«Τροχονόμος» στα ταμεία των ομάδων ο Μαρινάκης

«Τροχονόμος» στα ταμεία των ομάδων ο Μαρινάκης

Στον αέρα τα τηλεοπτικά των ΠΑΕ αν περάσει το deal για τη μεταβίβαση της NOVA.

Μπορεί οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Αττικής) να αποφάσισαν ομόφωνα τη μεταβίβαση της υπερχρεωμένης Forthnet στην Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη αντί του ποσού των 41 εκατ. ευρώ καταβλητέων τοις μετρητοίς, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αποκάλυψε πρώτο το documentonews.gr την περασμένη Πέμπτη, όμως η σκόνη που σήκωσε το συγκεκριμένο deal τείνει να μετατραπεί σε… ανεμοθύελλα, αφού οι αντιδράσεις (και) στον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι έντονες. Και είναι απολύτως λογικό να ξεσηκωθούν οι ΠΑΕ, αφού πλέον τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού: ο ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ (Ολυμπιακός) θα είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης της συνδρομητικής Nova που έχει στην κατοχή της τα τηλεοπτικά δικαιώματα εννέα εκ των δεκατεσσάρων ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας!

Οπως είχε επισημάνει ο Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά την ολοκλήρωση του deal «θα ελέγχει μέσω των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα ταμεία των άλλων ομάδων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα σε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα όπως το ελληνικό όπου τα σκάνδαλα διαφθοράς δίνουν και παίρνουν…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η υπερχρεωμένη –εδώ και πολλά χρόνια– Forthnet οφείλει στις τράπεζες άνω των 350 εκατ. ευρώ. Οι οποίες τράπεζες αποδέχτηκαν την πρόταση των 41 εκατ. του Βαγγ. Μαρινάκη και προχώρησαν σε κούρεμα που υπερβαίνει το 80%, παραδίνοντας την εταιρεία στον εφοπλιστή και καναλάρχη αλλά και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός ελεύθερη από τα τραπεζικά βάρη. Η Forthnet έχει υποχρεώσεις ρυθμισμένες προς το δημόσιο και τα ταμεία ενώ δεν οφείλει χρήματα στους εργαζόμενους, που πληρώνονται κανονικά.

Ερχονται αναταράξεις

Από εκεί και πέρα όμως και σε καθαρά… ποδοσφαιρικό επίπεδο η Nova έχει τηλεοπτικά συμβόλαια με εννέα ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Λάρισα, Βόλος, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος). Τέσσερις ΠΑΕ έχουν συμβόλαια με την ΕΡΤ (Ατρόμητος, Λαμία, Παναιτωλικός, Ξάνθη), ενώ ο ΠΑΟΚ είναι στο PAOK TV. Με το που έγινε γνωστό (σε επίπεδο φημών ακόμη), αρκετές από τις εννέα ΠΑΕ της Nova αντέδρασαν μέσω δηλώσεων-τοποθετήσεων και διαρροών, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από το συνδρομητικό κανάλι είτε άμεσα (εξαρτάται από τις ρήτρες σε περίπτωση που σπάσουν νωρίτερα τα συμβόλαια) είτε μετά τη λήξη των συμβολαίων. Να σημειωθεί ακόμη ότι ορισμένες από τις εννέα ομάδες του συνδρομητικού (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Αρης) έχουν συμβόλαιο και για του χρόνου (σεζόν 2020-21).

Οπως τόνιζαν κορυφαία στελέχη της Σούπερ Λίγκας, είναι αδύνατον να μην υπάρξουν πολύ δυνατές αναταράξεις στον συνεταιρισμό αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάψει το πράσινο φως για τη συμφωνία, αφού ο Βαγγ. Μαρινάκης θα μπορεί «να δίνει χρήματα κατά το δοκούν σε φίλα προσκείμενες προς τον Ολυμπιακό ομάδες ή θα μπορεί να πληρώνει άμεσα ή να καθυστερεί δόσεις τηλεοπτικών συμβολαίων αν η “συμπεριφορά” των ΠΑΕ στους αγώνες με τον Ολυμπιακό δεν είναι αρεστή. Αυτό μπορεί να ισχύσει ακόμη και σε επίπεδο αποφάσεων στη λίγκα αν κάποιες ΠΑΕ έχουν διαφορετική άποψη, θέση ή ψήφο από εκείνη του Ολυμπιακού».

Προς το παρόν οι ΠΑΕ κρατούν στάση αναμονής ενόψει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ομως όταν πρωτοβγήκαν στον αέρα οι πρώτες πληροφορίες για την πρόταση Μαρινάκη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις. Στην ΑΕΚ φέρονταν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από την υπάρχουσα συμφωνία με τη Nova αν τελικά περάσει στα χέρια του Μαρινάκη, αφού, όπως έλεγαν, εκτός όλων των άλλων «προέχει ζήτημα ηθικής τάξης» αν περάσει η συμφωνία, καθώς δεν είναι δυνατόν «να χρηματοδοτείται η ΠΑΕ από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού». Παράλληλα, οπαδοί του ΠΑΟΚ απειλούν ήδη πως αν επέλθει συμφωνία θα επιστρέψουν άμεσα τους αποκωδικοποιητές του συνδρομητικού καναλιού.

Εξάλλου σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα volosday.gr είχε αναφέρει ότι «στον νεοφώτιστο στη Σούπερ Λίγκα ΝΠΣ Βόλου σκέφτονται πολύ σοβαρά την αποχώρησή τους από το συνδρομητικό κανάλι αν προχωρήσει η συμφωνία με τον Μαρινάκη». Την είδηση επιβεβαίωσε με δήλωση του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος: «Πράγματι σκεφτόμαστε την αποχώρηση από τη Nova, εφόσον υπάρξει αγορά της από πλευράς του κ. Μαρινάκη».

Από την πλευρά τους οι παράγοντες του Παναθηναϊκού τόνιζαν ότι «προς το παρόν δεν μας απασχολεί το ζήτημα αυτό. Αν τελικά επέλθει συμφωνία και όποτε συμβεί αυτό, θα το συζητήσουμε τότε και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε». Είναι όμως βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους οπαδούς του «τριφυλλιού» στην κατεύθυνση να σπάσει η διοίκηση Αλαφούζου το συμβόλαιο με τη Nova.

Η μάχη της Σουρωτής

Να θυμίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια, όταν ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε για δύο χρόνια τη χορηγία του πρωταθλήματος της λίγκας μέσω της Σουρωτής, εταιρείας του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, πάλι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τον άμεσο ανταγωνιστή του «δικεφάλου», τον Ολυμπιακό. Η χορηγία πέρασε τελικά από τη Σούπερ Λίγκα και το πρωτάθλημα πήρε το όνομα του χορηγού (Σουρωτή Super League) για δύο σεζόν (2016-17 και 2017-18) αντί του ποσού των 5 εκατ. ευρώ (2.250.000 για την πρώτη χρονιά και 2.750.000 για την επόμενη).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter