«Truth Social»: ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης

«Truth Social»: ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης
FILE - In this June 27, 2019, file photo, The U.S. President Donald Trump's Twitter feed is shown on a computer, in New York. Reports of hateful and violent speech on Facebook poured in on the night of May 28 after President Donald Trump hit send on a social media post warning that looters who joined protests following Floyd's death last year would be shot, according to internal Facebook documents shared with The Associated Press. (AP Photo/Jenny Kane, File)

Μετά από πολλαπλές αναβολές, το κοινωνικό δίκτυο του Ντόναλντ Τραμπ, με την ονομασία «Truth Social» (το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «δίκτυο αλήθειας») ξεκίνησε σταδιακά -και με κάποια δυσκολία- να λειτουργεί τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Πολύ έντονα εμπνευσμένο από το Twitter, το κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποιεί τεχνολογία από το Mastodon, τη δωρεάν εναλλακτική λύση στο αμερικανικό κοινωνικό δίκτυο. Με την πρώτη κυκλοφορία στο App Store, το δίκτυο αναμένεται να είναι «πλήρως λειτουργικό» μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον Ντέβιν Νούνες, επικεφαλής του ομίλου Μέσων και Τεχνολογίας του Τραμπ, που σχεδιάζει το νέο δίκτυο.

Εκδικητικός Τραμπ

Το Truth Social είναι μια προσπάθεια του πρώην προέδρου να επανέλθει στο προσκήνιο μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 και την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Στις 8 Ιανουαρίου 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκλείστηκε ισόβια από το Twitter επειδή δημοσίευσε πολλά μηνύματα που ενθάρρυνε τους εισβολείς. Ο απερχόμενος πρόεδρος έγινε έξαλλος: μανιώδης χρήστης του Twitter, όπου μπορούσε να δημοσιεύσει μηνύματα πολλές δεκάδες φορές ημέρα κατά τη διάρκεια της θητείας του, στερήθηκε το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο.

Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επί χρόνια κατήγγειλε συνεχώς μια υποτιθέμενη «λογοκρισία» που ασκούν τα μεγάλα αμερικανικά κοινωνικά δίκτυα εναντίον των υποστηρικτών του, έχει επανειλημμένα βασιστεί στην εκδίωξή του από το Twitter και το Facebook για να ξεκινήσει μια πρώτη «εναλλακτική» επιλογή κοινωνικού δικτύου. Στις αρχές Μαΐου, η ομάδα του ξεκίνησε το «From the desk of Donald Trump» (Από το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ), έναν ιστότοπο στον οποίο δημοσίευε σύντομα μηνύματα. Εκείνη την εποχή, η ομάδα Τραμπ εξασφάλισε ότι θα ήταν δυνατή η γρήγορη εγγραφή, η δημοσίευση μηνυμάτων και σχολίων σε αυτή την ιστοσελίδα. Εν ολίγοις, ότι θα ήταν κατ’ ουσία ένα κοινωνικό δίκτυο. Αλλά μετά από μόλις ένα μήνα δραστηριότητας, το From the Desk έκλεισε με αδιαφορία, λόγω του πολύ χαμηλού αριθμού επισκέψεων.

Έξι μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία του TRUTH Social – αλλάζοντας πλατφόρμες, ο πρώην πρόεδρος δεν έχει χάσει την προτίμησή του για λέξεις γραμμένες με κεφαλαία. Μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να «μιλήσει ανοιχτά ενάντια στην τυραννία της Big Tech» και «να δώσει σε όλους φωνή». «Όλοι με ρωτούν γιατί κανείς δεν είναι εναντίον της Big Tech», έγραψε σε μια ανακοίνωση. «Λοιπόν, αυτό θα κάνουμε σύντομα!» Αλλά το έργο καθυστέρησε στην υλοποίηση: η πρώτη ημερομηνία έναρξης, τον Νοέμβριο, μετατέθηκε γρήγορα αργότερα, στις «αρχές του 2022».

Τεράστια χρηματοδότηση

Εάν κι η πλατφόρμα δεν είναι ακόμη έτοιμη, στα παρασκήνια, ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του είναι απασχολημένοι με την υπογραφή συνεργασιών. Η Rumble, η μη εποπτευόμενη πλατφόρμα βίντεο που αυτοχρηματοδοτείται ως εναλλακτική λύση στο YouTube, δανείζει την τεχνολογία της για ροή βίντεο στην υπηρεσία. Πάνω απ ‘όλα, ο όμιλος Τραμπ κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά ποσά: μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, η εταιρεία, σε συγχώνευση με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC, ένα άδειο κέλυφος που επιτρέπει την επιτάχυνση μιας διαδικασίας προσφοράς νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή) κατάφερε να συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια από αρκετούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα του χρηματοοικονομικού κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας θυγατρικής της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan. Με τη συγχώνευση, ο Τραμπ κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον δεσμεύσεις χρηματοδότησης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά αυτά τα ποσά θα καταβληθούν μόνο εάν επικυρωθεί η συμφωνία συγχώνευσης, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Αυτές οι συγκεντρώσεις χρημάτων δίνουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο Truth Social, ενώ τα «εναλλακτικά» ή «χωρίς λογοκρισία» κοινωνικά δίκτυα, που επιδιώκουν κυρίως να προσελκύσουν την υποστήριξη του πρώην προέδρου και των ακροδεξιών ακτιβιστών, έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τα Gab, Parler και Gettr επιδιώκουν να πάρουν την αμφισβητούμενη θέση του κορυφαίου κοινωνικού δικτύου της αμερικανικής δεξιάς. Όμως, ενώ αυτές οι πλατφόρμες επωφελήθηκαν από μια εισροή νέων εγγραφών μετά την απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook και το Twitter, δεν διαθέτουν τα μέσα του Truth Social ή την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ. Όλοι προσπάθησαν να φέρουν τον πρώην πρόεδρο στο δίκτυό τους, κρατώντας έναν συγκεκριμένο λογαριασμό για αυτόν και υποσχόμενοι του μεγάλη προβολή, ακόμη και στην περίπτωση του Parler, το 40% των μετοχών της εταιρείας. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν ποτέ. Η πρώην πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, ωστόσο, άνοιξε λογαριασμό εκεί.

Η αποτυχία των πολιτικοποιημένων κοινωνικών Μέσων

Κατά τη γνώμη σχεδόν όλων των ειδικών, πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων ή οικονομολόγων, τα «μαχητικά» κοινωνικά δίκτυα είναι δομικά καταδικασμένα, στη χειρότερη περίπτωση, σε αποτυχία. Στην καλύτερη περίπτωση, να φτάσουν ένα ανώτατο όριο αρκετά γρήγορα. Σχεδόν όλοι οι χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν μόνο ένα κοινωνικό δίκτυο και να μπορούν να βρίσκουν όλους τους κοινωνικούς κύκλους τους εκεί. Ακόμη και από καθαρά μαχητική σκοπιά, τα υπερπολιτικοποιημένα δίκτυα έχουν μόνο σχετικό ενδιαφέρον, αφού ήδη κάνουν κήρυγμα στους πεπεισμένους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter