Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υπερψηφίστηκε ως πρόεδρος της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υπερψηφίστηκε ως πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε σήμερα ευρεία υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δώσει μία νέα εκκίνηση για την Ευρώπη.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε την υποστήριξη 461 βουλευτών για την νέα σύνθεση της ομάδας της που αποτελείται από 26 επιτρόπους, έπειτα από μία ταραγμένη διαδρομή που ξεκίνησε από τον ορισμό της ως υποψήφιας προέδρου της Επιτροπής τον Ιούνιο. Αρνητική ψήφο έδωσαν 157 ευρωβουλευτές, ενώ 89 απέσχον.

Αφού εξελέγη με οριακή πλειοψηφία τον Ιούλιο υποψήφια πρόεδρος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε στην σημερινή ψηφοφορία ευρεία πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι πολιτικές ομάδες που ενέκριναν τον διορισμό της ή απέσχον την προειδοποίησαν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή», όπως τόνισε ο επικεφαλής των φιλελεύθερων του Renew, ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος.

Η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική, πράγμα που ενίσχυσε την πειθαρχία στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τον αριθμό ρεκόρ των 12 γυναικών, έναντι 9 στην απερχόμενη σύνθεση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε την δουλειά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία. Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, με έναν μήνα καθυστέρηση.

Μιλώντας με την σειρά στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων που την περιέβαλλαν στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Έδωσε έμφαση στις προτεραιότητες της πενταετούς θητείας της νέας Κομισιόν, ανάμεσά τους η ψηφιακή πολιτική και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το “Green Deal” που έχει υποσχεθεί για την αρχή της θητείας της.

«Εάν κάνουμε καλά την δουλειά μας, η Ευρώπη του 2050 θα είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με ουδετερότητα άνθρακα, θα είναι μία πρώτης τάξεως ψηφιακή δύναμη, θα παραμείνει μία οικονομία που επιτυγχάνει περισσότερο να διασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνική πολιτική, θα έχει ηγετική θέση στην διευθέτηση των μεγάλων παγκόσμιων θεμάτων», δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλείνοντας την ομιλία της.

Καταψήφισαν τη Φον Ντερ Λάιεν οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καταψήφισαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε: «Καταψηφίζω τη νέα Κομισιόν γιατί oι στόχοι της είναι ανέφικτο να επιτευχθούν με προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, γιατί διαφωνώ με τις περικοπές σε ΚΑΠ & Συνοχή, γιατί θεωρώ ντροπή η ΕΕ να έχει παραλύσει στο προσφυγικό κ η Κομισιόν να είναι όμηρος των Ορμπαν-Σαλβίνι».

Ο Κώστας Αρβανίτης, σε τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής, απευθυνόμενος προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Είχατε πραγματικά μια εξαιρετική σκηνική παρουσία.Υποσχεθήκατε τα πάντα, όχι στους πάντες αλλά σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές απόψεις. Μιλήσατε για στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης· για το περιβάλλον έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη από σας· δε μιλήσατε καθόλου για τα εργατικά δικαιώματα, για τη διαφθορά· για τη διαπλοκή δε μας πείσατε· για το προσφυγικό επιμένετε στον – απαράδεκτο για μας – τίτλο: προστασία ή “προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.

Δεν ακούσατε καθόλου καμία πολιτική ομάδα εκτός από το κόμμα σας. Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Βέμπερ, το Λαϊκό Κόμμα “έχει πρόεδρο στην Κομισιόν”. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται σύνθεση. Και με τη σύνθεση δεν τα πάτε και πολύ καλά, απ’ ό,τι φάνηκε και από την αρχή, οπότε θα πάμε στο άλλο επίπεδο της δημοκρατίας που είναι η πολιτική σύγκρουση.

Καλό κουράγιο!»

«Τα μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αντιλαϊκό πρόγραμμά της παρουσίασε η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ η οποία καταψήφισε τη νέα Επιτροπή, ενώ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση τόνισε: «Η νέα Επιτροπή διακρίνεται από τα ίδια αντιδραστικά “υλικά” που είναι φτιαγμένη κι η ΕΕ: Αφοσίωση στην αντιλαϊκή πολιτική για ευέλικτη εργατική δύναμη, ακόμα πιο φθηνή, στα ελάχιστα, κατεδάφιση κοινωνικής ασφάλισης, ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, μαζικό φακέλωμα, γενικευμένες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών».

«Σε περίοδο αναιμικής ανάκαμψης και με σημάδια στον ορίζοντα μιας νέας πιθανής συγχρονισμένης κρίσης προωθούνται τα “πράσινα ταμεία” κι οι αδρές επιδοτήσεις για τα ψηφιακά, μεγάλα πεδία κερδοφορίας των ομίλων. Κι αυτά εν μέσω εμπορικών πολέμων, αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα τη Ρωσία, την έκβαση του brexit, την ένταση της στρατιωτικοποίησης. Συμβολικό κι ουσιαστικό ότι επικεφαλής της Επιτροπής επιλέχθηκε η πρώην υπουργός πολέμου της Γερμανίας…» προσέθεσε ο Κ. Παπαδάκης και απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε: «Ανοίξατε και κλείσατε την ομιλία σας με αντικομμουνισμό, δείχνοντας τον αντίπαλό σας, φανερώνοντας αδυναμία και φόβο για την ιστορική αλήθεια και την πάλη των λαών, που θα δυναμώσει ενάντια σε ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter