Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: «Η απουσία της μητέρας δεν είναι κάτι θεωρητικό»

Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: «Η απουσία της μητέρας δεν είναι κάτι θεωρητικό»

Άρθρο παρέμβαση στο documentonews.gr του Συλλόγου ΠΑΣΥΤΕ «Η Σοφία»

Στερούνται το μεγάλωμα των παιδιών τους. Βάζουν τις σχέσεις με την/τον σύζυγο στον πάγο και κάνουν χιλιόμετρα για να διδάξουν άλλα παιδιά, με το κόστος ζωής και των μετακινήσεων να τους ματώνει την τσέπη. Αυτή είναι η ζωή των τρίτεκνων εκπαιδευτικών. Το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί επιδεικτικά για τα προβλήματά τους είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της δήθεν λύσης για το δημογραφικό που καμώνεται πως εφαρμόζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Με άρθρο τους στο documentonews.gr απαιτούν το απολύτως αναγκαίο και αυτονόητο: Την εξίσωση τους ως προς το καθεστώς αποσπάσεων/μεταθέσεων με τους πολύτεκνους συναδέλφους.

Πριν τη ΔΕΘ ο επίσης τρίτεκνος Κυριάκος Μητσοτάκης το έταξε και στη συνέχεια η πλήρης «εξίσωση» έγινε… «σύγκλιση».

Αλλά ας αφήσουμε τον ίδιο τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τρίτεκνων Εκπαιδευτικών (ΠΑ.ΣΥ.Τ.Ε) «Η Σοφία» να εξηγήσει τον Γολγοθά που ζουν χιλιάδες οικογένειες εν έτει 2025:

«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το πρώτο δημοσίευμα, την πρώτη αναφορά στα ΜΜΕ για την εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους. Η κυβέρνηση από πέρσι τον Απρίλιο άρχισε να διαρρέει την πρόθεσή της να καταπολεμήσει το δημογραφικό πρόβλημα στηρίζοντας τις πολυμελείς οικογένειες και εξισώνοντας τους τρίτεκνους με τους πολύτεκνους ώστε να δώσει κίνητρα για περισσότερες γεννήσεις.

Η δημοσιότητα που δόθηκε τότε στα Μέσα ήταν τέτοια που όταν ήρθε η ώρα των διορισμών, πολλοί συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί, ήδη ταλαιπωρημένοι από χρόνια αναπληρωτικής ζωής και στηριζόμενοι σε αυτές τις υποσχέσεις, δήλωσαν ακόμα και μακρινές περιοχές. Θεωρητικά έχοντας τα προνόμια των πολυτέκνων, μια κατά προτεραιότητα μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο συμφερόντος τους θα ήταν ένας από απόλυτα εφικτός στόχος άμεσα ως ειδική κατηγορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή γνώμη είχε πειστεί ότι η εξίσωση είναι πλέον γεγονός.

Ώσπου ήρθαν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ και η πλήρης «εξίσωση», έγινε «σύγκλιση» δικαιωμάτων.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, εμείς οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί συσπειρωθήκαμε, συγκροτήσαμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τρίτεκνων Εκπαιδευτικών (ΠΑ.ΣΥ.Τ.Ε.) «Η Σοφία» και ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου ώστε να γυρίσουμε πίσω στα παιδιά μας όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Παρά την στήριξη πολλών μελών της Βουλής, από όλες τις παρατάξεις, με αναφορά και ερωτήματα, οι ελπίδες μας έχουν διαψευστεί με το πρόσχημα ότι επηρεάζεται η ανθρωπογεωγραφία αν περίπου 700 οικογένειες επανασυνδεθούν μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων. Πολλά μέλη μας εξακολουθούν να ζουν στην απόγνωση και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού είναι για μας μονόδρομος.

Η Νίκη Παπάζογλου, μέλος του ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.Τ.Ε., λέει χαρακτηριστικά:

«Κάθε φορά που φεύγω από τις Σέρρες για να γυρίσω στον Έβρο, αισθάνομαι πως αφήνω πίσω μου ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Τα παιδιά μου με ρωτούν πότε θα γυρίσω. Η απάντηση είναι πάντα ίδια: «Σύντομα, μόλις περάσει η εβδομάδα». Κι όμως, αυτή η εβδομάδα δεν περνάει ποτέ. Ή, μάλλον, περνάει πάνω από τις ζωές μας σαν φορτηγό που σέρνει σιωπές, απουσίες και δάκρυα.

Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είμαι επίσης μητέρα τριών παιδιών. Και νιώθω ότι κάθε μέρα ζω δύο ζωές. Μία μέσα στην τάξη, όπου δίνω όλη μου την αγάπη και την ενέργεια στους μαθητές μου – και μία μακριά από την οικογένειά μου, με την καρδιά μου σφιγμένη, γεμάτη ενοχές και πόνο που δε χωράει σε κανένα πλάνο μαθήματος.

Γιατί η απουσία της μητέρας δεν είναι κάτι θεωρητικό. Είναι τα δάκρυα της μικρής μου όταν της λείπω. Είναι το βλέμμα του γιου μου όταν αρρωσταίνει και εγώ είμαι ώρες μακριά. Είναι το άδειο πιάτο στο τραπέζι μας, εκεί που θα έπρεπε να κάθομαι κι εγώ.

Η απόσταση από την οικογένεια δεν είναι απλώς αριθμοί στο χάρτη. Είναι σιωπή στην κουζίνα, μοναξιά στο παιδικό δωμάτιο, και μια καθημερινή προσπάθεια να μείνεις δυνατός όταν νιώθεις διαλυμένος. Πώς μπορώ να είμαι η μητέρα που θέλω να είμαι, όταν είμαι μακριά τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους;

Η πολιτεία λέει πως επενδύει στον θεσμό της οικογένειας. Προωθεί την πολυτεκνία, ενθαρρύνει τη μητρότητα. Όμως αυτά τα ωραία λόγια πρέπει κάποτε να αποκτήσουν αντίκρισμα στην πράξη. Πώς μπορεί να ευδοκιμήσει η οικογένεια, όταν αναγκάζεται να διαλυθεί για χάρη διοικητικών διαδικασιών και αυστηρών κριτηρίων;

Δεν ζητώ προνόμια. Δεν ζητώ να παρακαμφθούν διαδικασίες. Ζητώ, με αξιοπρέπεια, να υπάρξει ανθρώπινη ματιά. Να εξετάζονται με ευαισθησία και ειδικά κριτήρια οι αιτήσεις μετάθεσης και απόσπασης εκπαιδευτικών που ζουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους. Να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους σαν κι εμένα να ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους, χωρίς να παραιτηθούν από την αποστολή τους.

Γιατί θέλω – και μπορώ – να είμαι και δασκάλα και μάνα. Αλλά όχι σκιώδης. Όχι με τη μισή καρδιά στον πίνακα και την άλλη μισή κρυμμένη σε μια βαλίτσα, κάθε Κυριακή βράδυ.

Το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό – αν και δύο σπίτια, δύο μετακινήσεις και αμέτρητες ώρες δρόμου συνθλίβουν έναν οικογενειακό προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο κόστος είναι ψυχικό. Είναι η αίσθηση ότι μεγαλώνεις παιδιά από απόσταση. Ότι ζεις ανάμεσα σε καθήκον και απώλεια, ανάμεσα σε επαγγελματική συνέπεια και προσωπική θλίψη.

Η εκπαίδευση είναι για εμάς κάτι παραπάνω από επάγγελμα. Είναι κάλεσμα. Αλλά ακόμη και όσοι απαντούν στο κάλεσμα, χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται πολιτικές που να βλέπουν τον άνθρωπο και όχι μόνο τον υπάλληλο”.

Καλούμε, λοιπόν την Κυβέρνηση, την Υπουργό Παιδείας κυρία Ζαχαράκη και κυρίως τον Πρωθυπουργό, κύριο Μητσοτάκη, που κρατάει την τύχη μας στα χέρια του, να προβεί άμεσα στην ψήφιση της τροπολογίας που ο σύλλογός μας έχει κατ’ επανάληψη προτείνει για την πλήρη εξίσωση των τρίτεκνων εκπαιδευτικών με τους πολύτεκνους συναδέλφους, στις κατά προτεραιότητα μεταθέσεις και αποσπάσεις.

Η 89η ΔΕΘ πλησιάζει, η Κυβέρνηση προετοιμάζει νέες παροχές για τις πολυμελείς οικογένειες και αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι το δικό μας, τόσο δίκαιο και ανέξοδο για τον προϋπολογισμό, αίτημα θα μείνει άλλη μια φορά στα αζήτητα.

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τρίτεκνων Εκπαιδευτικών (ΠΑ.ΣΥ.Τ.Ε) “Η Σοφία”,

Η Προσωρινή Πρόεδρος,

Δρ Μαριάννα Νικολάου

Το μέλος του ΔΣ

Νίκη Παπάζογλου».

Διαβάστε επίσης

Μεσοχώρια Εύβοιας: Εφιαλτική νύχτα, κοντά στα σπίτια οι φλόγες – Μήνυμα 112 για εκκένωση

Βοσκοτόπι μαύρων προβάτων το Μαξίμου – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Η Μαρία Καρυστιανού καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή 1,3 εκατ. υπογραφές – «Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο»

Η Σοφία Χιλλ στο Docville την Κυριακή μαζί με το Documento

Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες – Αναζητείται ο δράστης (Photo)

Documento Newsletter