Τρέχοντας στο βουνό: Βασικά tips για να μπεις ομαλά στο… παιχνίδι!

Τρέχοντας στο βουνό: Βασικά tips για να μπεις ομαλά στο… παιχνίδι!
Mount Marathon

Το καλύτερο γυμναστήριο για έναν δρομέα είναι ένας μεγάλος εξωτερικός χώρος. Όση γυμναστική και αν κάνεις και όσο και αν δουλέψεις το σώμα σου σε συνθήκες γυμναστηρίου, η κομβική σου άσκηση ήταν, είναι και θα παραμείνει το τρέξιμο σε έναν ανοιχτό χώρο.

Όμως, όσο γνωστό και αν παραμένει αυτό σε κάθε αθλητή που θέλει να ασχοληθεί με το τρέξιμο, άλλο τόσο αγνοημένη είναι και μια άλλη αλήθεια: το τρέξιμο στο βουνό εμπεριέχει μια σειρά από κινδύνους τραυματισμών, γεγονός που αναγκάζει τον δρομέα να πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Είναι δεδομένο ότι σε αντίθεση με το γυμναστήριο, το ταρτάν ή ακόμα και τον δρόμο, στο βουνό θα βρείτε περιοχές που θα αποτελούνται από πολύ σκληρό έδαφος, μονοπάτια με απότομες κατηφόρες αλλά και δύσκολες ως προς την διάβασή τους ανηφόρες.

Κάθε μια από αυτές τις μορφές δρόμου απαιτεί ξεχωριστό επίπεδο προσοχής και αν τρέχεις συστηματικά ή σκοπεύεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μια τέτοιου τύπου προπόνηση τότε πρέπει να έχεις προβεί και στην κατάλληλη προετοιμασία.

Κατά περίπτωση λοιπόν:

-Τρέχοντας σε ένα σκληρό έδαφος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν τρέχετε σε σκληρό έδαφος είναι πως το σώμα σας πρέπει να είναι μονίμως σταθερό με τα ισχία και το στήθος να γέρνουν προς τα εμπρός. Τα γόνατά σας επίσης πρέπει να είναι μονίμως λυγισμένα, καθώς το λυγισμένο γόνατο βοηθά τις αρθρώσεις σας να απορροφούν την πρόσκρουση. Έτσι, αν τηρήσετε αυτούς τους κανόνες και ταυτόχρονα, κάνετε γρήγορα και μικρά βήματα, ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνεται αρκετά.

-Τρέχοντας σε μια κατηφόρα

Το πιο δύσκολο είδος τρεξίματος και αυτό που εμπεριέχει τους περισσότερους κινδύνους τραυματισμού, το τρέξιμο σε κατηφόρες είναι και αυτό που μπορείς να το διαχειριστείς με τη μεγαλύτερη προσοχή. Τα ζιγκ ζαγκ βήματα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση: προσπαθήστε να αντιγράψετε τον τρόπο που διανύουν οι σκιέρ μια απότομη πλαγιά. Γενικότερα, επιχειρήστε να αλλάζετε διαρκώς την φορά του σώματός σας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις σας.

-Τρέχοντας σε μια ανηφόρα

Ίσια στάση στο σώμα σας: αυτό είναι το μεγάλο μυστικό όταν έχεις να ανέβεις μια ζόρικη ανηφόρα τρέχοντας. Κατά τα άλλα, αυτό είναι το είδος δρόμου για το οποίο πρέπει να πάρετε για τα καλά βοήθεια από τους αγκώνες σας έτσι ώστε να πάρει το σώμα σας την μεγαλύτερη δυνατή ώθηση. Μην ξεχνάτε ότι τρέχετε και με τα χέρια. Ταυτόχρονα, να κρατάτε το κεφάλι σας ευθεία και να ακολουθείτε σύντομα και γρήγορα βήματα.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter