Τρία κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τρία κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα

Η όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό Άννα Κάθριν Γκριν, υπήρξε η «μητέρα» της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λαμπρής πορείας της και ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών είναι η «Υπόθεση Λέβενγουορθ» (εκδόσεις Gutenberg, μτφρ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος) που εκδόθηκε το 1878.

Η ιστορία αφορά τις προσπάθειες του εκκεντρικού επιθεωρητή Γκράις να διαλευκάνει τον φόνο ενός συνταξιοδοτημένου εμπόρου, του Οράτιου Λέβενγουορθ, ο οποίος βρίσκεται δολοφονημένος με μια σφαίρα στο κεφάλι στη βιβλιοθήκη της έπαυλής του στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον Εμπενίζερ Γκράις και το πρώτο στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας που περιγράφει με λεπτομέρειες τη διαδικασία της δικαστικής προανάκρισης. Η Άννα Κάθριν Γκριν για την οποία πηγή έμπνευσης ήταν το έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε άσκησε με το έργο της επίδραση στον Ουίλκι Κόλινς, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (η «Υπόθεση Λέβενγουορθ» εκδίδεται οκτώ χρόνια πριν από τον πρώτο Σέρλοκ Χολμς) και την Άγκαθα Κρίστι.

Είναι γνωστό ότι Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μισούσε τον Σέρλοκ Χολμς, τον οποίο αποφάσισε να ξεφορτωθεί (τον «σκότωσε») στο βιβλίο του «Το τελικό πρόβλημα» το 1893. Ωστόσο, το 1902 έπειτα από απαίτηση του αναγνωστικού κοινού επανήλθε με το «Σκυλί των Μπάσκερβιλ» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), μια από τις καλύτερες και πιο γνωστές ιστορίες του, η οποία περιγράφει την επίλυση του μυστηριώδους θανάτου του Τσαρλς Μπάσκερβιλ, ενός ασθενούς και προληπτικού ευγενούς ο οποίος βρίσκεται νεκρός στον βαλτότοπο του κτήματός του.

Ο Δρ Τζέιμς Μόρτιμερ ζητάει τη βοήθεια του Σέρλοκ Χολμς, διότι υποψιάζεται ότι ο Σερ Τσαρλς έπεσε θύμα δολοφονίας, λόγω της έκφρασης απόλυτου τρόμου που ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπό του. Ένα στοιχείο ωστόσο θα σταθεί καθοριστικό στη διαλεύκανση του εγκλήματος. Κοντά στο πτώμα βρίσκονται τα ίχνη ενός τεράστιου σκύλου. Το εύρημα αυτό αναβιώνει τον θρύλο που κυκλοφορεί στην περιοχή και θέλει τον βάλτο να είναι στοιχειωμένος από το πνεύμα ενός τερατώδους σκύλου. Το «Σκυλί των Μπάσκερβιλ» είναι το τρίτο από τα τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα που έγραψε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες από τον Αύγουστο του 1901 και για οκτώ μήνες στο περιοδικό «The Strand» και κυκλοφόρησε σε βιβλίο την ίδια χρονιά από τον εκδοτικό οίκο George Newnes, εικονογραφημένο από τον Σίντνεϊ Πέιτζετ.

Το «Έγκλημα στο γκολφ» (Εκδόσεις Ψυχογιός, μτφρ.: Χρήστος Καψάλης) της Άγκαθα Κρίστι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε συνέχειες τον Ιανουάριο του 1923 στο περιοδικό «Grand Magazine» και τέσσερις μήνες εκδόθηκε σε βιβλίο. Πρόκειται για τη δεύτερη περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό για την οποία στάθηκαν έμπνευση τα γαλλικά αστυνομικά μυθιστορήματα και ειδικά εκείνα του Γκαστόν Λερού. Η ιστορία ξεκινά όταν ο Πουαρό λαμβάνει μια επιστολή που γράφει: «Είμαι πεπεισμένος ότι διατρέχω άμεσο κίνδυνο και, επομένως, σας εκλιπαρώ να σπεύσετε στη Γαλλία». Ο Βέλγος ντέτεκτιβ σπεύδει στη βόρεια Γαλλία. Είναι όμως πολύ αργά, διότι ο υποψήφιος πελάτης του βρίσκεται νεκρός –μαχαιρωμένος με μανία– σε έναν φρεσκοσκαμμένο λάκκο στο γήπεδο του γκολφ της παραθαλάσσιας Βίλα Ζενεβιέβ. Ο νεκρός φοράει το παλτό του γιου του και έχει στην τσέπη του ένα ερωτικό γράμμα. Προτού δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, ένα ακόμη θύμα βρίσκεται δολοφονημένο με τον ίδιο τρόπο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter