Τροπολογία: ΑΠΕ σε λίγο και στην… Ακρόπολη

Τροπολογία: ΑΠΕ σε λίγο και στην… Ακρόπολη

Με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπογράφουν επτά υπουργοί, ανοίγει ο δρόμος για παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την Πέμπτη, οι Κώστας Σκρέκας, Άδωνις Γεωργιάδης, Λίνα Μενδώνη, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Γεωργάντας υπέγραψαν και κατέθεσαν τροπολογία με τίτλο: «Παραχωρήσεις ακινήτων για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Η ρύθμιση προβλέπει αρχικά ότι με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύνανται να παραχωρούνται ακίνητα «ανεξαρτήτως έκτασης» για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης χωρίς δημοπρασία μετά από αίτηση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

Επίσης, η χρήση παραχωρείται στον αιτούντα για όσο χρόνο εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης, με ανώτατο όριο 40 έτη. Μέχρι εδώ, οι προβλέψεις μοιάζουν λογικές αν συνυπολογίσει κανείς την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση. Στη συνέχεια, όμως, οι συναρμόδιοι υπουργοί εντάσσουν στο πλαίσιο αυτό και τους αρχαιολογικούς χώρους.

«Το παρόν εφαρμόζεται και επί ακινήτων της παρ. 1, τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021» σημειώνεται στην τροπολογία και προστίθεται πως τα εν λόγω ακίνητα θα παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Κοντολογίς, ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να παραχωρηθούν για την εγκατάσταση ή την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, πρόκειται για τροπολογία που αποτελεί νομοθετική… παραγγελία του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει την εκτίμηση που τρέφει για τα αρχαία, εκθέτοντας πρόσφατα τη συλλογή της οικογένειας στα Χανιά.

Δείτε εδώ την τροπολογία.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter