Αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση

Τρίτη αξιολόγηση και swap ρίχνουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων - Ανοίγει ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές

Σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει φέρει το επιτυχημένο swap του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την γ΄ αξιολόγηση. 

Έτσι, εκτιμάται ότι ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για νέες εξόδους της χώρας στις αγορές τους αμέσως επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει ήδη πέσει στα επίπεδα του 4,8% όταν το προηγούμενο διάστημα ήταν σταθερά πάνω από το 5%, ενώ στα επταετή προσεγγίζει το 4,5% και στα διετή το 2,4%. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν ότι, δεδομένου του θετικού αντίκτυπου που θα εξακολουθήσει να έχει το swap στη αγορά ομολόγων αλλά των προοπτικών που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι σε εύλογο χρόνο και προς τα τέλη Ιανουαρίου τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μπορούν να «σπάσουν» το φράγμα του 4,5% με τα επταετή ομόλογα να προσεγγίζουν πλέον το 4%.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων ενισχύουν τις προβλέψεις αυτές. Ενδεικτικό είναι ότι οι πράξεις αγοράς και πώλησης ελληνικών ομολόγων σε καθημερινή βάση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν το swap των 25 δισ. ευρώ.

Τα θετικά μηνύματα από την αγορά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις νέες εξόδους στις αγορές που προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες. 'Αλλωστε, ήδη, έχει προαναγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι, πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρξουν 2-3 εκδόσεις ομολόγων.

Και όπως λένε χαρακτηριστικά, όσοι στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τα δεδομένα στις αγορές, οι νέες εκδόσεις είναι αυτές που πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την πτώση των επιτοκίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.