1821 – Δύο αιώνες μυθ-Ιστορία: Η αλήθεια πίσω από την εθνική μυθολογία
Πρώτος τόμος – Επανάσταση και εκκλησία: Ο ρόλος της εκκλησίας είναι ο πρώτος σταθμός της μυθ-Ιστορίας. Η προσέγγιση του θέματος έχει αγκάθια που ανοίγουν ακόμη και σήμερα πληγές, όπως το θέμα του «κρυφού σχολειού» ή το θέμα του αφορισμού του ξεσηκωμού και των εξεγερμένων και το πλαίσιο συνεργασίας της ανώτερης ιεραρχίας με τις οθωμανικές αρχές.
Δεύτερος τόμος – Κοτζαμπάσηδες, καραβοκύρηδες, έμποροι: Χωρίς τους κοτζαμπάσηδες δύσκολα θα έπαιρναν φωτιά οι ραγιάδες του σουλτάνου· χωρίς τους καραβοκύρηδες δεν θα υπήρχε υπεροπλία στη θάλασσα, δεν θα υπήρχαν χρήματα για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και πυρομαχικά· χωρίς τους εμπόρους οι νεωτερικές ιδέες του Διαφωτισμού και της ανεξαρτησίας δεν θα πέρναγαν τα σύνορα της Ανατολής.
Τρίτος τόμος – Οι εμφύλιες συγκρούσεις του Αγώνα: Οι δύο εμφύλιοι (1823-25) και ο «τρίτος γύρος» μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια σημάδεψαν τη ροή των γεγονότων από την εποχή του Αγώνα έως τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Το βασικότερο ερώτημα είναι πώς ερμηνεύονται αυτές οι συγκρούσεις. Είναι μεταφυσικό θέμα και ίδιον των Ελλήνων να διαπληκτίζονται; Είναι αποτέλεσμα προσωπικών φιλοδοξιών των πολέμαρχων και των πολιτικών; Ή είναι αποτέλεσμα αντιθέσεων και πολιτικών που εκφράζουν διαφορετικά και αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα; Μήπως εν τέλει είναι σύνηθες φαινόμενο οι συγκρούσεις αυτές να εμφανίζονται σε κάθε επανάσταση μέχρι το ισχυρό ρεύμα να πάρει το πάνω χέρι και να την οδηγήσει εκεί ακριβώς που το συμφέρει;
ΓΡΑΦΟΥΝ:
Πρώτος τόμος
Παναγιώτης Ανδριανόπουλος
Γιώργος Ν. Οικονόμου
Μηνάς Παπαγεωργίου
Δημήτρης Ξιφαράς
Νέαρχος Φιλιππίδης
Δημήτριος Καραμπερόπουλος
Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Θεόδωρος Παναγόπουλος
Ζήσης Ι. Καραβάς
Δεύτερος τόμος
Λεωνίδας Μοίρας
Θεόδωρος Παναγόπουλος
Κυριάκος Σκιαθάς
Νικολέττα Ζυγούρη
Ντίνα Αδαμοπούλου
Ναταλία Μπάσενκο-Κόρμαλη
Θανάσης Καραμπάτσος
Τρίτος τόμος
Πέτρος Θ. Πιζάνιας
Γιάννης Μηλιός
Μιχάλης Ρέττος
Σπύρος Αλεξίου
Σωτήρης Ριζάς
Κώστας Σκολαρίκος
Θανάσης Χρήστου