Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα

Τροπολογία με την οποία προτείνεται η εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κατέθεσε στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την τροπολογία κατέθεσε η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, με τη συνυπογραφή 63 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εξαιρεθεί το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στο σ/ν του Υπ. Οικονομικών που συζητείται αύριο, Τρίτη, στην Ολομέλεια

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία με το νόμο 4756 του 2020, που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα,αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους.

«Το Επίδομα Παιδιού θεσπίστηκε το 2018, με το ν. 4512/18, ο οποίος αναφέρει «Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας»

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναθεώρησε το ΕΕΕ με το άρθρο 4 του ν. 4756/20, όπου εκεί δεν συμπεριέλαβε ότι εξαιρείται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του ΕΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα, αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό, στις σημερινές συνθήκες, ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους. Δεν είναι δυνατόν ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας να καταργεί ή να ελαχιστοποιεί ένα άλλο επίδομα του ίδιου τύπου και ανάλογου σκοπού.

Σήμερα, με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια στα καύσιμα και τον πληθωρισμό, που επιφέρουν ραγδαία αύξηση του κόστους βασικών και λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών, οι δαπάνες του κάθε νοικοκυριού έχουν εκτοξευτεί και βρίσκεται επί θύραις μια νέα ανθρωπιστική κρίση για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια. Η κρίση είναι καταρχάς στεγαστική, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος αναλίσκεται σε δαπάνες στέγασης (ενοίκιο ή αποπληρωμή δανείου, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, τηλεφωνία, θέρμανση-ψύξη). Η στεγαστική κρίση επιφέρει μοιραία στα πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και επισιτιστική κρίση» αναφέρεται στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνουν να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αναφέρει ρητά το Επίδομα Παιδιού στις εξαιρέσεις από το δηλούμενο εισόδημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter