Τρία στα τρία από τον Τσίπρα τον Αύγουστο

Τρία στα τρία  από τον Τσίπρα  τον Αύγουστο

Με τους ανθρώπους του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα λαγωνικά του φιλικού τους Τύπου να αναζητούν μέσα στον Αύγουστο, ιδιαίτερα όταν ξέσπασε η φωτιά στην Αττική, τον «άφαντο» πρωθυπουργό, όπως και τους επίσης «άφαντους» υπουργούς του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε φέτος μερικές αξιοσημείωτες θερινές επιδόσεις.

Πρώτον, κατάφερε να οργανώσει τις διακοπές του με τέτοιον τρόπο ώστε αυτός, η σύζυγός του και τα παιδιά τους να βρεθούν για ένα πενθήμερο στο Αιγαίο χωρίς να τους παρακολουθούν κάμερες, δημοσιογράφοι και κακεντρεχή κουτσομπολιά.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό φυσικά, σε μια περίοδο που θεωρείται πολιτικά νεκρή εκμεταλλεύτηκε τη ραστώνη της πρωτεύουσας για να έχει συνεργασία με ένα μεγάλο αριθμό υπουργών χωρίς την πίεση της καθημερινότητας, ώστε να συζητήσουν διεξοδικά και να καταλήξουν στον προγραμματισμό της χειμερινής εφόδου για την ανάπτυξη και την προώθηση μιας σειράς από μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Και τρίτον, με το επιτελείο του Μαξίμου αλλά και τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργών να προετοιμαστεί για την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει τις σκέψεις και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Με την παραδοσιακή έμφαση στην οικονομία, αλλά και σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ορατοί οι «άφαντοι» και το έργο τους.

Αν ακολουθούσε κανείς τις λογικές και την ορολογία της κατασκοπευτικού τύπου αντιπολίτευσης θα μπορούσε να μιλήσει για θερινή συνωμοσία του Τσίπρα, που αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός τηρεί τις καλύτερες συνωμοτικές παραδόσεις του αριστερού κινήματος της χώρας, το οποίο για χρόνια υποχρεώθηκε από τους πολιτικούς προγόνους του Μητσοτάκη να δρα σε συνθήκες παρανομίας.

Ανασχηματισμός γιοκ

Αφού αντάλλαξε γνώμες με πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανασχηματισμού αυτή την ώρα. Η κυβέρνηση είναι σχετικά φρέσκια, η αποτελεσματικότητά της θεωρείται γενικά ικανοποιητική και προβλήματα τριβών και συγκρούσεων ικανά να διαταράξουν την πορεία της δεν υπάρχουν.

Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι στο Μαξίμου έχουν εκλάβει ως ανέκδοτο τη διαβόητη ρήξη του Τσίπρα με τον Τσακαλώτο, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος, με την αγγλοσαξονική του παιδεία και νοοτροπία, αδυνατεί να καταλάβει πώς και από πού τον εμφανίζουν να εκβιάζει για να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η δε γνήσια απορία του λέγεται ότι μεγεθύνει τον αστείο χαρακτήρα αυτής της –βγαλμένης από την κοιλιά κάποιων δημοσιογράφων– ιστορίας.

Για να ολοκληρώσουμε πάντως τα περί ανασχηματισμού, ο Αλ. Τσίπρας προβληματίζεται και συζητά κάποιες ελάχιστες κινήσεις, χωρίς να έχει καταλήξει, με στόχο τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου, σε κάποιους κρίσιμους τομείς. Καμιά όμως σχετική απόφαση και πρωτοβουλία δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τη ΔΕΘ. Και πάντως ούτε γενικός ανασχηματισμός ούτε ανασχηματισμός εικόνας πρόκειται να υπάρξουν. Σ’ αυτό είναι κατηγορηματικοί όλοι οι συνομιλητές μας.

ΔΕΘ της νεολαίας

Ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στην έκθεση της Θεσσαλονίκης για να εξαγγείλει κάποια σημαντικά μέτρα κοστολογημένα, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα καθιερωμένα. Κεντρική θέση στις συγκεκριμένες εξαγγελίες του φέτος θα έχουν οι νέοι, η νέα γενιά, που έχει πληρώσει βαρύτερα απ’ όλους την κρίση και τα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων:

· Τη διάθεση 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξευρεθεί, για την επιδότηση της εργασίας των νέων.

· Σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

· Ηλεκτρονικά συγγράμματα για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.

· Διευκόλυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας (start up).

Σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα εμπειρία, θετική και αρνητική, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με τρόπο που θα δίνει έμφαση στην ουσία και όχι την επικοινωνία. Θα μιλήσει βέβαια, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, για τη νέα μέρα που αρχίζει για τη χώρα με το τέλος της επιτροπείας και θα αναφερθεί στις νέες δυνατότητες για την κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους κάποια προγράμματα που ταιριάζουν με το αριστερό της πρόσωπο και τις κοινωνικές της αναφορές και δεν αποτελούν κληρονομημένες μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα αποφύγει, ωστόσο, τις οξύτητες και την πόλωση, θέτοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την αντιπαράθεση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι το θετικό πρόσωπο της κυβέρνησης και το έργο της είναι εκείνα που θα καθορίσουν το αυριανό πρόσωπο της χώρας αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς. «Θα αφήσουμε τα “όχι σε όλα” και την κατεδάφιση στην αμετανόητη ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Τσίπρα.

Πυκνός ο Σεπτέμβριος

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην καλοκαιρινή του συνωμοσία –την περασμένη Πέμπτη ήταν στο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς– συμπεριλαμβάνεται η προετοιμασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Μακρόν, της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Τζεντιλιόνι, της ελληνοβουλγαρικής συνάντησης και συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με μια σειρά από πόλεις της Βουλγαρίας. Ολα αυτά μέσα στον Σεπτέμβρη, μαζί με τα εγκαίνια της Ιόνιας οδού και τον νέο γύρο συναντήσεων με μια σειρά υπουργούς, με σκοπό να συμφωνηθούν και να αποσαφηνιστούν όσα θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ.

Τέλος, αλλά όχι το πιο σημαντικό, μετά τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν και κάποιες αποφάσεις που αφορούν αλλαγές στα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με στέλεχος του μηχανισμού η κυβέρνηση έχει μπροστά της νέες καταστάσεις και νέα καθήκοντα.

Το μυστήριο με τις διακοπές του πρωθυπουργού

Η Νέα Δημοκρατία άρχισε την επιχείρηση αντικατασκοπείας για τον «άφαντο» πρωθυπουργό. Ο Θέμος και οι ειδικοί στα θέματα του είδους, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση ήδη έχει κερδίσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εξαπέλυσαν τις βολές και ξαμόλησαν τα λαγωνικά τους. Και υποχρεωθήκαμε κι εμείς, σοβαρή εφημερίδα με σοβαρούς δημοσιογράφους, να αρχίσουμε να ψάχνουμε πού πήγε και τι έκανε ο Τσίπρας ένα ολόκληρο τετραήμερο που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Ο βλάκας, όπως βλέπετε, κάνει και τον απέναντί του βλάκα.

Τέλος πάντων θα σας ενημερώσω, υπό τον όρο ότι το όνομά μου δεν πρόκειται να μπει σε τέτοιο ρεπορτάζ. Να σας θυμίσω παρεμπιπτόντως, αφού πιάστηκαν οι βλάκες με τις διακοπές, ότι ο Κυριάκος πέρασε ένα ωραίο τριήμερο στη βίλα του Καρατζά, στη Σίφνο. Του Καρατζά, μάλιστα. Γιου του Θόδωρου Καρατζά, ο οποίος μόλις ο Κυριάκος γύρισε από την Αμερική τον προσέλαβε στην Εθνική Τράπεζα, κρατική τότε, της οποίας ήταν διοικητής. Και όταν λέμε ότι τον προσέλαβε, εννοούμε ότι ο προσληφθείς έλαβε ως μηνιάτικο όσα ένας απλός υπάλληλος λάμβανε ως χρονιάτικο.

Τέλος πάντων. Μάθαμε για τον Τσίπρα ότι μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο μικρά παιδιά τους όντως πήγαν για διακοπές. Ξεκίνησαν για μια ολόκληρη βδομάδα, αλλά οι φωτιές τον υποχρέωσαν να γυρίσει πίσω άρον άρον με ελικόπτερο του στρατού, πράγμα που οι αντίπαλοί του το χρέωσαν. Έπρεπε να γυρίσει με φουσκωτό, μάλλον.

Το ζεύγος όμως αποφάσισε να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το πού και πώς θα πήγαιναν. «Ρε συ, καταλάβετέ το επιτέλους, ο Τσίπρας είναι άλλου είδους πολιτικός. Όταν είναι με την οικογένειά του, είναι με την οικογένειά του. Θέλει να παίξει με τα παιδιά του, να περάσει κάποιον χρόνο μαζί τους, ήσυχα κι ωραία. Κι όχι να τους κυνηγούν οι κάμερες, οι φωτογράφοι και οι κατάσκοποι του Θέμου και του ΔΟΜ». Αυτά μου είπε ως προς τη μυστικότητα στενός συνεργάτης του και σας τα μεταφέρω. Προσθέτοντας ότι τα βρίσκω απολύτως λογικά.

Και πού πήγαν; Σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Και πώς δεν τους είδαν; Δεν τους είδαν γιατί διάλεξαν τέτοια μέρη, όρμους, παραλίες, που ούτε πουλί πετάμενο δεν περνάει. Και με τι μέσο; Ε, ακόμη δεν το καταλάβατε; Πάντως όχι με το σκάφος του Σάλλα ή με τη θαλαμηγό του Μαθουσάλα. Και κοτζάμ πρωθυπουργός με τη γυναίκα και τα παιδιά του ήταν αφύλαχτοι; Άντε να σας το πω κι αυτό. Είχαν μαζί τους δύο αστυνομικούς –δύο είπαμε–, ξύπνιους, μαθημένους στη θάλασσα, στο κολύμπι και τον χειρισμό μικρών σκαφών. Φουσκωτών ή και με πανιά.

Θέλετε κι άλλα; Εμαθα λοιπόν ότι ο Τσίπρας είναι δεινός ψαροντουφεκάς και βουτούσε μαζί με τον μεγάλο του γιο – παιδάκι δηλαδή, τι μεγάλο. Μάλιστα έπαθε τενοντίτιδα, μου είπε μια ψυχή, από το όπλιζε-όπλιζε, αλλά το παιδί λυπόταν τα ψάρια κι έτσι έριχναν στον γάμο του ροφού. Πάλι καλά, σκέφτηκα, κάποιοι υπουργοί παθαίνουν τενοντίτιδα από άλλες βαριές χρήσεις του χεριού τους. Και πετυχαίνουν μόνο τον… πσαριανό.

Αλλα δεν έχω, αλλά και να είχα δεν επρόκειτο να σας τα έλεγα. Αρκετά προδώσαμε και τη σοβαρή δημοσιογραφία και τον Τσίπρα με τις αποκαλύψεις μας. Μόνο ότι «σε αιγαιοπελαγίτικο πηγαίνω ακρογιάλι, έλα μαζί και δεν θα θες ποτέ να φύγεις πάλι». Ο Τσίπρας έφυγε όμως πριν την ώρα του λόγω της φωτιάς και τον περιποιούνται ακόμη οι άσπονδοι φίλοι του γιατί δραπέτευσε. Αξια τα μπαρμπούνια τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter