Τρόμος στο Μαξίμου για τις αποκαλύψεις

Τρόμος στο Μαξίμου για τις αποκαλύψεις

Σε συμπληγάδες ο πρωθυπουργός από τις αποκαλύψεις του Documento και την κινητικότητα που πυροδότησαν εντός της γαλάζιας παράταξης

«Ποιος είναι στη λίστα;». Υπουργοί, κομματικοί βαρόνοι, οικονομικοί παράγοντες κι άλλοι παραμιλούν. Αντί της στήριξης που σχεδόν παρακαλώντας ζήτησε μία ημέρα μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τρομακτική σιωπή, αναταραχή και έντονη δυσαρέσκεια.

Οι μόνοι που βρέθηκαν μαζί του στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης ήταν οι… δικηγόροι του ΛΑΟΣ. Πρώτος ο Αδωνης Γεωργιάδης, που αρχικά προσπάθησε να πείσει πως δεν υπάρχουν στοιχεία και στη συνέχεια εξαπέλυσε απειλές ακόμη και για φυλάκιση του Κώστα Βαξεβάνη! Στη συνέχεια τη σοκαριστική γραμμή άμυνας Μητσοτάκη πως «υπάρχουν παράνομα δίκτυα παρακολούθησης» επέκτειναν οι Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης.
Ειδικά ο τελευταίος έφτασε να πει ότι η κατοχή του παράνομου λογισμικού δεν είναι παράνομη πράξη, επιστρατεύοντας ακόμη και ευφάνταστες νομικές ακροβασίες.

Εξάλλου οι πολλαπλές γραμμές άμυνας που έχει υψώσει το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφουν περισσότερο νομική υπεράσπιση παρά αμιγώς πολιτικό διάλογο, ενώ όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Σημασία έχει ποιος λέει τι».

Στον αντίποδα, η παρέμβαση Τζαβάρα, ο επιχειρηματικός αναβρασμός και η έντονη κινητικότητα ανώτατων «γαλάζιων» στο παρασκήνιο –ακόμη και του Κώστα Καραμανλή που «ψάχνεται» για κοριούς– βάζουν φωτιά στο εσωτερικό της ΝΔ. Φωτιά που ούτε ο… επιτελικός Χρυσοχοΐδης με τη μάνικα δεν θα ήταν σε θέση να θέσει υπό έλεγχο. Οπως και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο κανένας από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιεύτηκε δεν διέψευσε, αλλά αρκετοί εξ αυτών ήταν εκ των προτέρων σχεδόν βέβαιοι πως παρακολουθούνταν. Κινητοποιούνται δε μόνο για να εκφράσουν ανησυχία για την παρακολούθησή τους.

Παρακάλια σε ημετέρους

Το πρόσωπο που έδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Αnt1 απέναντι στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου ήταν ανεπαρκές, ενοχικό και φοβισμένο. Η εμφάνισή του δεν έπεισε τους πολίτες. Ομως έτσι κι αλλιώς ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία πρόθεση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τις υποκλοπές. Στόχος του ήταν οι υπουργοί του, ο επιχειρηματικός κόσμος και το μιντιακό σύστημα.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι η έντονη δυσαρέσκεια παραγόντων που είτε ήδη έχει αποκαλυφθεί πως παρακολουθούνταν είτε δηλώνουν βέβαιοι πως αυτό συμβαίνει. Μάλιστα επιχειρηματίας που βρισκόταν στη λίστα της περασμένης εβδομάδας φέρεται να ανέφερε πως «έτσι εξηγείται γιατί χαλούσαν δουλειές στις οποίες ήμασταν κοντά», αποδίδοντας στο «αυτί» του Μαξίμου τις «σφήνες» σε επιχειρηματικά deals. Οπως ενδεικτικό είναι και το κρεσέντο υβρεολογίας του Αρη Πορτοσάλτε για τους… «μαλάκες που παρακολουθούσαν».

Είναι αξιοσημείωτο ότι δύο ημέρες πριν από τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός φέρεται να υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον Βαγγέλη Μαρινάκη και να είχε μαζί του μια «ήπια συζήτηση», κάτι που άλλαξε άρδην ένα 24ωρο αργότερα. Τις διαστάσεις τις είδαμε στα ΜΜΕ του επιχειρηματία μετά το… πέναλτι σε βάρος του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Μιντιακή καταιγίδα

Αποκαλυπτικό της άσχημης θέσης στην οποία βρέθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στον Αnt1 είναι πως ίδρωνε συνεχώς και στέγνωνε το στόμα του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, γι’ αυτό ζήτησε στο μέσο της μαγνητοσκόπησης να γίνει διάλειμμα, με τον Ν. Χατζηνικολάου να μην του το αρνείται. Στη συνέχεια όμως δεν άργησε να βρεθεί και πάλι στην ίδια κατάσταση, με το αίτημά του για νέο διάλειμμα να πέφτει στο κενό.

Η καταστροφική τηλεοπτική του εμφάνιση συμπληρώθηκε από ένα διεθνές μιντιακό… τσουνάμι την εβδομάδα που ακολούθησε τις αποκαλύψεις του Documento. Σοκαρισμένος είδε «Economist» και «Financial Times» να πλαισιώνουν τα δεκάδες διεθνή έγκριτα μέσα ενημέρωσης που αναδεικνύουν τις αποκαλύψεις, ενώ το χαστούκι από τους «Times» του Λονδίνου τον αναβάθμισε σε συκοφάντη διεθνούς διαμετρήματος. Αιτία η διάψευση των ψευδών ισχυρισμών του περί «Βαξεβάνη στη ροή ρωσικού χρήματος» τους οποίους είχε επικαλεστεί στην προ μηνός συνέντευξή του στο ίδιο Μέσο και επανέφερε την περασμένη εβδομάδα. Οι «Times» αποδόμησαν υποδειγματικά τους ψευδείς ισχυρισμούς του εξευτελίζοντάς τον. Το πρωθυπουργικό σοκ από τη διεθνή κατακραυγή ξέσπασε για ακόμη μία φορά κατά της ελευθεροτυπίας, με νέους στόχους τη συντάκτρια των «Times» Ανθή Καρασάββα και τη Νεκταρία Σταμούλη για τα ρεπορτάζ της στο Politico.

Μαύροι οιωνοί

Η επανεμφάνιση του βουλευτή Ηλείας και μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο οποίος έχει ταχτεί στη γραμμή Καραμανλή κατά της συγκαλυπτικής χρήσης του «απορρήτου», έφερε πανικό στον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε μεγαλοφώνως αυτό που συζητείται πίσω από τις κλειστές «γαλάζιες» πόρτες και μακριά από τηλεφωνικές συσκευές, καταφέροντας ευθύ ράπισμα στην κυβερνητική υπερασπιστική γραμμή: «Μέχρι τώρα δεν έχω δει κάποια συγκεκριμένη κίνηση από τις εισαγγελικές αρχές. Αντιθέτως, όλοι κινούνται σε ένα περιφερειακό πεδίο όπου μάλλον υπηρετούν άλλους σκοπούς, παρά τον κεφαλαιώδη, αυτόν της προστασίας του πολίτη».

Οι αναφορές του τόσο για την αντιμετώπιση του Κ. Βαξεβάνη από τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο («δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν είναι αστυνομία της κατοχής αποδεικτικού υλικού για την παραγωγή πειστικότητας ισχυρισμών ο εισαγγελέας») όσο και για τις πραγματικές επιδιώξεις που αποκαλύπτει η στάση της Δικαιοσύνης είναι ζητήματα που συζητούνται εκτεταμένα στις τάξεις του κόμματος και όχι μόνο.

Οι τελευταίες, προεκλογικού χαρακτήρα εμφανίσεις Μητσοτάκη και οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου επιβεβαιώνουν απλώς την απελπισία του. Με την απόγνωση που τον πλημμυρίζει και με τις αποκαλύψεις του Documento που έπονται, σύντομα μπορεί να ανακαλύψει κοιτάσματα πετρελαίου ακόμη και κάτω από τους… καυστήρες των ψηφοφόρων του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter