Τριχοτόμηση της κυβέρνησης βλέπουν οι ακροδεξιοί της ΝΔ

Τριχοτόμηση της κυβέρνησης βλέπουν οι ακροδεξιοί της ΝΔ

Τριχοτόμηση της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα σε τρείς διαφορετικές τάσεις διαπιστώνει το antinews.gr., ο ιστότοπος που εκφράζει την ακροδεξιά τάση του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο με τίτλο «Η μονομαχία Μητσοτάκη – Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ» γίνεται αναφορά σε «μονομαχία Μητσοτάκη – Σαμαρά εξελίχθηκε το 14ο Συνέδριο της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό να αμφισβητεί συνολικά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δημιουργεί εκ των πραγμάτων το ερώτημα για τις μελλοντικές του προθέσεις».

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση απαξίωσης και υποβάθμισης της παρέμβασης Σαμαρά από την κυβέρνηση

Παράλληλα, επισημαίνεται η τριχοτόμηση της ΝΔ, με το κείμενο να κάνει λόγοα για τρείς τάσεις, με κυρίαρχη επί του παρόντος αυτή των νεοφιλελεύθερων μητσοτακικών, μια δεύτερη των σαμαρικών που βάζουν καθαρά θέμα ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ και μια τρίτη εκείνη της ακέφαλης καραμανλικής πτέρυγας, στην οποία επιθυμούν να ηγεμονεύσουν οι Κώστας Αχ. Καραμανλής και Χρήστος Σταϊκούρας.

Το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στο antinews.gr:

«Σε  μονομαχία Μητσοτάκη – Σαμαρά εξελίχθηκε το 14ο Συνέδριο της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό να αμφισβητεί συνολικά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δημιουργεί εκ των πραγμάτων το ερώτημα για τις μελλοντικές του προθέσεις.

Αναδείχθηκε η τριχοτόμηση της ΝΔ ανάμεσα στη μητσοτακική ηγεσία, τον πρώην πρωθυπουργό και τους ακέφαλους καραμανλικούς. Η αντιπαράθεση για την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ θα εκδηλωθεί με καθαρούς όρους μετά τις εκλογές και η έκβασή της θα είναι ανάλογη με το αποτέλεσμα.

Έκανε την ανάγκη φιλοτιμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο μεν πρωθυπουργός αφού εισέπραξε την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, έκανε στροφή, και προσδιόρισε ως στόχο των επόμενων εκλογών την αυτοδυναμία. Παράλληλα δήλωσε παρών στο μέλλον της χώρας, μία πρωτοφανής δήλωση μεταξύ αλαζονείας και ανασφάλειας, αφού κανείς στο κόμμα του δεν τον αμφισβητεί. Ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε σε σενάρια που διακινούνται στο παρασκήνιο ότι όχι απλώς δε θα είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά επιπλέον αποτελεί εμπόδιο. Παράλληλα αν και στην πλειονότητά τους βουλευτές και στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι σκέπτεται την εξάντληση της τετραετίας. Καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προβλέπεται ότι μετά την επικοινωνιακή έξαρση, μικρό αποτέλεσμα θα έχουν και δε θα ανακόψουν την πτωτική πορεία της ΝΔ είναι πιθανό να αναγκαστεί να καταφύγει σε εκλογές σε συνθήκες ήττας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν πιστεύει ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία.

Που το πάει ο Σαμαράς; 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβητεί την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά είπε καθαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε λάθος τόσο στα ελληνοτουρκικά -τον κατηγόρησε για υποχωρήσεις που αποθρασύνουν την Τουρκία-, όσο και στο ενεργειακό και τον προειδοποίησε να μην επιχειρήσει συνολική διευθέτηση με την Τουρκία την οποία χαρακτήρισε «Πρέσπες του Αιγαίου» γιατί αυτό δε θα το ανεχθεί η κοινωνία και η ΝΔ ενώ επικαλέστηκε και το Σύνταγμα -ότι η τήρηση επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Ο  κ. Σαμαράς όμως του άσκησε κριτική και για την τοποθέτηση της χώρας στην ουκρανική κρίση. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια λέγοντας ότι η επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενώ έθεσε και το ερώτημα πως θα πούμε στους νέους να ζήσουν με 600 και 700 ευρώ. Ακόμη και για το πολιτικό στίγμα της ΝΔ είπε ότι «δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς δεξιά». Άφησε εκτός της δεξιάς μόνο τη φασιστική Χρυσή Αυγή, θέλοντας να εκφράσει και τις τάσεις της νέας δεξιάς που κινούνται πέρα από τα όρια της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε τον τελευταίο λόγο στο κλείσιμο του Συνεδρίου δεν απάντησε στη συνολική κριτική του πρώην πρωθυπουργού, περιορίστηκε σε μία σκληρή προσωπική αιχμή θυμίζοντας ότι επί των ημερών του η ΝΔ έπεσε στο 18% και εκείνος με τη διαφορετική στρατηγική του την ανέβασε ξανά στο 40%. Αν και έπρεπε να περιμένει την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, φάνηκε να αιφνιδιάστηκε. Το σύστημά του περιορίστηκε στο να υποβαθμίσει την απήχηση της τοποθέτησης Σαμαρά στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει.

Αντιπαράθεση της επόμενης ημέρας 

Στην πραγματικότητα η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Σαμαρά αφορά την επόμενη ημέρα της ΝΔ. Με την έννοια αυτή οι εκλογές θα ξεκαθαρίσουν και το εσωκομματικό τοπίο. Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανέχεται τον Αντώνη Σαμαρά και την κριτική του αφού δε μπορεί να τον διαγράψει, παρότι στην αρχή της θητείας του που ήταν πραγματικά παντοδύναμος είχε δεχθεί σχετικές εισηγήσεις. Ο δε Αντώνης Σαμαράς δε μπορεί να προχωρήσει πιο πέρα την αμφισβήτηση και εγγράφει υποθήκες για τον έλεγχο του κόμματος μετά από πιθανή εκλογική ήττα. Θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν ο μόνος που εγκαίρως είχε προειδοποιήσει και είχε βάλλει τα θέματα. Το αν η συγκυρία θα επιτρέψει έναν δικό του κεντρικό ρόλο ή περιοριστεί σε ρόλο kingmaker μένει να φανεί.

Τριχοτόμηση 

Φάνηκε όμως η τριχοτόμηση της ΝΔ. Η μία τάση, κυρίαρχη επί του παρόντος είναι οι νεοφιλελεύθεροι μητσοτακικοί με τις προσθήκες των προερχόμενων από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ που προβάλλουν την πολυσυλλεκτικότητα και την τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα αντί για τις ιδεολογικές θέσεις. Την εξέφρασαν πέραν του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στο οργανωτικό πεδίο φάνηκε ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Θανάση Νέζη, που φρόντισαν να βγάλουν και σέλφι και να την προωθήσουν στα social media. Σε αυτή τη φάση πάντως δεν έχει ρόλο η άλλη πτέρυγα της οικογένειας με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Μπακογιάννη.

Η δεύτερη τάση είναι οι σαμαρικοί που βάζουν καθαρά θέμα ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ και ζητούν στροφή προς τα δεξιά από τα εθνικά θέματα μέχρι την κοινωνική πολιτική. Υπάρχει πάντα η ακέφαλη καραμανλική πτέρυγα που περιορίζεται να μιλάει για κοινωνικό φιλελευθερισμό κρυπτόμενη πίσω από την ιδρυτική διακήρυξη προ 50 ετών του ιδρυτή της. Ο Κώστας Καραμανλής δεν εμφανίστηκε καν στο κλείσιμο του Συνεδρίου. Εκείνος που κινείται πλέον για να ηγηθεί της πτέρυγας είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ενώ ρόλο παράγοντα διεκδικεί και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο Νίκος Δένδιας μετά τη δήλωση νομιμοφροσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλλον υποχώρησε, ενώ ο Μάκης Βορίδης κινείται στην άκρα δεξιά με εμφυλιοπολεμικούς όρους, θυμίζοντας τις καταβολές του. »

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter