Τρομοκρατική επίθεση στην Στοκχόλμη με φονικό φορτηγό – Τέσσερις νεκροί – Αναζητείται ο δράστης – Δύο συλλήψεις (Video & Photos)

Τρομοκρατική επίθεση στην Στοκχόλμη με φονικό φορτηγό – Τέσσερις νεκροί – Αναζητείται ο δράστης – Δύο συλλήψεις (Video & Photos)

Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους στον πιο εμπορικό δρόμο της Στοκχόλμης, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών.

Η επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα στη Στοκχόλμη είχε αποτέλεσμα συνολικά τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 15 να τραυματιστούν, εκ των οποίων εννέα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσαν οι σουηδικές υγειονομικές αρχές. Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα νοσοκομεία της περιοχής μπορούν να επιβεβαιώσουν μέχρι στιγμής ότι ένα πρόσωπο απεβίωσε στο νοσοκομείο (…) 15 ενήλικοι και ανήλικοι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται. Οι εννέα εξ αυτών είναι σοβαρά τραυματισμένοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση των σουηδικών υγειονομικών αρχών.

Σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, οι νεκροί της επίθεσης είναι πλέον συνολικά τέσσερις και οι τραυματίες 12.

Ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε πλήθος πεζών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 στο κέντρο της Στοκχόλμης δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, νωρίς το βράδυ συνελήφθη ένας άνδρας σε προάστιο στα βόρεια της Στοκχόλμης, αλλά δεν πρόκειται για τον οδηγό του οχήματος. Ο άνδρας αυτός, που έχει ταυτοποιηθεί, έμοιαζε στην περιγραφή του προσώπου που αναζητούσε η αστυνομία.

«Ζητήσαμε από το κοινό πληροφορίες και δώσαμε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός προσώπου που μας ενδιέφερε. Το πρόσωπο που συνελήφθη μοιάζει στην περιγραφή, κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για αυτόν», είπε ο ο αστυνομικός διευθυντής Γιαν Έβενσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι αρχές έχουν επίσης ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ενωμένη και ότι το μίσος δεν πρόκειται ποτέ να υπονομεύσει τις αξίες της.

«Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν θα πετύχουν ποτέ. Ξέρουμε ότι οι εχθροί μας είναι αυτοί οι στυγεροί δολοφόνοι, δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Το μήνυμά μας θα είναι πάντα ξεκάθαρο: δεν θα μας υποτάξετε, δεν θα ελέγξετε τις ζωές μας, δεν θα νικήσετε ποτέ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει γνωστό ότι ανακρίνει δύο πρόσωπα σε σχέση με την φονική επίθεση. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι προχωρήσαμε στην προσαγωγή δύο ανθρώπων προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ύποπτοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Λαρς Μπίστρομ. «Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με αυτό και πολλές φορές είναι καλύτερο να δίνουν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα, παρά στον τόπο όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό».

Η σουηδική αστυνομία δεν έχει συλλάβει τον οδηγό του φορτηγού, όμως έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός άνδρα που αναζητείται. «Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το πρόσωπο», ανέφερε ένας αξιωματικός, δείχνοντας τη θολή φωτογραφία ενός άνδρα, σχετικά νεαρής ηλικίας, που φορά μια μαύρη κουκούλα.

Οι εικόνες αυτές τραβήχθηκαν από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο.

Η αστυνομία τόνισε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι επίκειτο μια επίθεση στη Σουηδία.

https://www.instagram.com/p/BSlfhxxlkCo/

Drottninggatan right now. #terrorattack #stockholm #2017 Contact: Felix.emtefall@gmail.com

A post shared by Felix Emtefall (@femtefall) on

Το φορτηγό ανήκει στη σουηδική ζυθοποιία Spendrups και φέρεται να είχε κλαπεί νωρίτερα εντός της ημέρας.

Οι σουηδικές αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο. Το περιστατικό συνέβη στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της πρωτεύουσας της Σουηδίας, την οδό Βασιλίσσης.

Η σουηδική αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδει η δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT.

Νωρίτερα, οι αρχές έδιναν τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες, ενώ κάποια τοπικά ΜΜΕ ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε πέντε και των τραυματιών σε τουλάχιστον 20.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της Säpo, της υπηρεσίας ασφαλείας της Σουηδίας, έκανε λόγο για «νεκρούς και πολλούς τραυματίες» και πρόσθεσε ότι αναζητούνται «αυτός ή αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση». 

https://twitter.com/0406Guno/status/850351212067270657

Εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εικονίζουν ένα φορτηγό που εν μέρει έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens, στο κέντρο της Στοκχόλμης και μορφές που μοιάζουν με ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες.

حسن سجواني on Twitter

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία της Σουηδίας διέταξε εξάλλου την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στη Στοκχόλμη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT. 

Έκκληση στους κατοίκους της πόλης, να είναι προσεκτικοί, απηύθυνε και ο πρωθυπουργός. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

https://twitter.com/X0XWOLVERINEX0X/status/850349044476063744

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Expressen, ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε». Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Ρόιτερς.

Η επίθεση στη Στοκχόλμη θυμίζει αρκετές παρόμοιες ενέργειες – στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας – την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). 

https://twitter.com/kelstuf/status/850344843675095040

https://twitter.com/capitaluptick/status/850344844358799361

ΟΗΕ και Ευρώπη στηρίζουν τη Σουηδία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση κι εξέφρασε την ευχή οι υπεύθυνοι να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το ίδιο έπραξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ηγέτες κρατών-μελών της, εκφράζοντας την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στη Σουηδία.

«Μια επίθεση εναντίον κάθε κράτους-μέλους μας είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Μια από τις πιο ζωηρές και πολύχρωμες πόλεις της Ευρώπης μοιάζει να επλήγη από αυτούς που θέλουν να τη βλάψουν, όπως και τον ίδιο και τον τρόπο ζωής μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του σουηδικού λαού και των αρχών της Σουηδίας οι οποίες μπορούν να υπολογίζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όποια υποστήριξη μπορούμε να προσφέρουμε», πρόσθεσε.

«Η καρδιά μου είναι στη Στοκχόλμη αυτό το απόγευμα», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα αυτής της φρικτής επίθεσης, στους οικείους και τους φίλους τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ έγραψε στο Twitter ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, τους συγγενείς των θυμάτων, τα μέλη των σωστικών συνεργείων, τους αστυνομικούς», διαβεβαιώνοντας πως η Γερμανία στέκει «στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη φρίκη και την αγανάκτησή του για την επίθεση. «Η Γαλλία εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους Σουηδούς», ανέφερε το Ελιζέ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Φρικτές ειδήσεις από τη Στοκχόλμη. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους γείτονες και φίλους μας στη Σουηδία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα σε μια ανάρτησή του στα σουηδικά στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν, ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη, εξέφρασε τη θλίψη του και κάλεσε να υπάρξει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να προλαμβάνονται τρομοκρατικές ενέργειες.

«Είναι φρικτό το ότι πληροφορηθήκαμε αυτή την τρομοκρατική επίθεση (…) Πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία που εκδηλώνεται στην Ευρώπη», σημείωσε. «Και ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά στην ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών (…) για τους τρομοκρατικούς πυρήνες ή τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.

«Φρικτό γεγονός στη Στοκχόλμη», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας Σιβ Γένσεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη καταδίκασε απερίφραστα ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στους συγγενείς των θυμάτων. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στους συγγενείς των θυμάτων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter