Τροπολογία – ντροπή για τους συνταξιούχους

Τροπολογία – ντροπή για τους συνταξιούχους

Οταν το 2012 οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά νομοθετούσαν εις βάρος των συνταξιούχων γνώριζαν πολύ καλά ότι επρόκειτο για παράνομα, ακυρωτέα έως και αντισυνταγματικά νομοθετήματα.

Ενσυνείδητα οι τότε υπουργοί Εργασίας πέρασαν τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στους νόμους 4051 (Γιώργος Κουτρουμάνης) και 4093 (Γιάννης Βρούτσης) και μέσω αυτών πετσόκοψαν κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και δώρα στο σύνολο των συντάξεων. Ηξεραν πολύ καλά ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας θα δικαιώσουν τους συνταξιούχους, κι όμως το έπραξαν.

Οι συνολικές παράνομες έως αντισυνταγματικές περικοπές στο διάβα των ετών που ακολούθησαν από το 2012 ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ. Το 2020 με τις αποφάσεις του το ΣτΕ (θα μείνουν στην ιστορία όπως οι αλήστου μνήμης αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου με τις οποίες θεώρησε ότι η χούντα των συνταγματαρχών έκανε επανάσταση και ως εκ τούτου νομιμοποίησε την εξουσία της να κυβερνά με συντακτικές πράξεις) επέστρεψε επικαλούμενο λόγους δημόσιου συμφέροντος περικοπές μόλις ενός ενδεκαμήνου από τις παράνομες περικοπές του 2012. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το δικαστήριο αποφάσισε ότι όντως ήταν παράνομες οι περικοπές, αλλά αυτές αφορούν μόνο ένα ενδεκάμηνο και όχι οκτώ έτη. Κάπως έτσι μετρήθηκε το συνολικό ποσό για το σύνολο των συνταξιούχων στα 3,9 δισ. ευρώ από τα άνω των 80 δισ. που τους αναλογούν.

Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα

Το ίδιο κόμμα που συγκυβερνούσε στις αρχές του 2012 στην κυβέρνηση Παπαδήμου (τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε ο 4051 με αρμόδιο υπουργό τον Γ. Κουτρουμάνη) αλλά και στο τέλος του ίδιου έτους με κυβέρνηση Σαμαρά (τον Νοέμβριο ψηφίστηκε ο 4093 με αρμόδιο υπουργό τον Γ. Βρούτση) έμελλε να πρέπει να επιστρέψει τα ψίχουλα που είχε επιδικάσει το ΣτΕ. Ωστόσο ακόμη κι αν ο λύκος γέρασε δεν έβαλε μυαλό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφύλαξε έναν ακόμη εμπαιγμό στους συνταξιούχους. Με νομικούς ακροβατισμούς στα όρια της ανηθικότητας και με ψευδολογίες στα όρια της απάτης εδώ και περίπου έναν μήνα όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Τελικά οι ίδιοι άνθρωποι (ας μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός που έχει χαρακτηριστεί ως ο Προκρούστης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ο Γ. Βρούτσης, ήταν τότε υπουργός Εργασίας και την ίδια θέση έχει και από τον Ιούλιο του 2019), το ίδιο κόμμα (σε αγαστή συνεργασία και τις δύο περιόδους του 2012 με το ΠΑΣΟΚ) και η ίδια εγκληματική έναντι της κοινωνίας νοοτροπία εμπαίζουν και πάλι τους συνταξιούχους με μια τροπολογία ντροπής:

Δεν επιστρέφουν τα ψίχουλα των 3,9 δισ. ευρώ αλλά μόλις 1,4 δισ. ευρώ (και αυτό πετσοκομμένο αφού το 30% θα γυρίσει στο κράτος με τη μορφή υπερφορολόγησης και εισφορών).

Με τους πίνακες που δημοσιεύει το Documento και οι οποίοι ετοιμάστηκαν με τη βοήθεια του συνδικαλιστή Κώστα Νικολάου γίνεται κατανοητό το εύρος των εγκληματικών ενεργειών των Κουτρουμάνη – Βρούτση ως μελών των συγκυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά σε βάρος των συνταξιούχων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter