Τροχαία ατυχήματα και ποδηλασία: Αλλάζουμε Οδηγική Κουλτούρα για να σώσουμε ζωές

Τροχαία ατυχήματα και ποδηλασία: Αλλάζουμε Οδηγική Κουλτούρα για να σώσουμε ζωές

Η 15η Νοεμβρίου 2020 ήταν η παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών είναι συγκλονιστικά.

Γράφει ο Γιάννης Ψαρέλης*, BSc, MSc. MBA*

Τα τροχαία είναι η βασική αιτία θανάτου των ανθρώπων ηλικίας 5 έως 29 ετών.

Αναφορικά με τα τροχαία που αφορούν ποδηλάτες τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Κάθε 7-12’ σκοτώνεται ένας ποδηλάτης.

Τα στοιχεία που αναφέρουμε είναι με καταγραφή Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020- 11:15 ώρα Ελλάδας και είναι κάτι από παραπάνω από σοκαρίστηκα. Αφορούν τα καταγεγραμμένα ατυχήματα και θανάτους και συνεπώς είναι σίγουρο ότι μπορεί να είναι και υποτιμημένα.

  • Αυτό το χρόνο έχουν σκοτωθεί 35.686 ποδηλάτες. Πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους 40.646 ποδηλάτες
  • Αυτό το μήνα έχουν σκοτωθεί 1610 ποδηλάτες. Τον προηγούμενο μήνα σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα 3,388 ποδηλάτες
  • Σήμερα έχουν ήδη σκοτωθεί 52 ποδηλάτες. Εχθές σκοτώθηκαν 112 ποδηλάτες
  • Την προηγούμενη ώρα σκοτώθηκαν 5 ποδηλάτες.

Έχουμε ετοιμάσει ένα κείμενο και βίντεο που απευθύνεται προς τους οδηγούς με τίτλο:

«Αλλάζουμε Οδηγική Κουλτούρα και οδηγικές συμπεριφορές και μειώνουμε τα τροχαία στη χώρα μας»

Απευθύνομαι σε όλους τους οδηγούς και σας ζητώ να συμβάλλετε ενεργά για να αλλάξουμε οδηγική κουλτούρα και συμπεριφορές και μακροπρόθεσμα να βελτιώσουμε τη θλιβερή των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας.

Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι ούτε ασφαλείς δρόμοι για να μετακινηθούν οι πολίτες με ποδήλατο ούτε φυσικά να κάνουν προπόνηση όσοι ασχολούνται με την ποδηλασία. Συνάμα θεωρώ ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η πόλη μας η Αθήνα θα γίνει πιο ωραία και το περιβάλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας εάν αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κινούνται με ποδήλατο.

Οι ποδηλάτες μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο με εσάς τους οδηγούς, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες καθώς εμείς κινούμαστε στη δεξιά πλευρά των δρόμων.

Την επόμενη φορά που θα μας συναντήσετε στο δρόμο σας παρακαλώ μη βγάλετε τον δικαιολογημένο σου εκνευρισμό στους ποδηλάτες, μην αγανακτείτε που κινούμαστε με μικρές ταχύτητες, μην επιχειρήσετε να περάσετε ξυστά από εμάς και φυσικά μη μας κλείσετε ή μας στείλετε πάνω σε φρεάτιο, λακκούβα.

Όπως εσείς έτσι και εμείς έχουμε ανθρώπους που μας αγαπούν, οικογένεια και παιδιά και μας περιμένουν να γυρίσουν μετά την κάθε μετακίνηση ή προπόνησή μας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια σας όχι απλά δεν θα νοιώθουμε μελλοντικά ευάλωτοι στο δρόμο αλλά γεμάτοι σιγουριά καθώς θα έχουμε δεκάδες φίλους να μας βοηθήσουν εάν χρειαστούμε κάτι.

  • O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.
  • Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence).
  • Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter