Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις εντός Ιανουαρίου – Τι απαντάει το ΥΠΕΞ – Τι αναφέρει για την κυβέρνηση Τσίπρα

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις εντός Ιανουαρίου – Τι απαντάει το ΥΠΕΞ – Τι αναφέρει για την κυβέρνηση Τσίπρα

Λάδι στη φωτιά του ελληνικού πολιτικού σκηνικού ρίχνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα εντός Ιανουαρίου, ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρας δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις το 2016. Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση για διαπραγματεύσεις.

«Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγλούλογλου .

H Τουρκία προχωράει σε επίσημη πρόταση προς την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών σε σχέση με τις διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και άλλα θέματα, με τις σχετικές δηλώσεις να γίνονται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Όπως υποστήριξε, η Αθήνα θα είναι «αδικαιολόγητη» αν δεν αποδεχθεί την πρόταση της Άγκυρας αφού όπως είπε είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τις συνομιλίες στις 11 Ιανουαρίου.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Κοτζιάς προς Τσαβούσογλου για διερευνητικές: Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια 

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας

ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση για διερευνητικές 

Από τον πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρει πως δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση μέχρι στιγμής από το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter