Τροπολογία Τσίπρα για αυξήσεις στο ρεύμα: «Τέλος οι ρευματοκοπές, φορολόγηση υπερκερδών και οικονομική ενίσχυση στους πολίτες»

Τροπολογία Τσίπρα για αυξήσεις στο ρεύμα: «Τέλος οι ρευματοκοπές, φορολόγηση υπερκερδών και οικονομική ενίσχυση στους πολίτες»

Την κατάθεση τροπολογίας για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου προβλήματος της κατακόρυφης αύξησης στους λογαριασμούς του ρεύματος ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καταθέτουμε τροπολογία για τρία βασικά και κρίσιμα ζητήματα: Να μην κάνετε ρευματοκοπές για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να κάνετε ορθό υπολογισμό των υπερκερδών» είπε και πρόσθεσε το τρίτο σημείο, το οποίο αφορά την οικονομική ενίσχυση στους καταναλωτές, καθώς o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε χωρίς περιστροφές τις επιφυλάξεις του για το επίδομα έως 600 ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Κάνετε ό,τι μπορείτε για να πέσει στα μαλακά το καρτέλ ενέργειας»

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε και την αντίστιξη της τροπολογίας που κατέθεσε νύχτα η κυβέρνηση με όσα προβλέπει αυτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Φέρατε τροπολογία για την φορολόγηση των υπερκερδών. Ντρέπεστε να πείτε τη λέξη, τα λέτε υπερέσοδα λες και οι παραγωγοί δεν χαράτσωσαν τους καταναλωτές με τις πλάτες σας. Και λέτε ότι θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη από τον Οκτώβριο, ενώ η ΡΑΕ στη μελέτη της διαπιστώνει αύξηση μικτού περιθωρίου κέρδους από τον Ιούλιο. Αφήνετε εκτός τρεις μήνες και τους χαρίζετε με αυτόν τον τρόπο 250 εκατ. ευρώ» κατηγόρησε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Υιοθετείτε μία τελείως εσφαλμένη μέθοδο υπολογισμού. Δεν τα υπολογίζετε με τη διαφορά χονδρεμπορικής με κόστος παραγωγής και ένα λογικό περιθώριο κέρδους, αλλά συγκρίνοντας τα μεικτά περιθώρια κέρδους πέρυσι και φέτος». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η συμπολίτευση αφαιρεί από τα υπερκέρδη όλα τα έξοδα εμπορίας, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. «Συμψηφίζετε ζημίες και κέρδη μεταξύ παραγωγής και δεν υπολογίζετε τα υπερκέρδη της εμπορίας φυσικού αερίου, που ακόμα η ΡΑΕ δεν έχει υπολογίσει. Τέλειο το μαγείρεμα κ. Σκρέκα. Να δούμε αν στο τέλος θα μείνει ευρώ να φορολογήσετε, έχετε γίνει περίγελος», ήταν το «καρφί» προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τούτων δοθέντων, συμπέρανε πως «κάνετε ό,τι μπορείτε να πέσει το καρτέλ της ενέργειας στα μαλακά, ενώ η κοινωνία πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς. Αυτή είναι η αποστολή σας, να παλεύουν για την επιβίωση οι πολλοί και να ευημερούν οι ελάχιστοι».

Η τροπολογία:

«Αυτή είναι η ολιστική αντίληψη του Μητσοτάκη για την ποιότητα ζωής»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστο το back-to-back ταξίδι του (απόντα από τη Βουλή) πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης, όσο βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με τα τετριμμένα της καθημερινότητας των πολιτών και δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος για ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ για να δει τελικούς NBA δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής αντίληψης για την ποιότητα ζωής, αντί να ασχοληθεί και να ψάχνει απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα της κοινωνίας και της κλιματικής κρίσης, προσπαθεί να βρει απάντηση στο υπαρξιακό ερώτημα της κυβέρνησής του» είπε.

«Ο κλιματικός νόμος εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις»

Αναφορικά με τον υπό συζήτηση κλιματικό νόμο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν είναι φτιαγμένος για να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνία». Εξήγησε δε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι «εμείς λέμε να επωμιστούμε το κόστος με δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι έχοντες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Εσείς λέτε να το αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια. Τουτέστιν, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί».

«Αυτή είναι η ιδεολογία σας, αυτό κάνετε παντού» τόνισε και έφερε ως παραδείγματα τις νομοθετήσεις υπέρ των κολεγίων, υπέρ των ιδιωτικών ομίλων και υπέρ των funds. «Το ίδιο κάνετε στο περιβάλλον και στην ενέργεια» διαπίστωσε και συμπλήρωσε πως το ίδιο συμβαίνει και στο πεδίο της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

«Έχετε καταλάβει ότι έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη;»

Εν συνεχεία, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι έχει αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας σε ενέργεια και καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Έχετε καταλάβει ότι έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη; Και μιλάτε για όραμα δίκαιης και βιώσιμης μετάβασης;» διερωτήθηκε, ενώ κατέστησε σαφές πως ακόμα και την κλιματική κρίση, η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για χρυσές δουλειές των χορηγών της. «Μιλάνε τα έργα σας, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που πλέον συμμετέχει στη μάχη των αρπακτικών της ενέργειας για το μεγαλύτερο κέρδος με θύματα κάθε σπίτι. Όλοι μιλούσαμε για την ενεργειακή κρίση και εσείς σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ…» θύμισε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter