Τριμερής συνεργασία για Eurasia Interconnector και East Med

Τριμερής συνεργασία για Eurasia Interconnector και East Med

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών εξήρε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector.

Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση της τρίτης Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» και ότι «η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά και παρόν».

Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους, και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σημείωσε ότι από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας.

Η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Νίκος Αναστασιάδης

Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και προσέθεσε:

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Στις σχέσεις των τριών χωρών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, σε όλα όσα τις ενώνουν, έδωσε έμφαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και αναφέροντας ότι ανυπομονεί για την επόμενη.

Ο κ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσα από τις διάφορες ενεργειακές μορφές, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, την ιδέα του East Med «που θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στο επίπεδο των νέων ιδεών, την καινοτομία, το επιχειρείν «επ’ ωφελεία όλων των πολιτών μας».

Όπως σημείωσε, συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή Εβραίων, Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών «για να δούμε πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μαζί αυτήν την κουλτούρα καινοτομίας».

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter