Ρεπορτάζ από το Documento

Τρίτος νεκρός που γνώριζε πολλά για τη μαφία του φαρμάκου - #Novartis_Gate

Περίεργες συνθήκες θανάτου και περίεργες συμπτώσεις. Ο Γιώργος Χατζηδάκης ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας security του ΚΕΕΛΠΝΟ, οδηγούσε πανάκριβη μοτοσικλέτα του ΚΕΕΛΠΝΟ και, σύμφωνα με τους γονείς του, ήταν επί 24ώρου στη διάθεση του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου καθώς ήταν ο οδηγός του. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν ότι εξ αυτού γνώριζε πολλά –την εποχή των εμβολίων της Novartis και της δράσης του συστήματος διακίνησης μαύρου χρήματος–, όπως καταθέτουν μάρτυρες του σκανδάλου. Στις 29 Αυγούστου 2010 η μηχανή ανεφλέγη εν κινήσει. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν αναφέρει άλλες ιδιαίτερες κακώσεις εκτός από εγκαύματα. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν υποπτεύεται το γιατί και το συμβάν καταγράφεται ως απλό περιστατικό…

Τρεις άνθρωποι που αναμφίβολα κινήθηκαν μέσα στους δρόμους της μαφίας του φαρμάκου που αποκαλύπτεται στη χώρα είναι ήδη νεκροί. Οι δύο από αυτούς είχαν άμεση σχέση με το κύκλωμα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος της Novartis, ενώ ο τρίτος υπήρξε εν αγνοία του μεταφορέας και οδηγός προσώπων που αποτελούσαν τα κοινά σημεία της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση, δάνεισε την τεχνογνωσία και τα κυκλώματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη φαρμακοβιομηχανία. 

Η υπόθεση Novartis όλο και περισσότερο μοιάζει με την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1», στην οποία οι μάρτυρες πέθαιναν με «φυσικό» ή βίαιο θάνατο, σίγουρα πάντως με τρόπο βολικό για τους κατηγορούμενους. Εκτός από τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σύμφωνα με τις εκθέσεις του FBI και τις καταθέσεις των μαρτύρων ξέπλενε χρήμα της Novartis και σκοτώθηκε από περίεργη ανάφλεξη του αυτοκινήτου του, και τον θάνατο από καρδιακή προσβολή του Μιχάλη Πιτσιλίδη, συμβούλου του Αδωνη Γεωργιάδη και επίσης μέλους του συστήματος ξεπλύματος, ένας νέος άνθρωπος σκοτώθηκε το 2010 όταν η μηχανή που οδηγούσε ανεφλέγη. Πρόκειται για πανομοιότυπο δυστύχημα με αυτό του Μαυρίκου, δηλαδή ακαριαία ανάφλεξη με την οποία η φωτιά διαδόθηκε πολύ γρήγορα. Και στις δύο περιπτώσεις τα οχήματα που αναφλέγονται είναι ασφαλή και ακριβά, ένα τζιπ Porsche και μια μηχανή BMW μεγάλου κυβισμού. Ο τρίτος θάνατος, αν και προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων στην οικογένεια του νεαρού οδηγού, αντιμετωπίστηκε σαν τυπικό δυστύχημα για το οποίο ποτέ δεν έγινε εμπεριστατωμένη έρευνα. Η αποκάλυψη του Documento, η οποία αφορά τον θάνατο του Γιώργου Χατζηδάκη, προσωπικού οδηγού του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου, είναι αναγκαίο να ερευνηθεί εκ νέου. Αν ο Παπαδημητρίου ήταν ο συνεργός του Φρουζή στις μεγάλες προμήθειες του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις οποίες ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να πήρε 40 εκατ. ευρώ, τότε ο άτυχος νεαρός ήταν αυτός που γνώριζε πολλά από όσα συνέβαιναν.

Τρίτος νεκρός που γνώριζε πολλά για τη μαφία του φαρμάκου

«Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος, από τη δουλειά που έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου και τη συνεχή επαφή, γνώριζε πολλά» . (Μιχάλης Χατζηδάκης, πατέρας του Γιώργου Χατζηδάκη)

Ο οδηγός του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ έχασε τη ζωή του σε ένα δυστύχημα που θυμίζει αυτό του Μαυρίκου – Τι λένε οι γονείς του άτυχου νεαρού

Το 2010 η Novartis είχε εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια από συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο με τη μεσολάβηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η μία σύμβαση αφορούσε την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (έλεγχος για AIDS, ηπατίτιδες κ.λπ.) και η άλλη την προμήθεια εμβολίων για τον ιό H1N1. Και οι δύο υποθέσεις είχαν απασχολήσει τον Τύπο (σίγουρα το «Κουτί της Πανδώρας») αλλά όχι τις εισαγγελικές αρχές. Η Ελλάδα έδωσε γύρω στα 500 εκατ. ευρώ χωρίς διαγωνισμό, με μεγάλο κερδισμένο τη Novartis, αφού πρώτα, σύμφωνα με τους μάρτυρες, δημιουργήθηκε κλίμα πανικού από ΜΜΕ και τον επίσημο φορέα τους κράτους, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να φαντάζουν οι προμήθειες αναγκαίες. Ο αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς Κώστας Φρουζής πιστώνεται την εταιρική επιτυχία, η οποία προκύπτει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, με χρηματισμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Καταθέτει ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στην Εισαγγελία Διαφθοράς στις 12 Ιανουαρίου 2018: «Επί υπουργίας του (Αβραμόπουλου) υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του Υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα… Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν (στους Αβραμόπουλο, Καλογερόπουλο, Παπαδημητρίου) χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενη τότε από τον Κοσμήτωρα Ιωάννη Κυριόπουλο… Ομοίως το ξέπλυμα έγινε από τον όμιλο Γριβέα».

Την εποχή εκείνη το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται να δίνει τεχνογνωσία και το κύκλωμα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος στη Novartis. Ανάμεσα σε αυτούς που ξεπλένουν το μαύρο χρήμα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις εκθέσεις του FBI, ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος.

Ξέρει πολλά και τελικά πεθαίνει

Στις 29 Αυγούστου 2010 η μηχανή που οδηγεί ο νεαρός Γιώργος Χατζηδάκης, 28 ετών, παίρνει ξαφνικά φωτιά ενώ διατρέχει την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Μάρτυρες, ανάμεσά τους και οι αστυνομικοί Γεώργιος Παπαποστόλου και Ιωάννης Βασιλείου, οι οποίοι βρέθηκαν τυχαία στο σημείο, κατέθεσαν ότι είδαν ξαφνικά τη μηχανή να αναφλέγεται. Η μηχανή, μάρκας BMW, 1.200 κυβικών, σύρθηκε για πενήντα μέτρα πάνω στην άσφαλτο, ενώ ο αναβάτης τυλιγμένος στις φλόγες προσπαθούσε απεγνωσμένα να σωθεί.

Ο Γ. Χατζηδάκης διακομίστηκε στο ΚΑΤ με εγκαύματα στο 40% του σώματός του. Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν κατέρρευσαν όλα τα όργανά του.

Η αστυνομία σχημάτισε μια τυπική δικογραφία. Υπήρξαν μαρτυρίες που ανέφεραν ανάφλεξη από υπερχείλιση καυσίμου και πρόσκρουση, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν από τις μετρήσεις και την έρευνα της Τροχαίας. Ολα συνέτειναν ότι η μηχανή του νεαρού ανεφλέγη ξαφνικά ενώ ήταν σε κίνηση.

Οι λεπτομέρειες που αφορούσαν την επαγγελματική δραστηριότητα του Γ. Χατζηδάκη δεν είχαν τότε καμιά σημασία. Σήμερα, όμως, συνδυασμένες με τις εξελίξεις του σκανδάλου Novartis και το πανομοιότυπο περιστατικό περίεργης ανάφλεξης της Porsche του εκδότη Π. Μαυρίκου, θέτουν διάφορα ερωτήματα.

Ο Γ. Χατζηδάκης ήταν οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Για ανεξήγητους λόγους το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προχωρήσει στην προμήθεια υπερπολυτελών τζιπ και της συγκεκριμένης μηχανής που οδηγούσε ο Γ. Χατζηδάκης. Η μηχανή είχε αγοραστεί από την αντιπροσωπεία της BMW Α. Παναγιωτόπουλος ΑΕ στις 30 Ιουλίου 2009, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή, αντί 16.318 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μηχανή και ο οδηγός της ήταν στην υπηρεσία του Θ. Παπαδημητρίου όλο το 24ωρο. Ενώ όμως η μηχανή ανήκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Γιώργος Χατζηδάκης ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας security του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 ο Θ. Παπαδημητρίου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την αγορά της συγκεκριμένης μηχανής αρνήθηκε ότι ήταν στη δική του υπηρεσία και είπε πως απλώς χρησιμοποιήθηκε για διάφορες εξυπηρετήσεις. Το ίδιο ισχυρίστηκε μιλώντας στο Documento, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Τη χρησιμοποιούσαμε όταν βιαζόμασταν για κάποιες δουλειές. Ισως είχα ανέβει και εγώ μερικές φορές.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Χρήματα μετέφερε;

Απάντηση: Οχι, ποτέ. Εμείς τα χρήματα τα στέλναμε μέσω τράπεζας».

Η άρνηση του Θ. Παπαδημητρίου για τη σχέση του με τον Γ. Χατζηδάκη και τη χρησιμοποίησή του ως προσωπικού οδηγού δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Πολλοί εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσαν στο Documento ότι ο Χατζηδάκης εκτελούσε χρέη προσωπικού οδηγού του Παπαδημητρίου, κάτι που επιβεβαιώνει ο πατέρας του άτυχου νεαρού. Δήλωσε συγκεκριμένα στο Documento: «Ολοι ξέρουν και κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος δούλευε ως οδηγός του Παπαδημητρίου. Ηταν 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του. Πήγαινε όποτε τον καλούσε». Στην ερώτηση αν συνδέει τον θάνατό του, που τότε αντιμετωπίστηκε ως ατύχημα, με τις εξελίξεις σε σχέση με τη Novartis και όσα μπορεί να γνώριζε ο Μιχάλης Χατζηδάκης απάντησε: «Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος, από τη δουλειά που έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου και τη συνεχή επαφή, γνώριζε πολλά».

Η μητέρα του Γιώργου Χατζηδάκη, Ελένη Χατζηδάκη, συμπληρώνει: «Ηταν συνέχεια στο πόδι για να κάνει αυτό που του ζητούσαν. Σίγουρα ήξερε πράγματα, αλλά ήταν πάντα παιδί σοβαρό, που δεν μιλούσε και δεν έλεγε τι έκανε».

Παράξενη ανάφλεξη αλλά τυπική αντιμετώπιση

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριάνου κάνει νεκροτομή στο σώμα του νεαρού. Οπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση, το σώμα του Γιώργου Χατζηδάκη δεν έχει άλλες ιδιαίτερες κακώσεις εκτός από εγκαύματα. Η τραχεία επίσης εμφανίζει εγκαύματα και οι πνεύμονες οιδήματα. Στις γενικές πληροφορίες της έκθεσης αναγράφεται ότι «ενεπλάκη την 29/8/2010 σε τροχαίο ατύχημα με δίκυκλη μοτοσικλέτα φορώντας κράνος. Η μοτοσικλέτα ανεφλέγη συνεπεία εκτροπής και διεκομίσθη στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με εγκαύματα σώματος».

Οι πληροφορίες όμως αυτές, που οδηγούν τελικά στην αντιμετώπιση του δυστυχήματος ως συμβατικού και συνηθισμένου ατυχήματος, δεν ισχύουν. Οι γονείς του Γιώργου Χατζηδάκη μεταφέρουν ότι ο γιος τους προτού πεθάνει είχε πει στους αστυνομικούς ξεκάθαρα πως η μηχανή ανεφλέγη αστραπιαία και δεν υπήρξε ατύχημα.

Στο ίδιο το έγγραφο αναγγελίας θανάτου ο εντατικολόγος Νίκος Μουρελάτος σημειώνει ότι υπήρξε «αναφερόμενη έκρηξη», την οποία ωστόσο, όπως είναι λογικό, αποδίδει στη βενζίνη.

Το είδος του ατυχήματος, στο οποίο υπεισέρχονται παράγοντες όπως φωτιά και –πολύ περισσότερο– πιθανή έκρηξη, έπρεπε να είχε οδηγήσει σε εγκληματολογική έρευνα. Αλλωστε ο ανθυποπυραγός Απόστολος Παρασκευάς, ο οποίος συντάσσει δελτίο πυρκαγιάς μετά το δυστύχημα, αναφέρει ότι «το δίκυκλο κάηκε ολοσχερώς από άγνωστη αιτία» (εμπρησμός, αμέλεια, φυσική κ.λπ.). Καμία έρευνα δεν έγινε για να αποκλειστεί η δολιοφθορά.

Σήμερα ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα δεδομένο άγνωστο την περίοδο εκείνη. Η ανάφλεξη της πανάκριβης μοτοσικλέτας του Χατζηδάκη εν κινήσει μοιάζει με δυστύχημα-καρμπόν με αυτό που συνέβη στην Αττική Οδό με θύμα τον Παναγιώτη Μαυρίκο. Δύο ακριβά, καινούργια οχήματα αναφλέγονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν ως θύματα ανθρώπους που γνώριζαν πολλά σχετικά με τη μαφία του φαρμάκου και όσα σήμερα γίνονται γνωστά. Αν όσα καταθέτουν οι μάρτυρες για τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου ισχύουν, τότε ο Χατζηδάκης δεν ήταν ένας απλός και άτυπος μεταφορέας του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά κάποιος που γνώριζε λεπτομέρειες για ραντεβού, συναλλαγές και πρόσωπα. Το Documento παραδίδει τα συνδυασμένα πλέον περιστατικά της έρευνας στη δημοσιότητα, θεωρώντας ότι η περαιτέρω έρευνα είναι υποχρέωση της Δικαιοσύνης και των αστυνομικών αρχών.

Παναγιώτης Μαυρίκος

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2016 όταν η Porsche Cayenne που οδηγούσε πήρε αστραπιαία φωτιά. Οι εικόνες από την ανάφλεξη, την οποία κατέγραψαν οι κάμερες της Αττικής Οδού, δημιούργησαν φημολογία για δολιοφθορά. Ενα σύγχρονο αυτοκίνητο κάηκε σε μερικά λεπτά χωρίς ο οδηγός να προλάβει να αντιδράσει. Το όνομα του Μαυρίκου εκείνη την περίοδο είχε εμπλακεί σε υποθέσεις εκβιασμού. Φερόταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους να εκβιάζει εταιρείες κυρίως του δημοσίου για να παίρνει διαφήμιση. Ο Μαυρίκος είχε εισπράξει εκατομμύρια από φορείς του δημοσίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, για διαφήμιση σε Μέσα ελάχιστης αναγνωσιμότητας. Η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis έφερε επίσης στο φως ότι ο Μαυρίκος ξέπλενε μέσω των κονδυλίων της διαφήμισης που έπαιρνε (αδικαιολόγητα υψηλά για την κυκλοφοριακή του ισχύ) μαύρο χρήμα που κατέληγε σε πολιτικούς. Οι αποκαλύψεις αυτές, μέσω μάλιστα εκθέσεων του FBI, έθεσαν εκ νέου το ερώτημα εάν ο θάνατός του ήταν απλό δυστύχημα ή οφειλόταν σε δολιοφθορά.

Μιχάλης Πιτσιλίδης

Ο Μιχάλης Πιτσιλίδης, έχοντας ένα σύστημα ιατρικών περιοδικών και ιστοσελίδων, εμφανίζεται επίσης από το FBI να ξεπλένει χρήμα για τη Novartis, το οποίο κατέληγε σε χρηματισμούς γιατρών και πολιτικών προσώπων. Ο Πιτσιλίδης έπαιρνε, όπως και ο Μαυρίκος, διαφημίσεις ή εμφανιζόταν να παίρνει διαφημίσεις και τιμολογούσε τεράστια ποσά ώστε να καταλήγουν σε χρηματισμούς.

Η έντονη σχέση του με τη Novartis ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε και εγκαινιάζει νέα μέθοδο ξεπλύματος. Εκείνη την εποχή αναλαμβάνει και σύμβουλος του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται από τους μάρτυρες να χρηματίζεται και να εξυπηρετεί τη Novartis με εισαγωγή νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Τον Μάιο του 2014, λίγο προτού ο Γεωργιάδης αποχωρήσει από το υπουργείο, ο Πιτσιλίδης φαίνεται να αποπέμπεται λόγω ενός δημοσιεύματος που κάνει για τον ΕΟΦ. Τον Ιούνιο του 2016 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.