«Tροπολογία Πούτιν» για τις εφημερίδες: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα αυτιά στις επικρίσεις ΕΣΗΕΑ και αντιπολίτευσης

«Tροπολογία Πούτιν» για τις εφημερίδες: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα αυτιά στις επικρίσεις ΕΣΗΕΑ και αντιπολίτευσης
Το άσπρο-μαύρο επιχείρησε να κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την νυχτερινή τροπολογία που έφερε και ψήφισε χωρίς καμία διαβούλευση με την ΕΣΗΕΑ και τους ιδιοκτήτες που αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο αστικής ευθύνης για τις εφημερίδες, καθώς παρά τις καταγγελίες της μεγαλύτερης δημοσιογραφικής ένωσης της χώρας περί αντισυνταγματικότητας και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τα τηλεοπτικά κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως «ερχόμαστε με έναν νόμο, ακριβώς στο πνεύμα του Συντάγματος, να κάνουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα».

Σιωπή για τις οχλήσεις ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεις για την προστασία των δημοσιογράφων και την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Στην υπεράσπιση της τροπολογίας που έφερε μέσα στη νύχτα της Δευτέρας και ψηφίστηκε την Τρίτη με το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ΕΣΗΕΑ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις και αλλάζει μετά από 40 και πλέον χρόνια το νομοθετικό πλαίσιο αστικής ευθύνης για τις εφημερίδες επιδόθηκε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκρούοντας ακόμα και τις επικρίσεις περί αντισυνταγματικότητας, αλλά και για το γεγονός πως δίνεται σε έναν ιδιώτη, στο μονοπώλιο Διανομής Τύπου στη χώρα να εισπράττει πρόστιμα για λογαριασμό του κράτους.

Συγκεκριμένα, το documentonews.gr υπέβαλλε στον Γιάννη Οικονόμου, που υπογράφει και την σχετική τροπολογία, σχετικό ερώτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ψηφίστηκε η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αστικής ευθύνης για τις εφημερίδες. Προβλέπει πρόστιμα μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και είσπραξη από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου της χώρας. Η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλλε πως δεν έγινε διαβούλευση μαζί της, πως αντίκειται στο Σύνταγμα και πως δεν προστατεύει επαρκώς τους δημοσιογράφους. Καταρχάς, εάν πρόκειται για τη διαφάνεια, γιατί δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για τα κανάλια και για τα υπόλοιπα ΜΜΕ; Και επίσης, θα ήθελα να μάθω εάν έχετε οχλήσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς και δημοσιογραφικές οργανώσεις για την προστασία των δημοσιογράφων, όπως και για τη δολοφονία Καραϊβάζ» ήταν η ερώτηση που υποβλήθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον τελευταίο να επιδίδεται σε ακροβασίες και γενικότητες, απορρίπτοντας κατ’ ουσίαν την σαφή κριτική που ασκείται στη νέα κυβερνητική παρέμβαση στον Τύπο.Σημειώνεται πως η τροπολογία συνάντησε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, καταγγέλλοντας πως «οι συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αν και μόλις πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να μας ενημερώσει επισήμως ή έστω να κάνει κάποια νύξη για τις κυβερνητικές προθέσεις»

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, «οι διατάξεις που αποσκοπούν στο να δώσουν διαφάνεια, ταυτότητα στα έντυπα, και να προσδιορίσουνε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι κυρώσεις που επιβάλλει η συντεταγμένη πολιτεία θα μπορούν να έχουν εφαρμογή. Έτσι ώστε να προστατεύουμε και το κύρος των θεσμών, και το κύρος του Τύπου, αλλά και τους πολίτες που θεωρούν ότι βάλλονται, συκοφαντούνται ή εν πάσει περιπτώσει αδικούνται από συγκεκριμένα δημοσιεύματα».

Ακούστε την ερώτηση και την απάντηση Οικονόμου

Κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «δεν πρόκειται για διατάξεις που επιφέρουν λογοκρισία, δεν πρόκειται για διατάξεις που προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα στην προστασία του Τύπου, κάτι που άλλωστε προστατεύεται στη χώρα μας συνταγματικά. Αυτό που κάνουν οι διατάξεις είναι να έρθουν να αντιμετωπίσουν κενά και παράθυρα, όπου επιτρέπουν σε διαφόρους επιτήδιους να εμφανίζουν αχυράνθρωπους ως υπευθύνους των εντύπων, τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται διάφορα παράθυρα της νομοθεσίας ή διάφορους πολυδαίδαλους διαδρόμους, και να μην είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους, πράξεις που τους καταλογίζει η ελληνική Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται πως το νομοθέτημα ορίζει πως για να βρεθεί κάποιος σε θέση διευθυντή ή διευθυντή σύνταξης σε μία εφημερίδα, θα πρέπει προηγουμένως να είναι μέλος του επαγγελματικού Σωματείου. Σε διαφορετική περίπτωση, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα επιβάλλει πρόστιμα των 10.000 ευρώ, τα οποία θα μπορούν να επαναληφθούν, και την είσπραξή τους θα αναλαμβάνει το μονοπώλιο Μαρινάκη, το Πρακτορείο Διανομής Τύπου της χώρας.  Σημειώνεται ακομα πως η κυβέρνηση, από την περασμένη Δευτέρα, όταν και έγινε γνωστή η κατάθεση της νυχτερινής τροπολογίας, υποστήριζε μέσω διαρροών πως το νομοθέτημα στοχεύει σε φυλλάδες όπως του Μακελειού.

Απορρίπτει τα περί αντισυνταγματικότητας

«Δεύτερον, δεν υπάρχει κάποιο θέμα αντισυνταγματικότητας, δεδομένου ότι το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, από το Σύνταγμα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυημένες αρμοδιότητες. Και ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να του προστίθεται και άλλες αρμοδιότητες» ανέφερε στη συνέχεια για τις επικρίσεις της ΕΣΗΕΑ περί αντισυνταγματικότητας.Όπως ανέφερε η μεγαλύτερη ένωση συντακτών της χώρας στην αντίδρασή της μετά την κατάθεση της τροπολογίας Οικονόμου, «οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα».Αναφορικά δε με το γεγονός πως τα πρόστιμα θα παρακρατεί μία ιδιωτική εταιρεία, και μάλιστα ένα μονοπώλιο όπως το Άργος, υποστήριξε πως «αυτό που κάνουμε είναι να επιτρέπουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη, στις αποφάσεις που βγάζει η ελληνική Δικαιοσύνη, είναι να εκτελούνται οι κυρώσεις οι οικονομικές. Διότι μέχρι στιγμής τι κάναμε; Τι υπήρχε; Υπήρχαν έντυπα που μέσα από αδιαφανείς ή κουτοπόνηρες διαδικασίες εκχωρούσαν τις απαιτήσεις σε οικείους τρίτους, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να εκτελεστεί η επιβαλλόμενη κύρωση. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι τα χρήματα που το Πρακτορείο αποδίδει σε κάθε έντυπο που διανείμει, εφόσον υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση η οποία πρέπει να εκτελεστεί, θα εισπράττονται από το αρμόδιο όργανο. Είτε αυτό είναι η φορολογική αρχή της χώρας, είτε είναι κάποιος που του έχει επιδικαστεί, φυσικό πρόσωπο, αποζημίωση, πριν της εκχώρησης στον οποιοδήποτε άλλο τρίτο».

«Ερχόμαστε δηλαδή με έναν νόμο, ακριβώς στο πνεύμα του Συντάγματος, να κάνουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα. Γιατί το Σύνταγμα ορίζει με πολύ μεγάλη σοφία και σαφήνεια και τα περί προστασίας του Τύπου, και τα περί της προστασίας των δημοσιογράφων, και τα περί προστασίας των πολιτών που ενδεχομένως θίγονται από αυτά» περιέγραψε σε έναν οργουελικό τόνο, καταλήγοντας σε ένα ρεσιτάλ γενικότητας για την προστασία των δημοσιογράφων και για τις πιέσεις που υφίσταται η κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Σιωπή για την προστασία δημοσιογράφων και δολοφονία Καραϊβάζ

«Από εκεί και πέρα, η χώρα μας, σε ότι αφορά την προστασία των δημοσιογράφων, ως ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κράτος δικαίου κάνει πάντοτε αυτά που πρέπει να κάνει, και οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να δώσουμε διευκρινίσεις σε όποιον έχει διαφορετική αντίληψη, το κάνουμε με πολύ μεγάλη προθυμία και πολύ μεγάλη σαφήνεια» αρκέστηκε να απαντήσει για τα παραπάνω.«Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και ανεπαρκώς. Ειδικά σε μια εποχή που το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών, διεθνώς αποκαλούμενο ως SLAPPs, λαμβάνει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις, η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος. Το θέμα μάλιστα το θέσαμε στην τελευταία μας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και τον Γ.Γ Ενημέρωσης, ζητώντας η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του φαινομένου» είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, τα ευρωπαϊκά όργανα μετέφεραν στην κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Βαρβιτσιώτη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τον έντονο προβληματισμό τους για τα ισχνά αποτελέσματα των ερευνών για τη δολοφονία Καραϊβάζ.
Διαβάστε επίσης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter