Τροχάδην για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τροχάδην για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πριν από τις εκλογές δρομολογείται η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πριν από τις εθνικές εκλογές επιδιώκει η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υπαγωγή των δικαιούχων δανειοληπτών στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (νόμος 4605/2019 σε αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη).

Αν και η 1η Ιουλίου έχει τεθεί ως ημερομηνία-στόχος για την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας μέσω της οποίας, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα υποβάλλονται και θα ταξινομούνται τα αιτήματα των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στον νέο νόμο προστασίας της κύριας κατοικίας, η τήρησή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις τράπεζες. Από το αν δηλαδή θα δώσουν εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να είναι πραγματικά αυτοματοποιημένη η διαδικασία. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί ότι θα παρέχουν αυτά τα στοιχεία έως τις 15 Ιουνίου.

Με βάση τον νέο νόμο, το σύστημα ανακτά από τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας ΑΕ: α) Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών που βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζών (καταθέσεις και χρηματοπιστωτικά προϊόντα), καθώς και την εκτιμώμενη αξία τους. β) Τα στοιχεία βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων επί των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του αιτούντος που βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, ακόμη κι αν υπάρξει καθυστέρηση από την πλευρά των τραπεζών, η πλατφόρμα θα ξεκινήσει έστω και με ημιαυτοματοποιημένη λειτουργία.

Ηδη το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανακτά από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης (ΑΑΔΕ) στοιχεία για τα εισοδήματα του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, τα στοιχεία της κύριας κατοικίας του αιτούντος που αναφέρονται στο έντυπο Ε1 του προηγούμενου έτους, τα στοιχεία των ακινήτων από την τελευταία εκκαθαρισμένη περιουσιακή κατάσταση του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, καθώς και όλες τις αλλαγές στο Ε9. Επίσης αντλεί τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία/σκάφη) του αιτούντος και του/της συζύγου που αναφέρονται στο έντυπο Ε1 του προηγούμενου έτους.

Η πλατφόρμα θα μπορούσε να λειτουργήσει «χειροκίνητα» από την επομένη της ψήφισης του σχετικού νόμου, ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών είχαν διαφωνήσει, προκειμένου να μην αξιοποιηθεί από στρατηγικούς κακοπληρωτές («μπαταξήδες») που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Επιπλέον, ο ρόλος της πλατφόρμας επεκτείνεται και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να εντοπιστούν και μέσω αυτής της διαδικασίας οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ώστε να βοηθηθούν και τα δικαστήρια στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι και με το νέο πλαίσιο, εφόσον η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της «κόκκινης» οφειλής, ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου ειρηνοδικείου.

Προστασία λόγω εκλογών

Εως ότου λειτουργήσει η πλατφόρμα οι δανειολήπτες έχουν προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, αφού λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων δεν λειτουργούν τα δικαστήρια από τις 22 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου ούτε διεξάγονται πλειστηριασμοί. Ειδικά το πρωτοδικείο και το ειρηνοδικείο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά ως τις 7 Ιουνίου.

Ενόψει εθνικών εκλογών δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει και η νεκρή περίοδος του Αυγούστου που δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί.

Επίσης υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στον γνωστό νόμο Κατσέλη για να ρυθμίσει κάποιος τα χρέη του κατά το άρθρο 8 (με τον νέο νόμο καταργήθηκε το άρθρο 9), κερδίζοντας και πάλι προστασία.

Φρένο από τις τράπεζες

Εν αναμονή της πλήρους ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά και λόγω της αναστολής με βάση τον εκλογικό νόμο, οι τράπεζες έχουν πατήσει φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τον Μάρτιο έως σήμερα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Delfi Partners, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha προχώρησαν το 2018 σε 9.754 πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, κατά την περσινή οικονομική χρήση η Eurobank ανέφερε ότι 3.195 ακίνητα βγήκαν σε πλειστηριασμό μεταξύ Μαρτίου 2018 και τέλους του έτους. Από αυτούς το 45% διεκπεραιώθηκε με επιτυχία, το 17% διακόπηκε ή ακυρώθηκε και το 38% δεν ολοκληρώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018 το 84% των προγραμματισμένων δημοπρασιών είτε αναστάλθηκε είτε ακυρώθηκε. Η τράπεζα απέκτησε το 86% των ακινήτων που έβγαλε στο σφυρί, ενώ το υπόλοιπο 14% αγοράστηκε από τρίτους.

Η Alpha Bank πραγματοποίησε περίπου 2.000 πλειστηριασμούς εντός εννέα μηνών το 2018. Από τα δημοπρατηθέντα ακίνητα το 64% ήταν οικιστικά, το 32% εμπορικά και το υπόλοιπο 4% ταξινομήθηκαν ως άλλα. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων, το 83%, αγοράστηκε από την ίδια την Alpha Bank. Οι αγορές τρίτων ανέρχονται σε 17%.

Η Εθνική Τράπεζα έκανε 1.290 πλειστηριασμούς το 2018, το 68% των οποίων πραγματοποιήθηκε ενώ το υπόλοιπο 32% αναστάλθηκε.

Η Τράπεζα Πειραιώς διενήργησε 3.269 πλειστηριασμούς το 2018 και επιδιώκει να τους αυξήσει κατά 12% το 2019. Από πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί το 2018, το 35% πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter