Τρίγωνο πετρελαίου – επιθέσεων – προσφυγιάς

Τρίγωνο πετρελαίου – επιθέσεων – προσφυγιάς

Τα αίτια και τα αποτελέσματα μιας επιδρομής από την Μπόκο Χαράμ.

Την ημέρα που συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημά της η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ φρόντισε να θυμίσει την παρουσία της εκτελώντας 65 ανθρώπους, σε μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια. Αρχικά 21 άτομα σκοτώθηκαν από μέλη της σε επίθεση εναντίον πλήθους ανθρώπων που έφευγαν από κηδεία στο χωριό Μπάντου. Οταν άλλοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους συντοπίτες τους που δέχονταν επίθεση, σκοτώθηκαν 44 ακόμη άτομα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Μπουλάμα, επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας.

Σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, η επίθεση της Μπόκο Χαράμ είχε στόχο να δηλώσει ότι συνεχίζει να υφίσταται και να δυναμιτίσει το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση της Νιγηρίας αναφέροντας τακτικά ότι ο στρατός της έχει πλέον εξολοθρεύσει τους τρομοκράτες και τους έχει περιορίσει σε μια μικρή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας. Σε ειδικό αφιέρωμα του καναδικού τηλεοπτικού δικτύου CP24 ο Μπαμπά Σέιχ Χαρούνα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην περιφέρεια Μπόρνο, όπου κατά κύριο λόγο δρα η Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όλες τις επιλογές για την ειρήνη» και παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση 150 πρώην μελών της Μπόκο Χαράμ να εγκαταλείψουν την οργάνωση και με το παράδειγμά τους να βοηθήσουν και άλλους μαχητές να πράξουν το ίδιο.

Ενώ όμως οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί τη νίκη επί της Μπόκο Χαράμ, οι κουρασμένοι κάτοικοι των περιοχών όπου δρουν οι ισλαμιστές λένε ότι δεν υπάρχει κανένα τέλος στις επιθέσεις που δημιούργησαν μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους να εξακολουθούν να εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.

Στη διάλεκτο Χαούσα που μιλιέται στην περιοχή, «μπόκο χαράμ» σημαίνει «είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία». Η οργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στη βόρεια Νιγηρία. Είναι μια σουνιτική, ακραία ισλαμική σέκτα που το 2009 μετατράπηκε σε τζιχαντιστική οργάνωση. Τα πρώτα χρόνια περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, προτού επεκτείνει τη δράση της με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ. Συνεργάζεται επίσης με την οργάνωση τζιχαντιστών της Σομαλίας Αλ Σεμπάμπ. Οι στόχοι που έχει θέσει κατά καιρούς, από εκκενώσεις ολόκληρων χωριών έως έλεγχο περιοχών οικονομικού ενδιαφέροντος, οδηγούν πολλούς παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι δεν δρα μόνο για την εγκαθίδρυση ισλαμιστικού κράτους αλλά είτε η ίδια είτε παρακλάδια της δρουν και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων διάφορων μεγάλων εταιρειών, κυρίως πετρελαϊκών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter