Τρύφων Αλεξιάδης: Η κυβέρνηση έχει εργαλεία για να συγκρατήσει την ακρίβεια, αλλά δεν το θέλει

Τρύφων Αλεξιάδης: Η κυβέρνηση έχει εργαλεία για να συγκρατήσει την ακρίβεια, αλλά δεν το θέλει

Εχει τα περιθώρια η κυβέρνηση να καταπολεµήσει την εισαγόµενη ακρίβεια µε φορολογικές παρεµβάσεις; Το Documento ζήτησε τη γνώµη του έµπειρου περί των φορολογικών βουλευτή Β΄ Πειραιά, αναπληρωτή τοµεάρχη οικονοµικών και πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στο θέµα της ακρίβειας η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν µπορεί να κάνει παρεµβάσεις στην αγορά και παραπέµπει τους πολίτες σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρµες για έρευνα αγοράς, ώστε να ψωνίσουν όπου βρουν τις καλύτερες τιµές…

Αλίµονο αν µια κυβέρνηση λέει «δεν µπορώ να κάνω τίποτε για την ακρίβεια», γιατί τότε δίνει σήµα σε συγκεκριµένα καρτέλ και οργανωµένα συµφέροντα να κάνουν ό,τι θέλουν! Στη χώρα µας υπάρχουν µονοπωλιακές πολιτικές, ειδικά των τραπεζών, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των εταιρειών παροχής ενέργειας κ.λπ., που δρουν µε µεθόδους οι οποίες δεν συνάδουν µε τη λειτουργία της αγοράς. Παράδειγµα, όταν οι τράπεζες κλείνουν σωρηδόν τραπεζικά καταστήµατα και σε ένα νησί ή αποµακρυσµένη περιοχή µένει ένα ΑΤΜ που το διαχειρίζεται µία εταιρεία η οποία επιβάλλει προµήθεια 2 και 3 ευρώ σε κάθε συναλλαγή, δεν έχουµε υγιή ανταγωνισµό.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει φορολογικά κίνητρα για να αυξήσει τις ψηφιακές συναλλαγές, αλλά οι τράπεζες δεν µειώνουν τις προµήθειές τους και η κυβέρνηση της Ν∆ δεν παρεµβαίνει ώστε να τις υποχρεώσει να το κάνουν. Θα µου πεις πώς; Επιβάλλοντας ειδική φορολογία στις προµήθειες, κι ας είναι τζίρος και όχι κέρδη. Και αν ανατριχιάζουν στην ιδέα, να θυµίσουµε ότι ο ιδρυτής της Ν∆ Κωνσταντίνος Καραµανλής είχε επιβάλει φόρο στον τζίρο (σε συγκεκριµένες επιχειρήσεις), όχι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η αύξηση των τιµών είναι εισαγόµενη, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει κάποια δηµοσιονοµικά εργαλεία για να τη συγκρατήσει;

Εχει. Θα µπορούσε να πάρει τρεις πρωτοβουλίες µείωσης της φορολογίας που και θα περιόριζαν την ακρίβεια και θα τόνωναν τη δραστηριότητα στην αγορά. Πρώτον, µείωση φορολογίας στα καύσιµα για κίνηση και θέρµανση. Αν γινόταν αυτό, θα αυξανόταν η κατανάλωση και θα ενισχύονταν βενζινάδικα, συνεργεία και όλος ο κλάδος του αυτοκινήτου, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέρµανση θα δούλευαν ξανά τα καλοριφέρ, ώστε και τα παράθυρα να άνοιγαν για καλύτερο αερισµό για να αποτρέπεται η διάδοση του κορονοϊού και να αυξάνονταν οι δουλειές για συντηρητές, επισκευές κ.λπ. ∆εύτερον, µείωση της φορολογίας καπνικών, αφού ο φόρος είναι πολύ µεγάλο µέρος της τιµής του τσιγάρου – κάτι που θα βοηθήσει στη µείωση του λαθρεµπορίου. Τρίτον, µείωση των τελών κυκλοφορίας, που για κάποιες κατηγορίες οχηµάτων είναι πάρα πολύ υψηλά. Τα παραδείγµατα είναι πολλά. Ας τολµήσουν διάλογο µε την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάµεις και θα ακούσουν προτάσεις.

Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα επίπεδα ακρίβειας µειώνοντας τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το ίδιο έχει ζητήσει και ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης: να µειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Αυτό δεν θα βοηθούσε ώστε να τα βγάλουν πέρα τα χαµηλότερα εισοδηµατικά στρώµατα µε την ακρίβεια;

Η κυβέρνηση της Ν∆ λέει ότι έχει τον δηµοσιονοµικό χώρο για να κάνει µειώσεις στη φορολογία. Η µείωση του ΦΠΑ στα τρόφιµα µπορεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώµατα που έχουν αφορολόγητο (στον φόρο εισοδήµατος αλλά όχι στον ΦΠΑ!), αλλά η έµµεση φορολογία τα επιβαρύνει πολύ περισσότερο από τα υψηλότερα εισοδήµατα και θα πιεστούν πολύ από την ακρίβεια, αλλά θα ωφελήσει και την οικονοµία, γιατί θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα π.χ. του ελληνικού τουρισµού και των ελληνικών τροφίµων και θα περιορίσει τις συνοριακές εκροές, εννοώ τα ψώνια και τα γαµήλια γλέντια στην Τουρκία και τη Βουλγαρία τα οποία επιλέγουν λόγω καλύτερων τιµών οι κάτοικοι παραµεθόριων περιοχών. Οµως η κυβέρνηση της Ν∆ έχει ανακοινώσει ότι θέλει να µειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και να καταργήσει τον συµπληρωµατικό ΕΝΦΙΑ που αφορά τις µεγάλες περιουσίες, όχι να µειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιµα.

Η κυβέρνηση της Ν∆ λέει ότι έχει δηµοσιονοµικό χώρο 1 δισ. ευρώ. Οµως σας άκουγα πρόσφατα στον ραδιοσταθµό Στο Κόκκινο να συνοψίζετε τα στοιχεία για τα δηµόσια ελλείµµατα της διακυβέρνησης Ν∆ και να λέτε ότι φέρνουν τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη οικονοµική κατάσταση…

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε για τρία χρόνια πλεονάσµατα και δηµιούργησε το δηµοσιονοµικό µαξιλάρι που εκµεταλλεύτηκε η Ν∆ µε την πανδηµία για να ασκήσει επιδοµατική πολιτική. Η κυβέρνηση της Ν∆ όµως έκλεισε τον προϋπολογισµό του 2020 µε 21 δισ. έλλειµµα και προβλέπεται να κλείσει και του 2021 κοντά στα 20 δισ. έλλειµµα. Αν προσθέσουµε σε αυτά το κόστος του νέου ασφαλιστικού, που υπολογίζεται από 50 έως 70 δισ. στα επόµενα χρόνια, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι µόλις τελειώσει η πανδηµία, υπό την πίεση των δανειστών, θα έρθουν ξανά περιοριστικές πολιτικές, δηλαδή νέα µνηµόνια. Είναι βέβαια στη δική τους πολιτική αντίληψη, αλλά βλάπτουν σοβαρά τους πολίτες και τη χώρα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter