Τσαβούσογλου: Κλεισμένη δουλειά η αγορά των S-400 – Δεν ακυρώνεται

Τσαβούσογλου: Κλεισμένη δουλειά η αγορά των S-400 – Δεν ακυρώνεται

Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Οι τόνοι στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, που η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία. «Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter