Τρίτη αξιολόγηση: Σήμερα το πρώτο ραντεβού Χουλιαράκη με τεχνικά κλιμάκια

Τρίτη αξιολόγηση: Σήμερα το πρώτο ραντεβού Χουλιαράκη με τεχνικά κλιμάκια

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση που όπως όλα δείχνουν και οι δύο πλευρές θέλουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο διαδοχικές συναντήσεις της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

Oι επικεφαλής-των θεσμών βάζουν σε υπολογιστικά φύλλα τις επιδόσεις του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, όπου οι αποκλίσεις στα έσοδα από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες είναι δεδομένες, όπως και η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ στον αντίποδα, κάτι το οποίο «ισοφαρίζει» την όλη κατάσταση. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης, τα μικρά σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και διαψεύδουν τα δημοσιεύματα για ύπαρξη τρύπας στα έσοδα, ύψους 900 εκτατομυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων, σήμερα στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

“Προτεραιότητα είναι η ταχύτητα” δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας με νόημα ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία για την Ευρώπη. Κι αν τεθεί το δίλημμα μεταξύ ενός ατέρμονου γύρου διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ εντός του προγράμματος και μιας γρήγορης ολοκλήρωσής του με το ΔΝΤ εκτός, “σαφώς επιλέγουμε το δεύτερο” πρόσθεσε. Πάντως, ο πρωθυπουργός είπε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα με το ΔΝΤ εντός, εάν αυτό σημαίνει ελάφρυνση του χρέους, και να γίνει χωρίς καθυστερήσεις.

Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η Eurostat θα δημοσιεύσει -χωρίς αστερίσκους- τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter