου και μυϊκής έντασης που προκαλείται από την άθληση. «Το αθλητικό μασάζ ενισχύει την απόδοση και παρατείνει μια αθλητική καριέρα βοηθώντας στην πρόληψη τραυματισμών, στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος στο σώμα, στη χαλάρωση του μυαλού, στην αύξηση της ευελιξίας και στη δραματική βελτίωση των ρυθμών αποκατάστασης. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ταχεία ανάρρωση ενός αθλητή από έναν τραυματισμό, προάγοντας τη φυσική ανοσοποιητική λειτουργία του σώματος», σημειώνει η Κουίν.

Χαλαρωτικό μασάζ

Αυτό το είδος στοχεύει σε συγκεκριμένες περιοχές των μυών που έχουν σχηματίσει κόμπους και περιορίζουν τη ροή του αίματος. Περιλαμβάνει το πάτημα σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να απελευθερωθεί η ένταση και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική όταν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν. «Ο στόχος αυτού του μασάζ είναι να βοηθήσει τις τεντωμένες ζώνες μυϊκού ιστού να χαλαρώσουν και να αποκαταστήσουν την κατάλληλη παροχή αίματος», λέει ο Ντέιβις.

Ποιο είναι το κατάλληλο μασάζ για εσάς;

Ο σωστός τύπος μασάζ για δρομείς εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες και τους στόχους σας. «Ο σκοπός ενός μασάζ εξαρτάται τον τραυματισμό, την αιτία του τραυματισμού, το επίπεδο προπόνησης του δρομέα και την ατομική ανταπόκριση και προτίμηση του καθένα στα διάφορα είδη μασάζ», λέει η Γκρέις και προσθέτει: «Δεδομένου ότι οι δρομείς έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, διαφορετικές αντιδράσεις στα είδη μασάζ και στρες σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, δεν υπάρχει ένα είδος μασάζ που να είναι καλύτερο για όλους τους δρομείς».

Η Κουίν από τη μεριά της τονίζει ότι θα πρέπει να δώσετε στον θεραπευτή σας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τυχόν τραυματισμούς ή πόνους ώστε να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Πηγή: Runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter