Τουρκία: «Τροχιοδεικτική» η καταδίκη Ιμάμογλου

Τουρκία: «Τροχιοδεικτική» η καταδίκη Ιμάμογλου

Την πολιτική τράπουλα στην Τουρκία αναμένεται να ανακατέψει η ποινή που επιβλήθηκε στον δημοφιλή πολιτικό της αντιπολίτευσης

Τα… δόντια του έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφαση της Δικαιοσύνης να καταδικάσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και εξέχον μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου. Η απόφαση είναι «τροχιοδεικτική» για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, ενώ στην αντιπολίτευση ελπίζουν τα εύσημα της αντίστασης στον αυταρχισμό του προέδρου να εξαργυρωθούν στην κάλπη.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο πολιτικός συνασπισμός Εθνική Συμμαχία με τα άλλα πέντε κόμματα, μεταξύ των οποίων και το HDP του Σελαχατίν Ντεμιρτάς που βρίσκεται στη φυλακή, θα παραμείνει συσπειρωμένος παρά το πλήγμα που έχει δεχτεί με την ποινή του Ιμάμογλου. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο χρόνια και επτά μήνες και αποκλεισμό από την πολιτική επειδή προσέβαλε αξιωματούχους του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Για να ισχύσει η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το εφετείο.

Δείχνει φυλάκιση

Παράλληλα, ο Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να επιδείξει μια εικόνα ενότητας και μες στο κόμμα του, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλώντας τον Ιμάμογλου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ διεμήνυσε στα Μέσα ότι οι δυο τους δεν έχουν καμία κόντρα για το ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος της πολιτικής συμμαχίας και ότι έχουν σχέση πατέρα και γιου… Βέβαια, είναι ο ίδιος Κιλιτσντάρογλου που υπογράμμισε ότι η καταδίκη Ιμάμογλου δεν θα επηρεάσει σε τίποτε τη διαδικασία του κοινού υποψηφίου για τις εκλογές, αφού ο… γιος θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (İΥİ) δεν άργησε να σπείρει διχόνοια στο CHP, λέγοντας ότι προτιμά τον Ιμάμογλου από τον Κιλιτσντάρογλου, με τον τελευταίο να σχολιάζει ότι δεν είναι θεμιτές οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά του κόμματος.

Πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση ελπίζουν ότι η υπόθεση του Ιμάμογλου μπορεί να βγει σε καλό για την πολιτική του καριέρα και φυσικά για το κόμμα. Ανακαλούν στη μνήμη την πορεία του σημερινού προέδρου, ο οποίος όταν χρημάτισε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε φυλακιστεί και αποκλειστεί από την πολιτική ζωή της χώρας, πράγμα που αργότερα εξαργυρώθηκε μέχρι κεραίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι αμφίβολο αν η εκλογική ανατροπή έρθει στις κάλπες του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά στις τέσσερις με πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Οικονομία από γυαλί

Η πορεία της οικονομίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα βαρύνει στην κρίση των ψηφοφόρων για την επιλογή τους στην κάλπη, με τον τεράστιο πληθωρισμό να είναι σε πρώτο πλάνο. Ο Ερντογάν έχει προωθήσει αμείλικτα την ανάπτυξη από πέρυσι μειώνοντας τα επιτόκια. Αυτό απέβη εις βάρος της τσέπης των πολιτών, αφού εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν 19,5%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 11,4% το 2021, λόγω της απελευθέρωσης της ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 36% μέχρι το τέλος του έτους. Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε το 2022, με τον ετήσιο πληθωρισμό να κορυφώνεται στο 85,5% τον Οκτώβριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter